Nieuwsalert per mail ontvangen

Dit zijn de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen

De afgelopen tijd hebben steeds meer skigebieden in de Alpen bekend gemaakt eerder te openen dan gepland was. Dit heeft te maken met de goede sneeuwcondities. Sneeuw is in december, tijdens de feestdagen, van cruciaal belang voor wintersporters en skigebieden. Dankzij de hevige sneeuwval afgelopen weken kun je momenteel en binnenkort niet alleen op de gletsjers skiën, maar ook in de lager gelegen skigebieden. Die sneeuwzekerheid is heel aangenaam voor deze tijd van het jaar. Dit zijn de meest sneeuwzekere skigebieden in de Alpen.

Vandaag kunnen wintersporters in 101 open skigebieden de eerste afdalingen van het jaar maken. Vooral in Frankrijk en Zwitserland zijn veel skigebieden al geopend. In Oostenrijk en Italië zijn de meeste skigebieden geopend vanaf het eerste en tweede weekend van december. De lager gelegen Duitse skigebieden hebben als planning rond half of eind december te openen. Een eerdere start van het winterseizoen speelt een belangrijke rol in de onderlinge concurrentie.

Wat is sneeuwzekerheid eigenlijk?

Sneeuwzekerheid, je hoort het woord vaak, maar wat betekent het eigenlijk? Kun je langer dan 100 dagen skiën op een laag sneeuw van minimaal 30 centimeter dik? Dan ski je in een sneeuwzeker skigebied. Volgens de statistieken is dit pas gegarandeerd op een hoogte van 1.800 meter. De meeste gletsjers in de Alpen liggen op of boven deze minimale hoogte. De 31 gletsjers in de Alpen staan bekend om hun sneeuwzekerheid.

Sneeuwzekere skigebieden in december

Een aantal gletsjers zijn gedurende het hele jaar geopend. Dit zijn onder andere de gletsjers in Hintertux, Dachstein, Mölltal, Saas-Fee, de Matterhorn en het Italiaanse Solda. Vanaf september volgen vaak de andere gletsjers. Dit zijn de Oostenrijkse gletsjers die geopend zijn in december.

🇦🇹 Oostenrijk

Gletsjer Hoogte Open vanaf
Kaunertal 2180 m – 3108 m (verschil 928 m) oktober
Pitztal 2685 m – 3440 m (verschil 755 m) oktober
Sölden 1350 m – 3340 m (verschil 1990 m) oktober
Stubai 1697 m – 3212 m (verschil 1515 m) oktober
Kitzsteinhorn  1978 m – 3029 m (verschil 1051 m) november

Ook zijn er een aantal Oostenrijkse skigebieden zonder gletsjer die vroeg openen door hun ligging. Deze gebieden profiteren van een lang winterseizoen, namelijk van december tot april.

 

Skigebied Hoogte Open vanaf
Obertauern 1630 m – 2313 m (verschil 683 m) november
Obergurgl-Hochgurgl 1793 m – 3082 m (verschil 1289 m) november
Ischgl 1377 m – 2872 m (verschil 1495 m) november

De Nordstau is voor skigebieden in de Alpen heel voordelig. Dit zorgt er namelijk voor dat er zo’n 11 meter sneeuw per jaar valt. De regio’s die hiervan profiteren, zijn een van de meest sneeuwzekere regio’s in de Alpen. Dit zijn de skigebieden die gezegend zijn met een fijne locatie.

Skigebied Sneeuwhoogte voor vandaag Open vanaf
St. Anton 34 cm (vallei) 91 cm (berg) 01. december
Warth 32 cm (vallei) 85 cm (berg) 08 december
Damüls 33 cm (vallei) 84 cm (berg) 02. december

Niet alleen sneeuwval, maar ook de moderne technologieën leiden tot sneeuwzekerheid in een skigebied. Sneeuwkanonnen zijn in veel skigebieden een onmisbaar element. Er zijn een aantal skigebieden die hun pistes voor 100% kunnen voorzien van kunstsneeuw. Ook zij openen vroeg hun winterseizoen.

Skigebied Aantal sneeuwkanonnen Open vanaf
Katschberg 740 2 december
Turracher Höhe 220 november
Schladming 600 november

🇩🇪 Duitsland

De meeste skigebieden in Duitsland liggen een stuk lager in vergelijking tot de gebieden Oostenrijk. Toch openen een paar wintersportbestemmingen in Duitsland ook vroeg.

Skigebied Aantal openingsdagen Open vanaf
Zugspitze 115 november
Oberstdorf 120 9 december

🇮🇹 Italië

Livigno valt met 152 skidagen per jaar onder de grote favorieten van Italië. Dit geldt ook voor de Ortler gletsjer, die bekend staat als een zomer skigebied. In de winter ligt hier zoveel sneeuw dat de gletsjer niet te bereiken is. Het skigebied Valchiavenna strekt zich uit tot een hoogte van bijna 3.000 meter en biedt 1.600 meter aan hoogte-overwinnende pistes. In totaal telt het skigebied 48 pistekilometers die openen rond eind november. Op de Kronplatz in Ladinia kunnen wintersporters profiteren van sneeuwzekere afdalingen en mooie legendes. Wanneer de zomer weer nadert, trekken veel mensen voor een unieke ervaring toch nog naar de Ortler gletsjer. Deze reikt tot een hoogte van bijna 4.000 meter.

© Livigno

🇨🇭 Zwitserland

De Matterhorn en Saas-Fee zijn uitzonderlijk sneeuwzeker. Dat kan ook haast niet anders, want daar staan gletsjers om bekend. Ook in Diavolezza/Lagalb, een skigebied dat op 2091 meter hoogte ligt, kan lang worden geskied. Van oktober tot mei is het mogelijk om hier te skiën. Het hoogste punt van Diavolezza/Lagalb ligt boven de 3.000 meter. Flims-Laax-Falera is 175 skidagen per jaar geopend. 70% van de pistes ligt boven de 2.000 meter.

Wie in het stijlvolle St. Moritz gaat skiën, heeft toegang tot uitstekende sneeuwcondities door de sneeuwkanonnen, die 80% van de pistes van sneeuw kan voorzien. In St. Moritz kan men van 150 skidagen genieten. Doordat de skigebieden in Zwitserland een hoge ligging hebben, heeft het land een leidende positie op het gebied van sneeuwzekerheid in Europa.

🇫🇷 Frankrijk

Frankrijk heeft een aantal gigantische en sneeuwzekere skigebieden. Les 3 Vallées is het grootste skigebied ter wereld. Je kunt hier vanaf half november tot begin mei wintersporten. Het hoogste punt van Les 3 Vallées ligt op 3.230 meter. Naast de ligging heeft het skigebied bijna 2.400 sneeuwkanonnen. In het skigebied in Tignes-Val d’Isère kan maar liefst 255 dagen per jaar per worden geskied.

Ook in Grands Montets-Argentière speelt sneeuwzekerheid een grote rol in de populariteit van het gebied. Frankrijk staat bekend om haar lange en vroeg beginnende winterseizoen. Daarnaast staan de skigebieden bekend om hun uitdagende pistes die al geopend zijn in december.

De nieuwe gondel in Val Thorens

TIP: Met 1 skipas in meer dan 90 skigebieden skiën? Het is goedkoper dan je denkt! Lees hier meer!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in