Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Rustige weken wintersport: skiseizoen 2022/2023

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Als je niet gebonden bent aan de schoolvakanties, doe je er goed aan om in de rustige weken van skiseizoen 2022/2023 op wintersport te gaan. Je hebt dan alle ruimte op de pistes, rijen voor de lift zijn een uitzondering en er is altijd wel een fijn plekje op het terras of in de berghut. Benieuwd wanneer de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023 zijn? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

Niets is beter dan een wintersport in het laagseizoen. Zeker als je de keuze hebt en niet vast zit aan de schoolvakanties, kun je veel beter in de rustige weken je skivakantie boeken. Want eerlijk is eerlijk: lange rijen voor de lift, overvolle après-ski bars waar je je kont niet kunt keren en grote drukte op de pistes zit niemand op te wachten. Dus, wil je weten wanneer je geen drukte op de piste kunt verwachten? Hieronder vind je alles over de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023.

Drukte afhankelijk van verschillende factoren

De drukte op de pistes, bij de liften en in de berghutten is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst spelen de schoolvakanties natuurlijk een grote rol hierin. In de kerstvakantie, en dan met name de tweede week omdat veel mensen Kerst thuis vieren, en de voorjaarsvakantie kun je veel vakantiegangers in de skigebieden verwachten. Daarnaast hebben ook het weer en de sneeuwval invloed op de drukte in de skigebieden. Als er veel sneeuw is gevallen, gaan locals ook graag een dagje skiën. Ditzelfde geldt voor dagen met mooi weer. Zeker in de weekenden zal het dan drukken zijn dan normaal. Tot slot hangt de drukte ook af van het skigebied. In populaire skigebieden zal het altijd wat drukker zijn dan de kleine, onbekende gebieden. Maar wat zijn nu de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023?

Rustige weken wintersport 2022/2023 per land

Behalve dat het weer, sneeuwval en de schoolvakanties een rol spelen in de drukte in een skigebied, kan het ook per land verschillen. Dit kan komen omdat bijvoorbeeld de schoolvakanties van dat land meer verspreid zijn. Daarom zetten we hieronder de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023 per land voor je op een rijtje.

Rustige weken wintersport 2022/2023 in Duitsland

Je weet het misschien niet, maar ook in Duitsland heb je veel skigebieden. Van het bekende Winterberg en Willingen dicht bij huis tot Garmisch Partenkirchen aan de voet van de Zugspitze. De Duitse wintersporters gaan graag naar Oostenrijk op vakantie, maar als de condities in hun eigen land goed zijn, blijven ze thuis. Ook Nederlanders reizen graag naar Duitsland voor wat afdalingen. De schoolvakanties in Duitsland wisselen per deelstaat en afhankelijk van welke deelstaat er op dat moment vakantie heeft, kan het druk of heel druk worden op de pistes. Dit heeft dus invloed op de rustige weken van skiseizoen 2022/2023. Rustige weken voor een wintersport in Duitsland zijn:

 • De weken voor Kerst;
 • De periode tussen 7 en 28 januari;
 • De periode tussen 4 en 25 maart.
lege piste tijdens de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023
Bijna niemand op de piste, dat kan als je op wintersport gaat in het laagseizoen!

Rustige weken wintersport 2022/2023 in Frankrijk

De meeste Fransen blijven in hun eigen land voor een wintersportvakantie, dus de meeste drukte kun je hier verwachten als zij zelf vakantie hebben. Wat wel opvalt voor skiseizoen 2022/2023 is dat de tweede week van de kerstvakantie, net als afgelopen seizoen, niet zo druk zal zijn. De Fransen hebben namelijk kerstvakantie van 17 december t/m 3 januari, waardoor het in de tweede week van de Nederlandse kerstvakantie niet zo druk zal zijn op de Franse pistes. Deze vakantieweek behoort dus tot de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023. Alle rustige weken voor een wintersport in Frankrijk zijn:

 • De weken voor kerst;
 • De periode tussen 31 december en 4 februari;
 • De periode tussen 4 maart en 1 april.

Rustige weken wintersport 2022/2023 in Italië

In tegenstelling tot de andere landen in de Alpen, hebben de Italianen alleen kerst- en paasvakantie. Sommige scholen zijn met carnaval een week dicht, maar ze hebben geen echte voorjaarsvakantie. De Italianen hebben de mogelijkheid om hun kinderen een week van school te halen voor een settimana bianca, oftewel een witte week, tussen januari en eind maart. De meesten doen dit als er veel verse sneeuw is gevallen en de zon schijnt. Ze blijven vooral in eigen land, maar ook Duitse, Nederlandse en Oostenrijkse wintersporters komen hier graag. Voor een wintersport in de rustige weken in Italië kun je het best in de volgende periodes boeken:

 • De weken voor Kerst;
 • De periode tussen 7 januari en 18 februari;
 • De periode tussen 4 maart en 1 april.
rustige piste tijdens een wintersport in Italië
De piste voor jezelf, heerlijk!

Rustige weken wintersport 2022/2023 in Oostenrijk

Oostenrijk is misschien wel het populairste wintersportland voor de Nederlanders. Daarnaast zul je hier ook veel Duitsers en Oostenrijkers tegenkomen, zeker in vakantieweken. Als een van die landen vakantie heeft of als er vakanties tegelijk zijn, kun je rekenen op flinke drukte in de Oostenrijkse skigebieden. Nederlanders gaan graag naar Tirol en Salzburg, dus als je je landgenoten wilt vermijden, kies dan een skigebied in Vorarlberg of Karinthië. Daarnaast kun je ook tijdens de rustige weken je wintersport 2022/2023 boeken, dat scheelt vaak ook een hoop landgenoten op de pistes. De rustige weken in Oostenrijk zijn:

 • De weken voor Kerst;
 • De periode tussen 7 januari en 4 februari;
 • De periode tussen 5 maart en 1 april.

Rustige weken wintersport 2022/2023 in Zwitserland

Over het algemeen kunnen we zeggen dat het in de Zwitserse skigebieden rustiger is dan in de andere Alpenlanden. Maar, zoals je overal uitzonderingen hebt, is dat ook hier het geval. Want in de bekende skigebieden kan het ook hier flink druk worden, zeker in de schoolvakanties of wanneer er verse sneeuw is gevallen. Vanuit veel grote steden kun je eenvoudig met de trein naar de Zwitserse skigebieden, dus een uitstapje is zo gemaakt. Wil je toch genieten van een rustige wintersport in Zwitserland? Plan je vakantie dan in een van de rustige weken van skiseizoen 2022/2023. In Zwitserland zijn dat:

 • De weken voor Kerst;
 • De periode tussen 8 januari en 18 februari;
 • De periode tussen 26 februari en 1 april.

Dit zijn de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023

Als je de weersvoorspellingen even buiten beeld laat en niet kijkt naar de sneeuwcondities, kunnen we zeggen dat dit de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023 zijn:

 • De weken voor Kerst: de meeste skigebieden openen een paar weken voor Kerst en sommige zelfs al in oktober en november. Perfect voor een rustige wintersport!
 • De tweede week van de kerstvakantie in Frankrijk: over het algemeen gaan vooral Fransen op wintersport in Frankrijk en aangezien zij van 17 december t/m 3 januari kerstvakantie hebben, zal het tijdens de tweede week van onze kerstvakantie hier lekker rustig zijn.
 • Van 8 t/m 29 januari: na de kerstvakantie zal de rust weer een beetje terugkeren in de meeste skigebieden. Zeker de tweede week van januari is dat geval. Houd er wel rekening mee dat het in januari in de populaire skigebieden ook buiten de vakantieweek aardig druk kan zijn.
 • De eerste week van februari: hoewel februari iedere winter weer de drukste wintersportmaand van het seizoen is, kun je ook in deze maand nog genieten van een rustige vakantie in de sneeuw. Boek in de eerste week van februari, dan zijn er weinig landen met vakantie en heb je alle ruimte in de sneeuw.
 • Van 5 maart t/m 1 april: na de voorjaarsvakantie zit de grootste drukte in de skigebieden erop. Toch is maart nog een heerlijke wintersportmaand! De dagen zijn langer, de temperaturen aangenamer en de pistes liggen er meestal nog prima bij. Ideaal voor een zonnige en rustige wintersport dus!
 • Na Pasen: De paasdagen zijn in de meeste skigebieden de laatste dagen van het winterseizoen. Daarnaast sluit het gros haar deuren en beginnen de voorbereidingen voor het zomerseizoen. Toch is er ook na Pasen nog een aantal gebieden open en je raadt het al: echt druk zal het niet meer worden.
ribbeltjes piste tijdens de rustige weken van skiseizoen 2022/2023
Voordeel van een wintersport tijdens de rustige weken: je vindt ook ’s middags nog ribbeltjes op de pistes!

Rustige maanden voor een wintersport in 2022/2023

Het grootste deel van de skigebieden start in december het winterseizoen. Toch gaat in de weken en maanden daarvoor ook al voor verschillende gebieden het seizoen van start. Wil je een rustige wintersport al vroeg in het seizoen? Ga dan op skivakantie in november. De keuze is nog wat beperkt, maar het is wel lekker rustig. Datzelfde geldt voor de eerste twee weken van december. Andere rustige wintersportmaanden zijn januarimaart en april. Houd er wel rekening mee dat het met Pasen wel druk kan zijn. In Nederland hebben we alleen het paasweekend vrij, maar in veel Alpenlanden hebben ze dan één of twee weken vakantie.

Schoolvakanties Nederland

De schoolvakanties in Nederland spelen ook een grote rol in de drukte in een skigebied. Deze zijn elk jaar verschillend en daarnaast zijn de herfst-, zomer- en voorjaarsvakantie ook nog eens verspreid over de regio’s noord, midden en zuid. Alleen de kerst- en meivakantie zijn voor het hele land gelijk. Tijdens skiseizoen 2022/2023 vallen de vakanties in Nederland als volgt:

 • Herfstvakantie:
  Noord: 15 t/m 23 oktober 2022
  Midden/zuid: 22 t/m 30 oktober 2022
 • Kerstvakantie:
  24 december 2021 t/m 8 januari 2022
 • Voorjaarsvakantie:
  Zuid: van 18 februari t/m 26 februari 2022
  Noord/midden: van 25 februari t/m 5 maart 2022
 • Pasen:
  9 en 10 april 2022

Drukke weken wintersport 2022/2023

Kun je nu niet in de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2022/2023 weg, probeer dan in elk geval de drukste weken van het seizoen te vermijden. Dit zijn voornamelijk de kerst- en voorjaarsvakantie. En zit je nu wel aan de vakanties gebonden, dan zijn er nog steeds mogelijkheden voor een rustige wintersport. Meer hierover en de drukke weken van skiseizoen 2022/2023 lees je in dit blog.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in