Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit zijn de coronaregels in Oostenrijk na de lockdown

© Skiinformatie

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De algemene lockdown in Oostenrijk komt ten einde. Na 20 dagen mag het land weer van het slot. Maar wat zijn de coronaregels in Oostenrijk na de lockdown? Die werden vandaag bekendgemaakt in de persconferentie. Dit zijn de maatregelen.

LET OP: dit bericht wordt niet meer bijgewerkt. Klik hier voor de coronamaatregelen in Oostenrijk.

Voor ongevaccineerden is er nog wel steeds een lockdown en deelstaten hebben de bevoegdheid om nog extra regels boven op de landelijke regels toe te voegen. Maar het belangrijkste voor de wintersporter: een skivakantie in het land is mogelijk voor Nederlanders.

Lockdown eindigt op 12 december

De afgelopen weken hebben we moeten afwachten of wintersport in Oostenrijk in de kerstvakantie tot de mogelijkheden behoorde. Tijdens de 20-daagse lockdown die op 19 november werd aangekondigd en op 22 november inging is er namelijk heel wat gebeurd. Zo dook bijvoorbeeld de Omikron-variant op en kreeg Oostenrijk een nieuwe bondskanselier. Het was lang de vraag of de lockdown daadwerkelijk zou eindigen op de aangekondigde datum of dat er een verlenging aan zat te komen. Gisteren werd eindelijk officieel bekendgemaakt dat de lockdown niet verlengd zou worden en dat vanaf zondag de lockdown voor gevaccineerden voorbij is. De details over de regels zouden vandaag volgen.

Coronaregels in Oostenrijk vanaf zondag

De kersverse bondskanselier Karl Nehammer en gezondheidsminister Wolfgang Mückstein hebben zojuist de nieuwe maatregelen bekendgemaakt. Nehammer: “We hebben de mensen beloofd dat de lockdown eindigen zou en daar houden we ons aan. Het virus geeft ons een adempauze.” Dat betekent echter niet dat de pandemie voorbij is, meldt hij. “Het worden openingsstappen met veiligheidsgordels.” Zowel Nehammer als Mückstein benadrukken dat het beschermen van de mensen op de voorgrond blijft staan en dat vaccinatie de weg is uit deze crisis. Vanaf zondag zijn de onderstaande ‘minimale’ maatregelen van kracht in Oostenrijk voor iedereen vanaf 12 jaar.

 • Afstand houden is niet verplicht, maar een afstand van minimaal 2 meter tot anderen wordt aanbevolen.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht in alle gesloten ruimtes, dus ook in gondels en gesloten stoeltjesliften (met weerkap). Tip: zo maak je jouw mondkapje aan je skihelm vast.
 • Hotels en andere accommodaties mogen gasten ontvangen op basis van de 2-G-regel. In de accommodaties zijn verder voorzorgsmaatregelen nodig. In gemeenschappelijke ruimtes moet een FFP2-mondkapjes gedragen worden.
 • Voor de toegang tot skiliften geldt de 2-G-regel. Dat betekent dat je moet kunnen aantonen dat je genezen of gevaccineerd bent om gebruik te mogen maken van de liften. Dit wordt gecontroleerd bij de verkoop van de skipassen aan de kassa.
 • Berghutten, pisterestaurants en restaurants in het dorp zijn geopend, maar alleen toegankelijk voor iedereen die voldoet aan de 2-G-regel. Ook geldt er een registratieplicht en het dragen van FFP2-mondkapjes als je niet zit. De horeca moet om 23.00 uur sluiten. Staande horeca is verboden, evenals het aan de bar zitten.
 • Winkels en contactberoepen mogen geopend zijn voor mensen die voldoen aan de 2-G regel. Voor klanten geldt ook nog een FFP2-mondkapjesplicht. Uitzonderingen van de 2-G-plicht gelden voor bedrijven die dienen als basisvoorziening zoals supermarkten, apotheken, tankstations en drogisterijen. Ook daar blijft het FFP2-mondkapje verplicht.
 • De après-ski en nachthoreca zijn gesloten.
 • Geen capaciteitsbeperking voor de skiliften: de liften mogen volledig gevuld omhoog.
 • Samenkomsten en evenementen zonder toegewezen zitplaats: indoor maximaal 25 personen, outdoor 300 personen. Samenkomsten en evenementen met toegewezen zitplaats: indoor maximaal 2000 personen, outdoor 4000 personen
 • De beperkingen om het huis te verlaten worden opgeheven voor gevaccineerde en genezen personen, voor ongevaccineerden blijft de lockdown gelden. Zij mogen enkel hun huis verlaten voor noodzakelijke doeleinden.
 • Sport wordt zowel binnen als buiten mogelijk met 2-G-bewijs. De FFP2-mondkapjesplicht is er tijdens het sporten niet.
 • Op de werkvloer blijft de 3-G-regel gehandhaafd.

Leuk voor de kerst: haal de après-ski in huis met dit wintersport bordspel

Regionale verschillen

De bovengenoemde coronaregels in Oostenrijk gelden zoals gezegd als ‘minimumregels’. Deelstaten kunnen zelf besluiten de teugels nog verder aan te trekken, bijvoorbeeld omdat de ziekenhuiscapaciteit dat vraagt. Zo heeft Wenen al besloten de horeca en hotellerie pas een week later te openen. Burgenland, Tirol en Vorarlberg hebben al aangegeven deze maatregelen van de staat één op één over te nemen. In Steiermark, Niederösterreich, Karinthië en Salzburg openen de horeca en de hotellerie op 17 december de deuren, de rest van de maatregelen nemen ze over. Oberösterreich blijft helemaal nog in lockdown tot 17 december.

hotel

Wees er snel bij – boekingen gaan hard

Het positieve nieuws uit Oostenrijk doet de boekingen voor de wintersport veel goeds op dit moment. Wil jij je wintersport veiligstellen? Wacht dan niet te lang met boeken.

Bekijk nu de last-minute aanbiedingen bij:
Sunweb
Summit Travel
Chalet.nl
Villa for You
Belvilla
Interhome
Landal
Skichalets
Traveltrex
TUI
Direkt Holidays

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in