Nieuwsalert per mail ontvangen

De stoeltjeslift vs de gondel: wat heb je liever?

Wintersportredacteur

De liften in de skigebieden zijn er in alle soorten en maten. Twee van de meest voorkomende liften in de skigebieden zijn de gondel en de stoeltjeslift. Uiteraard wil je als wintersporter weer zo snel mogelijk bovenaan de piste komen. Als je dan toch naar boven moet, waar zit je dan liever in? De stoeltjeslift of de gondel? Wij zetten enkele voor- en nadelen voor jullie op een rijtje. 

Stoeltjeslift: de voordelen

De stoeltjeslift is de lift die vooralsnog het meest voorkomt in de skigebieden. Het grote voordeel van de stoeltjeslift is dat de ski’s gewoon aan kunnen blijven. Veel skigebieden doen ieder jaar weer flinke investeringen om het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. Veel nieuwe stoeltjesliften worden daarom ook voorzien van stoelverwarming en weerkappen, waardoor een ritje met de stoeltjeslift behoorlijk comfortabel kan zijn. En zeg nou zelf, met mooi weer is de stoeltjeslift toch het mooiste wat er is?

Stoeltjeslift: de nadelen

Mocht een stoeltjeslift niet beschikken over stoelverwarming en weerkappen, dan kan het door de kou, wind, sneeuw of alles tegelijk een onaangename rit worden. Een ander nadeel is het verliezen van het skimateriaal, bijvoorbeeld een skistok of handschoen. Iedereen heeft dit ongetwijfeld een keer meegemaakt op wintersport. Ook het met zijn allen uitstappen gaat niet altijd al te soepel. Een miscommunicatie kan hier leiden tot een valpartij.

Gondellift: de voordelen

Een voordeel van de gondellift is de grote vervoerscapaciteit. Met een gondellift kunnen veel personen tegelijkertijd vervoerd worden. Ben je met een wat grotere groep aan het skiën dan kun je gezellig met zijn allen in dezelfde gondel. Een ander belangrijk voordeel is uiteraard dat je warm en droog zit. Niets koukleumen, gewoon lekker warm binnen.

 

Gondellift: de nadelen

Het nadeel van de gondel is dat de ski’s uitgedaan moeten worden. Dit maakt het ‘even snel de lift in stappen’ een stukje minder toegankelijk. En of het nou door de schnaps komt of niet, ook het vergeten van de ski’s of het snowboard in de gondel heeft iedereen wel is meegemaakt. Als deze in de stoeltjeslift nog aan de skischoenen vastzitten heb je daar geen last van!

Er zijn ongetwijfeld nog meer voor- en nadelen bij het gebruik van de stoeltjeslift of de gondel. Wij zijn benieuwd naar jullie afwegingen. Welke lift komt er als winnaar uit de strijd?

Lees ook: Zo worden skiliften uit elkaar gehaald

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in