Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wat is het salaris van een skileraar?

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Altijd een belangrijk onderwerp bij een nieuwe baan: wat ga ik precies verdienen? Voor skileraren en skileraressen is deze vraag niet minder interessant. Je bent dan wel in een geweldige omgeving, maar je bent ook gewoon aan het werk. Dus wat is het salaris van een skileraar ongeveer? Daar hebben we een onderzoekje naar gedaan.

Salaris van een skileraar in Oostenrijk

Na een dag lesgeven wil je jezelf wel kunnen trakteren op een biertje of een maaltijd. Daarnaast is het ook belangrijk dat je aan het eind van het seizoen nog iets overhoudt voor thuis. Het salaris van een skileraar verschilt per land en is afhankelijk van de ervaring die je hebt. Een beginnend skileraar krijgt anders betaald dan iemand met ervaring en bepaalde diploma’s. Natuurlijk verschilt het salaris ook per werkgever, het skigebied waar je werkt en is dit afhankelijk van het aantal uren dat je werkt.

Vaak is het contract van een skileraar seizoensgebonden. Buiten het seizoen is er simpelweg geen werk op de piste. Vaak is een baan in het skigebied ook in combinatie met verblijf. Zo niet, dan verdien je waarschijnlijk gemiddeld genomen meer. De uren verschillen ook per skischool en skileraar. Hoe meer uren je skiles geeft, hoe meer je natuurlijk per maand verdient.

Indicaties qua salaris

De gemiddelde salarisindicatie voor een skileraar in Oostenrijk, volgens de informatie van Snowlife, is voor een beginnende leraar tussen de € 700,- en € 1000,- per maand. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van het skigebied waar je lesgeeft en de kosten van het onderkomen. Is het onderkomen relatief duur, dan is het salaris waarschijnlijk lager. Het salaris is volgens Monique van Bakel van Snowlife ook afhankelijk van de vraag voor skileraren in het skigebied. Is een skigebied echt op zoek naar nieuwe skileraren, dan kan het salaris hoger uitvallen om de positie aantrekkelijker te maken. Dan zijn er uitschieters tussen de € 1200,- en € 1300,- mogelijk voor een beginnende skileraar.

Voor leraren met meer ervaring en diploma’s kan het salaris met honderden euro’s oplopen. Na afsluitingen van bijvoorbeeld de Anwärter, Volledig Landes, Staatlich en Skiführer, gaat het salaris in grote stappen omhoog.

Volgens Jobbird, Werkze Oostenrijk, Hoebeginik.nl en de Nationale Beroepengids zijn dit de gemiddelde salarissen van skileraren in 2024:

  • Beginnend skileraar: tussen de € 700,- en € 1500,- bruto per maand als je fulltime aan de slag gaat
  • Meer werkervaring: tussen de € 2500,- en € 3200,- bruto per maand als je fulltime aan de slag gaat

Salaris van een skileraar per land

In 2020 heeft Snowskool een uitgebreid onderzoek gedaan naar het salaris van een skileraar per land per uur. Een overzicht vind je hieronder. Belangrijk om te weten: prijzen in het onderzoek zijn in dollars en omgerekend voor dit artikel omgerekend naar euro’s. Daarnaast gaat het gaat om het brutosalaris. De salarissen zijn een gemiddelde, niet voor elke skischool hetzelfde en dus al een paar jaar geleden berekend.

LandBeginnend skileraarErvaren skileraar
Zwitserland€ 42,-€ 57,-
Noorwegen€ 28,-€ 46,-
China€ 28,-€ 37,-
Frankrijk€ 27,-€ 70,-
Japan€ 22,-€ 32,-
Australi뀠19,-€ 32,-
Chili€ 19,-€ 33,-
Finland€ 19,-€ 23,-
Andorra€ 17,-€ 23,-
Spanje€ 17,-€ 22,-
USA€ 17,-€ 46,-
Oostenrijk€ 17,-€ 23,-
Nieuw-Zeeland€ 14,-€ 21,-
Canada€ 14,-€ 19,-
UK€ 14,-€ 16,-
Polen€ 13,-€ 18,-

Skileraar in Zwitserland

Als je rijk wilt worden van je werk als beginnend skileraar, moet je naar Zwitserland. Een salaris van een skileraar met veel ervaring loopt al snel op tot ongeveer € 57,- per uur. Ook als beginnend leraar mag je niet klagen. Per uur verdien je € 42,-.

Skileraar in Frankrijk

In het overzicht is goed te zien dat het salaris van een ervaren skileraar in Frankrijk het hoogst is. Toch ligt de procedure om skileraar te worden hier wel anders. Je moet namelijk meer en ingewikkeldere kwaliteiten beheersen. Met BASI level 2 mag je beginnen met oefenen voor de ’test-technique’, een getimede slalom. Zodra je deze met succes hebt doorstaan, krijg je het label stagiair. Deze houd je vier jaar en in die tijd verdien je ongeveer € 27,- per uur. In die vier jaar is het noodzakelijk dat je zo goed wordt, dat je BASI level 4 haalt. Pas dan neemt het salaris fors toe. Je verdient als skileraar met dit diploma in Frankrijk sowieso meer dan € 47,- per uur. Dit bedrag kan oplopen tot €70,-/€ 77,- per uur.

Skileraar in Noorwegen

In Noorwegen verdien je een vrij hoog salaris, maar bedenk wel dat het leven daar ook een stuk duurder is. Een biertje kost al snel € 8,- en ook voor een maaltijd betaal je meer dan in Nederland. Desondanks verdien je hier als skileraar gemiddeld tussen de € 28,- en € 46,- per uur, afhankelijk van je niveau.

Lees ook: 5 fijne skigebieden in Noorwegen

Skileraar in China

China staat ook bovenaan het lijstje qua salarissen voor skileraren. Met ongeveer € 28,- per uur voor beginners en € 37,- voor gevorderde skileraren is het geen slecht land om eens te werken. Vaak is er ook geen verplichting om Chinees te kunnen spreken, er wordt ook gezocht naar Engelstalige skileraren. Natuurlijk boost je je CV wel als je ook Chinees kunt spreken.

Skileraar in Japan

In Japan word je beloond als je een langere tijd bij dezelfde werkgever werkt. Het starttarief van een beginnend skileraar is ongeveer € 22,- per uur. Iedere 75 uur werken levert een salarisstijging van 5% op. Een gevorderde leraar heeft gemiddeld een salaris van € 23,- per uur.

Skileraar in Australië

In Australië geldt in veel skigebieden hetzelfde systeem als in Japan. Hier stijgt je uurloon naarmate je een aantal uren hebt gewerkt. Zo start je bij ongeveer € 19,- per uur en na 75 uur werken wordt dit verhoogd naar € 21,- en hoe meer ervaring hoe meer salaris dus! Als ervaren skileraar in Australië kun je rekenen op zo’n € 32,- per uur.

Skileraar in Chili

Chili is ook een bijzonder land om te werken als skileraar. Als je aan Zuid-Amerika denkt, denk je vaak niet meteen aan skiën, maar het kan er dus zeker wel. Je krijgt hier een gemiddeld salaris, in vergelijking tot de andere wintersportlanden. Met € 19,- voor beginnende skileraren en € 33,- voor de meer ervarenen, kun je zeker tevreden zijn. Als je Spaans kunt spreken is dat natuurlijk al helemaal een pluspunt in Chili.

Skileraar in Finland

In Finland denken ze vooruit. Ze werken daar met flexibele krachten en werktijden. Het is dus gebruikelijk om als freelance-skileraar aan het werk te gaan. Als je veel ervaring hebt, kun je een salaris eisen van ongeveer € 23,- per uur. Een beginner moet het doen met € 19,- per uur. De werkweek is er gemiddeld 38 uur.

Skileraar in Andorra

Andorra is een vrij onbekende wintersportbestemming in Europa. Toch kun je hier heerlijk (en voordelig) skiën. Er zijn drie verschillende skigebieden waar je skiles kunt geven. Je verdient tussen de € 17,- en € 23,- per uur. Ook hier geldt dat het handig is als je Spaans of Frans spreekt, omdat je dan sneller wordt aangenomen.

Skileraar en Spanje

Net even verder ligt Spanje. Hier vind in de Sierra Nevada en Pyreneeën meerdere skigebieden waar je les kunt geven. Het salaris is niet heel hoog, maar het leven daar is ook niet duur. Je verdient tussen de € 17,- en € 22,- per uur. Denk je eens in: skiën en daarna tapas eten…

Skileraar in Amerika

Wie droomt er nu niet van een wintersport in Amerika? Kun je nagaan dat je hiermee ook nog eens geld kunt verdienen! De salarissen van beginnende skileraren in Amerika zijn net zo hoog als in Oostenrijk, dus dat maakt geen verschil. Ben je verder gevorderd en heb je meer ervaring, dan kun je duidelijk meer geld verdienen aan de andere kant van de oceaan! De gemiddelde salarissen verschillen wel fors in Amerika. Zo verdien je in Aspen bijvoorbeeld een stuk meer dan in de skigebieden aan de oost- en westkust.

Skileraar in Oostenrijk

De meeste Nederlanders gaan op wintersport naar de skigebieden in Oostenrijk. Nederlandse skileraren zijn hier dan ook erg gewenst en vaak te vinden! Helaas is het salaris niet erg hoog. Gemiddeld verdien je tussen de € 17,- en € 23,- euro per uur. Daarbij wordt er gerekend met een werkweek van 36 uur. Natuurlijk heb je hiervoor wel de geldige diploma’s nodig, anders is het lastig om aan de slag te komen.

werken in een skigebied

Skileraar in Nieuw-Zeeland

Aan werk komen in Nieuw-Zeeland is best lastig en daarnaast ook niet al te aantrekkelijk. De skigebieden zijn dan wel erg aantrekkelijk, het salaris van een skileraar iets minder. De skigebieden in Nieuw-Zeeland betalen in vergelijking tot de andere landen erg weinig. Het gemiddelde ligt tussen de € 14,- en € 21,- per uur.

Skileraar in Canada

In Canada verdien je in vergelijking met de andere wintersportlanden niet bijzonder veel. Een Level 1 skileraar verdient ongeveer een € 14,- per uur. Een ervaren leraar verdient een magere €19,- per uur. Voordeel is wel dat je vaak een goede fooi krijgt. Daarnaast ski je in de beste sneeuw ter wereld en dat maakt ook wel veel goed. 5 redenen waarom je in Marmot Basin, Canada op wintersport moet gaan.

Skileraar in de UK

De mogelijkheden om aan de slag te kunnen als skileraar in de UK zijn relatief gering. Er zijn maar weinig skigebieden en deze gebieden zijn niet erg groot. De omstandigheden zijn erg voorspelbaar in dit land en daarom zijn er vooral veel binnenfaciliteiten voor wintersporters. De salarissen zijn dan ook niet bijzonder hoog.

Skileraar in Polen

Polen wordt als wintersportland steeds populairder. Het is er goedkoop, niet druk op de piste en de bestemmingen zijn in Europa gemakkelijk te bereiken. Het leven in Polen is gemiddeld ook goedkoper en dat is terug te zien aan het gemiddelde salaris van een skileraar.

Lees ook

Het salaris is misschien niet overal even geweldig, de ervaring is dat wel. Benieuwd waarom je skileraar moet worden? Lees het in onderstaand artikel!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in