Nu het kouder is in Nederland, is de kans ook groter dat je ’s ochtends je ruiten mag krabben. De Nederlandse politie waarschuwt dat wijkagenten deze dagen extra controleren of de autoruiten wel ijsvrij zijn gemaakt. Indien dit niet het geval is, riskeer je een boete van 240 euro. Juist in de winter is goed zicht belangrijk. Het is vaak donker, ramen beslaan snel en een fietser zie je zo over het hoofd.
Het is levensgevaarlijk om de weg op te gaan, zonder dat de ruiten onvoldoende ijsvrij zijn gemaakt. Goed zicht is van levensbelang als je autorijdt. Zeker binnen de bebouwde kom bestaat de kans dat er kinderen plotseling de weg oversteken. Deze wil je niet over het hoofd zien.
Boete
Als een automobilist volgens de politie onvoldoende zicht heeft kan diegene een boete krijgen van 240 euro. Wat velen niet weten, is dat ook de zijruiten schoon moeten zijn, dus niet alleen de voor- en achterruit. Als ook de spiegels niet ijsvrij zijn, komt er nog eens 140 euro bovenop. Er zijn geen vastgestelde richtlijnen die bepalen wanneer een ruit voldoende ijsvrij is gemaakt. Je moet naar alle kanten goed zicht hebben. Het is uiteindelijk dus aan de dienstdoende agent om te beoordelen of je zicht genoeg hebt.
[dfp_native_ad]
Auto sneeuwvrij maken
Je kunt ook een boete krijgen als je de auto niet voldoende sneeuwvrij hebt gemaakt voordat je de weg op gaat. Vorig jaar deelde de Duitse politie een afbeelding waar de boetes inzichtelijk werden gemaakt. De boetes in Duitsland liggen een stuk lager dan in Nederland, maar het blijft toch zonde van je geld. Naast dat het slecht is voor je portemonnee is het natuurlijk ook levensgevaarlijk. Dus neem ’s ochtends even wat meer tijd om je auto sneeuw- en ijsvrij te maken. In onderstaand artikel vind je meer informatie over de boetes in Duitsland.
BOETES: wat kost het als je de auto niet goed sneeuwvrij maakt?