Nieuwsalert per mail ontvangen

Boeren in de winterperiode!

De groene weides worden omgetoverd tot prachtige witte vlaktes welke komende weken worden getransformeerd tot prachtig uitgestrekte gemarkeerde pistes. Wat vaak vergeten wordt is dat deze vlaktes in de zomerperiode door boeren onderhouden worden. Wat doen de boeren in de winterperiode en wat komt er allemaal bij kijken?

Niet alle boeren zijn blij met de komst van skigebieden en de massale uitbreidingen hiervan. Ongerepte natuurgebieden die alleen bewoont worden door koeien en schapen worden omgetoverd tot commerciele hellingen waar toeristen zonder enige benul de natuur aantasten. Uiteraard geldt dit niet voor alle wintersporters, maar er is een doelgroep die jammer genoeg weinig rekening houdt met de prachtige natuur.

Uiteraard zijn de boeren ook erg blij met het toerisme dat in grote getalen ‘hun’ akkertje bestormen in de winterperiode. Het is tenslotte een periode waarin zij anders geen brood op de plank kunnen krijgen. Beroepen die boeren in de winter vaak uitvoeren zijn:

  • Skileraar
  • Hotel/appartement houder
  • Lift personeel
  • Ticket verkoper
  • Restauranthouder/bedieding
  • Gladheidbestrijding
  • Tankstation bediende

Zoals je uit de hierboven weergeven beroepen kunt zien, zijn de beroepen zeer uiteenlopend. Alles staat in het teken van toerisme en het zorgen voor brood op de plank. De winters in de Alpen zijn hard en lang en het is noodzaak voor de boeren om op deze manier de winter door te komen.

sneeuw en boeren schuurtje

 

Dat er veel moet gebeuren in de bergen om alles toerisme klaar te maken is voor vele onbekend. Veel toeristen denken dat sneeuwval het enige noodzakelijke is om in de wintermaanden van de pistes af te kunnen razen. Hierbij wordt een grote misvatting gemaakt, want de boeren beginnen al in augustus met de voorbereidingen. Na de welbekende Almabtrieb schakelen de boeren om en staat alles in het teken van wintersporttoerisme.

In de zomermaanden onderhouden veel boeren groentetuinen om eigen groentes en fruit te kweken en te verkopen. Hierbij worden grote velden afgezet met hekwerken en wordt er gebruik gemaakt van kassen. Om de oogst te beschermen tegen wilde dieren worden er ijzerdraden gespannen. Al dit materiaal wordt in de herfst opgeruimd  en opgeslagen in de welbekende bruine boeren schuurtjes.

Naast de akkerbouwers zijn er ook een groot aantal veehouders in de bergen. Deze hebben misschien nog wel de lastigste taak in de herfstperiode. Voor dat de eerste sneeuwval de Alpen bereikt moet al het vee naar beneden gehaald zijn. Ingesneeuwd vee is misschien wel het ergste wat deze boeren kan overkomen. De pistes kunnen pas geprepareerd worden als al het vee naar beneden is gebracht. Veel sneeuw lijkt ideaal vroeg in het seizoen, maar voor de boeren is dit niet altijd ideaal.

boeren voorbereiden op sneeuw

 

Als alles gereed gemaakt is kan het winterseizoen voor de boeren beginnen. In de maand november worden alle boeren ingelicht over de nieuwe pistes, tarieven en plannen voor het komende seizoen door de skigebied managers. De boeren kunnen pas opgelucht ademhalen als alles volgens planning is verlopen. Het vee staat veilig in de schuren, de akkerbouw vlaktes zijn gereed voor pistegebruik en alle spullen staan opgeslagen in de schuurtjes.

Let it snow!

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in