Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Belastingvrij shoppen op wintersport: hier kan het

Wintersportredacteur

Belastingvrij shoppen op wintersport? Er zijn een aantal dorpen waar dit mogelijk is. Overdag verken je het skigebied en ’s middags kun je heerlijk winkelen. Een aantal wintersportbestemmingen in de Alpen en Pyreneeën is belasting vrij. Bijvoorbeeld vanwege de afgelegen ligging. Wil jij belastingvrij shoppen én skiën tijdens je wintersport? In dit artikel vind je skidorpen waar dit mogelijk is.

En nee, dan hebben we het niet over de duty free afdeling van het vliegveld of een exotische wintersportbestemming. In Europa vind je een aantal dorpen waar je belastingvrij kunt winkelen tijdens je wintersport.

Belastingvrij shoppen op wintersport

Lagere prijzen voor parfum, kleding, alcohol en ga zo maar door. Dat is waar je van profiteert als je gaat winkelen in een belastingvrij skidorp. Natuurlijk duiken we na afloop van de skidag het liefst lekker de après-ski in, maar een middagje wintersportwinkels bekijken is ook altijd leuk. Nou is het geweldig om je te verlekkeren op de prachtige dure merken in winkels in Ischgl en Kitzbühel, maar dat zijn wel prijzen die voor de gemiddelde Hollander niet zijn weggelegd. Hoe leuk is het daarom als je lekker belastingvrij kunt shoppen op wintersport. Dan staat je portemonnee een biertje na afloop ook nog toe.

Livigno, Italië

Livigno ligt vlakbij de Zwitserse grens, op 1816 meter hoogte. Tot halverwege de 20e eeuw kon je hier vanwege de geïsoleerde ligging in de wintermaanden niet komen. Gelukkig is daar verandering in gekomen met de weg naar Bormio en de tunnel naar Zwitserland. Livigno is een langgerekt, maar sfeervol dorp met aan beide zijden een skigebied (Mottolino en Carosello). Samen goed voor 115 km aan pistes en geweldige off-piste mogelijkheden. Aan goede berghutten en gezelligheid geen gebrek, hetzelfde geldt voor leuke alternatieve activiteiten buiten het skiën om.

Dankzij de geïsoleerde ligging heeft Livigno al sinds de 16e eeuw bepaalde privileges. Eerst kreeg het dorp economische en juridische onafhankelijkheid, vervolgens stelde Napoleon het dorp vrij van belastingen en accijnzen. Dit is uiteindelijk officieel gehonoreerd in 1818 door Oostenrijk-Hongarije, in 1910 door het Koninkrijk Italië en in 1960 door de EEG. Een mooi stukje geschiedenis met een hele simpele conclusie: in Livigno kun je skiën én belastingvrij shoppen tijdens je wintersport. En dat wil je. De winkelstraat is prachtig en er is werkelijk van alles te koop. Dorstig geworden? Plof dan neer bij Hotel Bivio voor een drankje en een hapje. Meer tips vind je hier.

Samnaun, Zwitserland

Het Zwitserse dorpje Samnaun deelt samen met het Oostenrijkse Ischgl een grensoverschrijdend skigebied met 239 km aan pistes. Omdat het merendeel van de pistes boven de 2000 meter ligt (+90%), behoort dit skigebied tot één van de meest sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk. Om die reden kun je hier doorgaans van eind november tot begin mei op de latten staan.

Samnaun ligt op een hoogte van 1847 meter, op iets meer dan 900 km rijden vanaf Utrecht. Tot 1912 kon je hier, vanwege de geïsoleerde ligging, alleen vanuit het Oostenrijkse dorpje Spiss komen. Om die reden heeft het dorp een rijk smokkelverleden met onder andere Ischgl. Dagelijks en onder alle weersomstandigheden trokken smokkelaars de bergen in om goederen te verhandelen. Dat doen ze nu al jaren niet meer, maar de Schmugglerrunde skitocht is daar nog altijd het levende bewijs van. In 1892 werd Samnaun van het Zwitserse douanegebied uitgesloten en zo ontstond er een belastingvrije zone. Nog altijd kun je in de hoogste winkelstraat van Europa belastingvrij shoppen tijdens je wintersport.

Andorra

Vorstendom Andorra is een belastingparadijs in de Pyreneeën, gelegen tussen de landen Frankrijk en Spanje. Je vindt hier meerdere skigebieden, waarvan GrandValira (200 km aan pistes) en Vallnord (100 km aan pistes) de meest bekende zijn. Stuk voor stuk prachtige wintersportbestemmingen waar een wintersport net even anders is dan elders in de Pyreneeën en Alpen.

Vanwege de geïsoleerde ligging is Andorra al jarenlang belastingvrij. Wanneer je graag belastingvrij gaat shoppen tijdens je wintersport, kun je het best een bezoek brengen aan de hoofdstad La Vella. Deze leuke bergstad ligt op 10 tot 20 minuten rijden van de skigebieden en heeft een geweldig aanbod winkels en shoppingcenters. Onder andere kleding, elektronica, parfum, alcohol en horloges zijn hier net even goedkoper dan bij ons in Nederland. Vergeet ook zeker niet de lokale producten te proeven en mee te nemen.

Regels belastingvrij shoppen in skigebieden

Denk je na het lezen van dit artikel: Score! Ik ga meteen kijken naar goede deals van reisorganisaties? Zeker doen. Lees alleen wel eerst even de regels omtrent belastingvrij shoppen op wintersport even door. Er geldt namelijk een maximum op de hoeveelheid goederen die je mee mag nemen. Als je daarboven komt, moet je de belasting in Nederland alsnog betalen. Per product gelden er verschillende regels en alles wat je koopt moet voor eigen gebruik zijn. Vanuit Livigno mag je bijvoorbeeld 16 liter bier, 4 liter niet-mousserende wijn en 300/400 ml parfum meenemen (3 tot 4 flesjes). Meer informatie over belastingvrij winkelen in het buitenland vind je op de website van de Belastingdienst Douane.

Bonustip: lagere prijzen in het land van herkomst

Er zijn maar drie bestemmingen waar je tijdens je wintersport belastingvrij kunt winkelen. Mits je natuurlijk met het vliegtuig naar één of andere exotische wintersportbestemming gaat, zodat je op de luchthaven taxfree kunt shoppen. Een andere tip om goedkope wintersportkleding te kopen is kijken naar merken die hun oorsprong vinden uit het wintersportland waar je op dat moment bent. Het Zweedse merk Peak Performance bijvoorbeeld. Tijdens een wintersport in Zweden is het echt de moeite waard om een Peak winkel binnen te stappen (bijvoorbeeld in Åre). Het merk is ook hier niet goedkoop, maar je betaalt wel een stuk minder dan in Nederland.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in