Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Alpex Goggles: Nederlanders streven naar duurzame skibril en wintersport

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De verandering van het klimaat is een bekend fenomeen en de effecten ervan zijn breed bekend. Het is vervelend, maar waar. Wereldwijd ontstaan daarom verschillende initiatieven om ook de wintersport te verduurzamen, zodat we van onze bergen kunnen blijven genieten. Een Nederlands initiatief is het streven naar een duurzame skibril door Alpex.

De combinatie van duurzaamheid en wintersport is een lastige, maar geen onmogelijke opgave. Het initiatief van Alpex heeft daarbij twee doelen. Het grote doel is het creëren van bewustwording. Immers, met 1000 mensen bereik je meer dan alleen. Anderzijds is een doel het verkleinen van de negatieve impact van wintersporters op de wereld. Door het stap voor stap verduurzamen van producten wordt deze steeds kleiner.

Alpex’ duurzame skibril: “meest duurzame keuze”

Met de Alpex skibrillen wil Alpex een stap in de goede richting zetten. Sinds 2020 kun je ze online kopen via hun website. De brillen hebben onder andere een sferische lens, waardoor je veel zicht hebt, zijn gepolariseerd, bieden uiteraard UV-bescherming (UV400), hebben een dubbele-lens-technologie om beslagen lenzen te voorkomen en zijn voorzien van een magnetisch lenswisselsysteem. Het laatstgenoemde systeem zorgt ervoor dat je binnen enkele seconden je lens kunt vervangen. De unisex brillen zijn volgens het merk de ‘meest duurzame keuze’, maar moeten in de toekomst nog veel duurzamer worden.

Om volledig duurzame brillen te produceren, moeten nog een paar hobbels overwonnen worden. Op dit moment investeert Alpex in herbebossing via Naturefund, waardoor hun brillen naar eigen zeggen CO2-positief zijn. Dat is echter slechts de eerste stap naar verduurzaming. Dit jaar start de organisatie met een onderzoek naar het lokaler en duurzamer produceren van de skibrillen. Door het lokaler produceren, wil het bedrijf minder CO2 uitstoten bij het verschepen van de producten. Daarnaast is het doel om de onderdelen van de brillen te vervangen door een duurzaam alternatief. In 2022 moeten bijvoorbeeld de strap, de case, de soggle en de etui duurzaam zijn. Voor 2023 staan vervolgens een duurzaam frame en duurzame lens op het programma, evenals het implementeren van de lokale productie. Daarvoor moet nog veel werk worden verzet, maar het doel is duidelijk: een 100% duurzame skibril ontwikkelen. Wij wensen het team van Alpex ontzettend veel succes!

duurzame skibril
Op dit moment kun je twee verschillende uitvoeringen van de bril kopen, de ‘Ruby’ en de ‘Sapphire’ uitvoering.

Duurzaam op wintersport: hoe help jij mee?

De mannen achter het bedrijf dat ook skitochten organiseert, Jaap Habraken en Frits Thijs, willen iedereen aanmoedigen om te kijken welke stappen jij kunt zetten om de wintersport een stukje duurzamer te maken. Ook al is het maar 1% van alles, dat is al een stap in de goede richting. Daarvoor hebben ze een aantal mogelijkheden opgeschreven, waar je over na kunt nadenken.

1. Keuze van het skigebied

Kies voor een sneeuwzekere bestemming door natuurlijke sneeuwval en niet door kunstmatige sneeuw. Hierdoor zijn er veel minder tot geen sneeuwkanonnen nodig! Bekijk dus altijd goed wat het betekent als een gebied zichzelf aanprijst als ‘sneeuwzeker’. Is dit omdat ze alles kunstmatig kunnen besneeuwen, of omdat het gebied dermate hoog ligt en ze gebruik kunnen maken van natuurlijke sneeuw? Tegenwoordig zijn er steeds meer skigebieden die zich sterk inzetten voor een duurzame wintersport. Probeer daarnaast, indien mogelijk, buiten het hoogseizoen te reizen om zo de belasting op de bergen te spreiden. Bijkomend voordeel: dat is voor je portemonnee ook een stuk duurzamer!

2. Keuze van het skidorp

Daarnaast kun je ook je keuze baseren op het dorp waar je heen gaat. Zo zijn er autovrije skidorpen en dorpen die zich sterk inzetten op milieuverantwoorde accommodaties. Gelukkig nemen ook op dit gebied steeds meer bestemmingen hun verantwoordelijkheid.

3. Reizen naar de wintersport

Ga je normaal gesproken met het vliegtuig op wintersport? Kies er dan eens voor om (het liefst met meerdere personen) met de auto te gaan. Dit bespaart een hoop CO2. Ga je al met de auto? Overweeg dan eens om met de trein of bus naar je wintersportbestemming te reizen, zoals bijvoorbeeld met de Alpen Express. Dit zijn comfortabele manieren om met een directe verbinding naar Oostenrijk te reizen. Deze dienst doet alle belangrijke plekken in Oostenrijk aan, van het Ötztal tot St. Johann, het gebied waar ook de skireis van Alpex start. Indien je vroeg genoeg boekt, zijn het ook nog eens erg prettige prijzen!

4. Reizen op wintersport

Tijdens je verblijf in je wintersportgebied kun je het best gebruikmaken van het plaatselijke openbaar vervoer, dat is vaak ook nog gratis omdat het inbegrepen zit bij je skipas! Bijkomend voordeel hierbij is dat je dan ook nog wat langer in de après-ski kunt blijven hangen.

5. Off-piste skiën

Probeer het off-piste skiën zo veel mogelijk te vermijden. Dit is natuurlijk erg leuk om te doen, maar heeft zonder dat we het doorhebben vaak wel een negatief effect op de planten en bodem direct onder de sneeuw. Wil je toch graag off-piste skiën, kies dan voor een skiroute of ga samen met een gids op pad! Op die manier verklein je de impact. Doe dit uiteraard nooit zonder de juiste lawine-uitrusting.

6. Eet een keer vegetarisch

Op het moment dat je na een fantastische ochtend op de latten neerploft in het zonnetje, is het erg aanlokkelijk om een schnitzel te bestellen. Heel lekker, maar eet ook een keer vegetarisch. Er zijn genoeg specialiteiten zonder vlees of vis. Geniet bijvoorbeeld van echte Oostenrijkse klassiekers als Kaiserschmarrn en Käsespätzle, zoals Alpex dat ook geregeld doet tijdens de wintersport.

7. Kies voor duurzame kleding

Tot slot benoemt Alpex nog een laatste alternatief: duurzame kleding. Naast de skibrillen van Alpex zijn er natuurlijk meer bedrijven actief mee bezig met het verkleinen van de impact op het klimaat. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar merken zoals Houdini Sportswear en Patagonia. Kwalitatieve producten, met een sterke missie.

Mocht je na dit artikel, dat geschreven is in samenwerking met Alpex, meer willen weten over het bedrijf, check dan eens hun website of social media kanalen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in