gletsjer

© Skiinformatie.nl

ONDERZOEK: Oostenrijkse gletsjers in één jaar tijd gemiddeld 15 meter lengte verloren

De gletsjers in de Alpen hebben het zwaar. Dat is niks nieuws meer. Door de klimaatverandering trekken ze steeds verder terug en is de eerste al officieel ‘dood’ verklaard. Uit recent onderzoek van de Oostenrijkse Alpenvereniging is gebleken dat de Oostenrijkse gletsjers in één jaar tijd gemiddeld 15 meter aan lengte zijn verloren.

Bij een aantal gletsjers is dit lengteverlies nog veel groter. In de waarnemingsperiode 2019-2020 is de grootste verandering in lengte gemeten op de Hornkees in de Zillertaler Alpen. Deze gletsjer is in een jaar tijd maar liefst 104 meter korter geworden.

Groot lengteverlies

In de zomer van 2020 heeft de Oostenrijkse Alpenvereniging 92 gletsjers in 12 bergketens in Oostenrijk opgemeten. Die cijfers zijn vergeleken met de metingen van 2018-2019 en afgelopen vrijdag bekendgemaakt. Uit het onderzoek is gebleken dat 92,4% van de 92 gletsjers kleiner is geworden. Dit komt neer op een totaal van 85 gletsjers. Bij slechts zeven gletsjers is de lengte ongeveer gelijk gebleven met een minimale verandering van minder dan één meter.

Volgens de Alpenvereniging is er een gemiddeld lengteverlies van 15 meter, maar een aantal torent daar hoog bovenuit. Vier gletsjers zijn in één jaar tijd meer dan 50 meter kleiner geworden. De grootste uitschieter is de Hornkees, met een lengteverlies van 104 meter in één jaar tijd.

10 gletsjers met het grootste lengteverlies

De gemiddelde jaarlijkse lengtevermindering van de gletsjers is ongeveer gelijk met die van 2018-2019. In 2017-2018 lag het gemiddelde iets hoger met -17,2 meter. De gletsjers met het grootste lengteverlies in 2019-2020 zijn:

  1. Hornkees (Zillertaler Alpen, Tirol): -104 meter
  2. Alpeinerferner (Stubaier Alpen, Tirol): -67,2 meter
  3. Pasterze (Glocknergroep, Karinthië): -52,5 meter
  4. Gepatschferner (Ötztaler Alpen, Tirol): -51,5 meter
  5. Schlatenkees (Venedigergruppe, Tirol): -50 meter
  6. Ochsentaler Gletscher (Silvrettagroep, Vorarlberg): -45,9 meter
  7. Untersulzbachkees (Venedigergroep, Salzburgerland): -44 meter
  8. Zettalunitzkees (Venedigergroep, Tirol): -35 meter
  9. Freiwandkees (Glocknergroep, Karinthië): -34 meter
  10. Hintereisferner (Ötztaler Alpen, Tirol): -28,4 meter

Het grootste lengteverlies per deelstaat is gemeten in Tirol (-104 m), gevolgd door Karinthië (-52,5 m), Vorarlberg (-45,9 m), Salzburg (-44 m) en Oberösterreich (-25 m).

Oproep tot gletsjerbescherming

De Oostenrijkse Alpenvereniging houdt de Oostenrijkse gletsjers al 130 jaar in de gaten. In het huidige verslagjaar 2019-2020 waren er 23 vrijwilligers actief om de metingen samen met nog eens 70 begeleiders uit te voeren. Alle resultaten geven een uniek beeld van de ontwikkeling van de gletsjers in de Oostelijke Alpen en zijn van groot internationaal wetenschappelijk belang.

Naar aanleiding van de cijfers roept de Alpenvereniging op tot bescherming van de gletsjers. Vicevoorzitter Ingrid Hayek laat weten: “Het valt niet te ontkennen dat het terugtrekken van de gletsjers komt door klimaatverandering. Deze ontwikkeling kunnen we helaas nauwelijks tegenhouden. Daarvoor is het huidige systeem te traag en zijn de natuurgebieden te kwetsbaar. Het terugtrekken van de gletsjers heeft grote gevolgen en daarom is gletsjerbescherming hard nodig.”

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in