Vuurwerk in de bergen tijdens wintersport oud en nieuw

© Skiinformatie.nl

10 redenen waarom oud & nieuw in de Alpen zo geweldig is

Wat is er nou zo leuk aan oud & nieuw in de Alpen? In Nederland hebben we immers familie en heel veel vuurwerk… Of is dat misschien helemaal niet zo leuk? Wij hebben de 10 redenen waarom oud & nieuw in de Alpen zo geweldig is op een rijtje gezet!

1. Goede sfeer

In Nederland lijkt het op oudjaarsdag wel oorlog. Van vervelende rotjes van de buurjongetjes, tot aan de illegale vuurwerkbommen, waarbij het lijkt alsof je ramen er elk moment uit kunnen springen.

In de Alpen jaagt men er niet voor 70 miljoen euro aan vuurwerk doorheen. Hier is het overdag op straat rustig en veilig. Het siervuurwerk wordt bewaard tot 12 uur ’s nachts. Zwaar knalvuurwerk is hier ook niet gewenst, vanwege het lawinegevaar.

2. Niet de straat aanvegen, maar skiën

Wanneer je in Nederland op nieuwjaarsdag de gordijnen openslaat, word je niet heel vrolijk. Waarom vond je buurman het ook alweer zo’n goed idee om een honderdduizendklapper te kopen? Daar ga je dan, gewapend met bezem, stoffer en blik de voortuin aanvegen. In de Alpen heb je hier geen last van, het enige waar je aan hoeft te denken is of je skipas wel in je jas zit!

3. Geen dilemma bij wie

Met wie gaan we Oud & nieuw vieren? Het is altijd een lastig kwestie… Wanneer je in de Alpen bent hoef je je hier geen zorgen om te maken. Je bent met wie je bent en daar moet iedereen het mee doen. Op naar de après-ski!

4. Nieuwjaarsduik in de sneeuw

Bibberend op het strand van Egmond aan Zee of Scheveningen. De badjas en UNOX muts kunnen het wachten in de gure wind helaas niet warmer maken. Brrr… Nu denk je natuurlijk, sneeuw is ook hartstikke koud. Dat klopt! Echter voelt een duik in de poedersneeuw wel als een landing in een liefdevolle witte deken. Mike deed het al even voor!

5. Geen verplichte nieuwjaarsborrels

Die verdomde datum is altijd reden voor een borrel. Familie, werk, sportvereniging, schoonouders… Allemaal willen ze jou het beste wensen. Maar zeg nou eerlijk, daar heeft toch niemand écht zin in? Ga je bijvoorbeeld dit jaar tijdens de week van oud & nieuw op wintersport, dan ben je pas 6 januari weer beschikbaar!

6. Geen hevige kater

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, die berglucht doet wonderen. Hoeveel je ook drinkt tijdens de jaarwisseling, de kater is in de Alpen altijd een stuk beter te verdragen. Zelfs zo goed dat je lekker kunt gaan skiën!

7. Lekker eten

Ken je dat? Op het moment dat je een hap wilt nemen van die overheerlijke oliebol met poedersuiker… Adem je net door je neus uit. En jahoor! Alle poedersuiker op je mooie kleding. Kaiserschmarrn hebben ook een heerlijk laagje poedersuiker, maar daar gebeurt dit niet! Om het nog maar niet te hebben over de heerlijke Apfelstrudels. Hmmm…

Lees ook: De lekkerste traditionele versnaperingen uit Oostenrijk die je zeker moet proberen

8. Leuke feestjes en evenementen

In veel wintersportdorpen worden er met oud & nieuw leuke feesten en activiteiten georganiseerd. Denk aan een speciale skishow met afsluitende vuurwerkshow. Of een fakkeltocht!

Skishow

9. Vuurwerk is mooier en beter

In de Alpen wordt er nauwelijks knalvuurwerk afgestoken, dit vanwege het activeren van mogelijke lawines. Met geluk hoor je ’s ochtends een lawinepijl de lucht in gaan. In Nederland is het om 12 uur ’s nachts een soort oorlog in de lucht. Zoveel vuurwerk dat je nauwelijks meer ziet welke vuurpijl van jou en van je buurman is. Om nog maar niet te spreken over alle rook die er in de lucht hangt. In de Alpen wordt er ook prachtig vuurwerk afgestoken, alleen in mindere mate. Zo zie je het vuurwerk in een prachtig heldere lucht en galmen de knallen mooi tussen de bergen.

10. Neerkijken op het vuurwerk

In sommige skigebieden wordt er boven op de berg een feest georganiseerd. Je gaat dan ’s avonds met de gondel omhoog en kunt om 00.00 uur neerkijken op al het vuurwerk dat in de dalen wordt afgestoken. Hoe gaaf is dat!

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?