Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

11 redenen om te emigreren naar Oostenrijk

Zou jij het durven? De stoute schoenen aantrekken en vertrekken naar het buitenland? Sommige van ons dromen ervan, terwijl anderen er niet aan moet denken. Wij spraken met een aantal Nederlanders die naar Oostenrijk zijn geëmigreerd, om daar vervolgens hun eigen eigen pension of hotel te beginnen. Aan de hand daarvan zijn we tot een top 10 reden om naar Oostenrijk te emigreren gekomen.

Het idee dat je opeens toch de stap durft te wagen is best indrukwekkend. ‘Onder het genot van een goed glas rode wijn is de keuze eruit gerold’, vertelt Richard Nienhuis, eigenaar van pension Anni in Wagrain. ‘Wij hebben eerst opgezocht wat we precies wilden en vervolgens een checklist gemaakt, zo kwamen wij tot een goede keuze.’

1. Je wilt een nieuwe uitdaging

‘Het is niet dat we niet tevreden waren in Nederland, integendeel, maar we wilden graag een nieuwe uitdaging’, zegt Richard Nienhuis, eigenaar van pension Anni in Wagrain. ‘Het is daarbij ook van belang dat je met zo’n grote beslissing niet emigreert om iets achter te laten, maar juist om iets te omarmen wat je nog niet kent.’ Ook Eddy Hogt en Charlotte Biezeman van Gasthof Pension Hogt in Bodensdorf am Ossiacher See sluiten zich daar volledig bij aan. ‘Na jaren voor iemand te hebben gewerkt, wilden wij samen onze eigen baas zijn’, vertelt Charlotte.

Turracher Hohe eerder open
Dit uitzicht is toch geweldig!

2. Je hebt altijd het gevoel dat je op vakantie bent

Je wordt wakker, kijkt uit je raam en het eerste wat je ziet is een prachtig landschap van bergen. Als echte natuurliefhebber ben je hier helemaal op je plaats. In de winter geniet je van een besneeuwd tafereel en in de zomer kijk je je ogen uit over kleurenzee van de natuur. ‘Wij zijn in acht jaar tijd niet op vakantie geweest, want wij wonen in zo een mooi gebied!’, vertelt Karin Berentsen, trotse eigenaresse van Haus Franka in het Zillertal. ‘Wij blijven hier voor eeuwig wonen en zijn erg dankbaar en gelukkig voor al het moois om ons heen.’

emigreren naar Oostenrijk
Haus Franka in Zellberg in het Zillertal.

3. Je bent een echte wintersportliefhebber

Je gaat elk jaar wel meerdere keren op wintersport en kan maar geen genoeg krijgen van die heerlijk besneeuwde pistes, de gezelligheid en natuurlijk de après-ski. Susan en haar man Marco zijn echte wintersportfanaten en nu zij de eigenaren zijn van Haus Piesendorf en hotel Kaprun in hartje Kaprun houdt hen dat niet tegen om zoveel mogelijk te skiën. ‘Wij skiën erg graag en gaan het liefst in de ochtend, voordat alle drukte begint.’ Je kunt het natuurlijk ook nog slimmer aanpakken en je favoriete hobby combineren met je werk. Rob Marcelis van Ferienhaus Bella Vista geeft zijn gasten skiles, en geniet ondertussen zelf ook van een goede afdaling.

4. Je bent dol op de Oostenrijkse keuken

Is het geen Tiroler Gröstl dan is het wel een lekker stukje Apfelstrüdel met een kopje koffie in een gezellig knus cafeetje. Waar je ook bent eigenlijk vind je nergens het eten zo lekker als in Oostenrijk. Het water loopt je al in de mond bij het horen van het woord ‘Kaiserschmarrn‘ en eigenlijk zou je je dag ook wel willen beginnen met een flinke schnitzel op je bord.

Pannetje Kaiserschmarrn

5. Je bent welkom in Oostenrijk

Oostenrijkers zijn totaal anders ingesteld dan Nederlanders, maar hebben toch graag Nederlanders in Oostenrijk. Zij vinden namelijk dat wij erg hard werken en daarom zijn wij in de meeste gevallen altijd welkom. Nederlanders kijken toch op een andere manier naar dingen dan Oostenrijkers, maar juist de combinatie is perfect. Piet Strien en Peter Nelis zijn de Nederlandse eigenaren van Gasthof Arriach in Arriach en hebben tijdens de opening van hun Gasthof iedereen in de buurt uitgenodigd. ‘Iedereen vond het leuk en wij werden gelijk geaccepteerd’, vertelt Peter.

6. Je leert vloeiend Duits praten

Je zult het je misschien nu niet kunnen voorstellen, maar als je dan toch het plan trekt om naar Oostenrijk te emigreren omdat je bijvoorbeeld verliefd wordt op een knappe Oostenrijker, dan leer je binnen de kortste keren vloeiend Duits. ‘En hier spreken wij vooral met een Oostenrijks dialect.’, vertelt Sjanet Froidl die verliefd is geworden op Wolfgang Froidl en ondertussen al een poos in St. Johann hun eigen appartementencomplex Narzenhof hebben. ‘De kinderen spreken 70% Duits en 30% Nederlands, zij leren hier ontzettend snel.’

In Lederhosen op de piste

7. Je kunt ontzettend veel doen in Oostenrijk

Van festivals in Sölden en Mayrhofen tot kerstmarktjes in St. Johann, je kunt ontzettend veel doen. Vooral de sportievelingen onder ons kunnen hier hun ei kwijt. Van klettersteigen tot aan mountainbiken, iedereen kan in Oostenrijk aan de slag. ‘Mensen komen in de winter vooral voor het skiën en in de zomer voor het wandelen in de bergen, men weet waarom zij naar Oostenrijk komen. Het zijn allemaal sportieve mensen.’, aldus Ronald Mol die samen met zijn gezin de eigenaar is van Pension Hartkaiser.

Emigreren naar Oostenrijk
Pension Hartkaiser in Ellmau.

8. Oostenrijkers zijn minder gehaast

In Nederland is het rennen, vliegen en hollen, terwijl in Oostenrijk alles wat rustiger is. De bewoners zijn vriendelijker en je gaat als het ware een stukje terug in de tijd. Alles is nog niet zo modern en als je hulp nodig hebt vraag je gewoon de buurman om hulp. Ons kent ons, en iedereen is vriendelijk. Het leven vliegt je voorbij in Nederland terwijl je in Oostenrijk veel meer rust om je heen hebt. En als je dan toch wat drukte om je heen nodig hebt kan je altijd nog naar het dichtstbijzijnde dorp rijden en borrelen met de Oostenrijkse inwoners.

9. Je kunt geen genoeg krijgen van het Oostenrijkse landschap

Wat is het toch fenomenaal mooi. Of je nou een winter of zomer persoon bent, het maakt niet uit. De prachtige natuur in Oostenrijk laat je iedere dag weer verbazen. Michel en Sandra Roelofs-Adriaans zijn de trotse eigenaren van Haus Schattbachgut in Zell am See: ‘Wij gaan nooit meer terug naar Nederland, wij zijn verliefd op alles.’

Emigreren naar Oostenrijk
Haus Schattbachgut in Zell am See

10. Het is goed voor je gezondheid

Dat frisse lucht goed voor je was is natuurlijk al een tijdje bekend. Maar het feit dat je in de prachtige omgeving zit van een boslandschap van wel kilometers lang brengt natuurlijk weer wat extra’s met zich mee. Ook staat Oostenrijk bekend om haar prachtige en genezende spa’s en therapieën. Maja Kalkman is de eigenaresse van camping Erlengrund in Bad Gastein en raadt vooral de Gasteiner Heilstollen aan als je last heb van je lichaam. Hier worden speciale behandelingen gedaan voor het lichaam en mensen komen van heinde en verre naar de Gasteiner Heilstollen om behandeld te worden. Daarnaast kun je in Oostenrijk niet om de sportmogelijkheden heen. Sporten zal je!

11. Je kunt alle kanten op

Je neemt dan eindelijk de stap om te emigreren, en kiest na wat dingen te hebben afgestreept voor Oostenrijk. Gelukkig kan je alle kanten op, want naast het openen van een eigen hotel of pension kan je natuurlijk ook nog wat extra’s erbij doen. Jannie Nienhuis van Pension Anni in Wagrain heeft naast het pension ook nog een kapsalon in Nederland. ‘Ik heb een kapsalon in Dokkum gelegen in Friesland waar ik om de zes weken heen ga om een weekje mee te draaien.’ Zo kan het natuurlijk ook nog! Karin en haar man Frank van Haus Franka in het Zillertal hebben het werk in tweeën gesplitst. Frank heeft een extra bedrijf in hygiëne artikelen en Karin zorgt voor het appartement.

Emigreren naar Oostenrijk
Het uitzicht vanuit Pension Anni in Wagrain.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in