Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Chaluxe

Huis kopen in Oostenrijk: Waar moet je op letten?

Wintersportredacteur

Als liefhebber van sneeuw en wintersport heb je er misschien wel eens van een gedroomd: een huis kopen in Oostenrijk. Vele Nederlanders en Belgen gingen je al voor, want Oostenrijk is geliefd bij bezitters van tweede huizen en investeerders. Maar waar moet je nu op letten als je een huis gaat kopen in Oostenrijk?

Wij gingen in gesprek met Valentijn Hubers (31) van het bedrijf Alpendreams, dat gespecialiseerd is in de verkoop en bemiddeling van vakantiehuizen in Oostenrijk.

Waarom een huis kopen in Oostenrijk?

Voor veel van onze klanten is het een combinatie van het eigen vakantieplezier en de investering. Oostenrijk is natuurlijk wintersportland nummer één. Niet voor niets reizen we in de wintermaanden massaal af naar de Oostenrijkse skigebieden. Maar naast de uitstekende wintersportfaciliteiten is Oostenrijk echt een vakantieland voor het hele jaar. In de maanden zonder sneeuw biedt Oostenrijk namelijk een ongekend veelzijdig aanbod aan sport- en vrijetijdsmogelijkheden. Dat maakt het land leuk voor de eigen vakantie, maar ook erg interessant als investering.

Bij een huis kopen in Oostenrijk komt natuurlijk best wel het nodige kijken. In dit artikel gaan we in op twee belangrijke aspecten, namelijk de (planologische)bestemming en de verhuurmogelijkheden.

Hoe begin ik mijn zoektocht?

Voor ons Nederlanders en Belgen lijkt Oostenrijk wellicht één groot vakantieland/paradijs, maar lang niet alle huizen of appartementen kunnen zomaar aangekocht worden voor vakantiedoeleinden. Er is een strenge wet- en regelgeving in Oostenrijk om dit te reguleren. Is een huis geschikt voor vakantiedoeleinden, dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat wil ik met mijn vakantiehuis in Oostenrijk? Wil ik dit echt alleen voor mezelf of vind ik het ook prima om dit huis te verhuren aan toeristen? We zetten beide opties voor je op een rijtje.

Optie 1: ik wil niet verhuren

Voor wie niet wil verhuren zijn de mogelijkheden om een huis te kopen in Oostenrijk een stuk beperkter. Je moet dan op zoek naar een huis met de bestemming Zweitwohnsitz. Dit is de enige bestemming die het mogelijk maakt een huis echt alleen als vakantiehuis te gebruiken, zonder een verhuurverplichting. Deze bestemming is gevraagd, maar erg schaars, omdat deze niet meer vergund wordt op nieuwe gronden. Daardoor zijn deze objecten vaak relatief hooggeprijsd, maar tegelijkertijd ook zeer waardevast. Begrijpelijk, want dit is de meeste flexibele bestemming die je in Oostenrijk kunt hebben!

Optie 2: ik wil wel verhuren

Wil je het huis wel verhuren? Dan zijn je mogelijkheden een stuk groter! Maar ook dan blijft het goed opletten dat je wel over de juiste bestemming beschikt. Een combinatie met verhuur is vaak vanuit investeringsoogpunt erg interessant.

Lees ook: 11 redenen om te emigreren naar Oostenrijk

Huis kopen Oostenrijk: chalet in Saalbach - Viehhofen
Locatie Saalbach – Viehhofen – © Alpendreams.eu

Welke verhuurmogelijkheden zijn er?

Voor vrijwel alle toeristische nieuwbouwprojecten geldt dat er een verplichting tot verhuur wordt opgelegd door de betreffende gemeente of deelstaat. Hierbij geldt vaak dat hoe groter het project is, hoe strenger deze verplichting en hoe meer er voor jou als eigenaar georganiseerd wordt. Van veel vrijheid voor jou als eigenaar tot pure investeringsconcepten met weinig eigen gebruik is eigenlijk alles mogelijk. Denk daarom altijd goed na over wat voor jou prettig is. Wil jij zelf kunnen beslissen wie de verhuur doet en wil je zelf je inrichting kunnen bepalen? Dan moet je daar het passende project bij zoeken. Vind jij het fijn dat alles – ook de inrichting – al geregeld is? Dan ben je beter thuis in een ander project.

Verhuren – wat zijn de rendementen?

Als je dan gaat verhuren, dan is Oostenrijk een land waar eigenlijk het hele jaar door wel verhuurd wordt. Afhankelijk van de regio waar je koopt, mag je rekenen op een bezettingsgraad tussen de 22 en 40 weken. Een verhuurrendement tussen de 4 – 8% is, afhankelijk van het project, de regio en het al dan niet financieren, realistisch.

TIP: Wie op zoek is naar rendement, doet er goed aan verder te kijken dan alleen locaties in de grote skigebieden en aan de piste. Deze factoren zijn niet per definitie een garantie op rendement.

Huis kopen? Ga op pad met specialisten!

Een huis kopen in Oostenrijk is leuk. Maar zoals je ziet komt er op het gebied van de bestemming en de verhuurmogelijkheden toch het nodige bij kijken. Deze wet- en regelgeving is vaak ook nog per deelstaat verschillend. Dat maakt het in veel gevallen best ingewikkeld om de juiste beslissing te maken. Het is daarom goed om je tijdens de zoektocht te laten begeleiden door specialisten die hier dagelijks mee bezig zijn.

Op 2 & 3 oktober kun je kennismaken met het bedrijf Alpendreams. Zij zijn al 14 jaar actief in Oostenrijk en hebben als enige aanbieder het keurmerk Mondi Approved van de belangenorganisatie Mondi. Op de informatiedagen die zij bieden, krijg je vrijblijvend informatie over de mogelijkheden van een huis kopen in Oostenrijk en maak je kennis met een uitgebreid aanbod aan vakantiewoningen. Gezien de actuele maatregelen omtrent Corona is het belangrijk een tijdslot te reserveren via ([email protected])

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in