Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zwitserland of Italië? Berghut verschuift over de grens

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Lunch je nu tijdens je wintersport in Italië of Zwitserland? De berghut Rifugio Guide del Cervino, gelegen in Zermatt/Breuil-Cervinia, beweegt sinds de opening in 1984 langzaam van het ene naar het andere land. Door het smelten van de gletsjer verschuift de grenslijn stukje bij beetje tussen de twee landen. De berghut ligt precies op deze grens, maar het veranderen van locatie van de hut brengt allerlei gevolgen met zich mee. Hoe dit kan en wat er dan moet veranderen, lees je hieronder.

De grenslijn tussen Italië en Zwitserland

De Alpen strekken zich natuurlijk uit over verschillende landen, en ergens moest vroeger een scheiding bepaald worden. Dit is gedaan met behulp van de waterscheidingslijn. Deze bepaalt door middel van hoe het water afloopt (noord of zuid) waar welk land eindigt en het volgende begint. Met andere woorden, waar de grens dus precies ligt tussen de Alpenlanden. Maar, door het smelten van de gletsjers is deze waterscheidingslijn constant in beweging. Deze mobiele grenslijn wordt elke paar jaar weer opnieuw gemeten. Ook zijn er verdragen opgesteld tussen Oostenrijk, Italië en Zwitserland om de grensgebieden elke paar jaar weer eerlijk te verdelen.

Berghut Rifugio Guide del Cervino in Zermatt-Cervinia

De veranderende grenslijn heeft weinig effect in de Alpen omdat er niet veel boven op de toppen gebouwd is. Dit is alleen wel het geval voor de berghut Rifugio Guide del Cervino, een van de hoogstgelegen berghutten in de Alpen. De Rifugio is zowel een restaurant als slaapplek en ligt op 3480 meter hoogte op Plateau Rosa in het skigebied Zermatt/Breuil-Cervinia. Hier ligt precies deze scheidingslijn tussen Zwitserland en Italië.

Op dit punt kun je eigenlijk skiën in beide landen. Aan de ene kant kom je uit Zwitserland en via de andere kant ga je de berg omlaag in Italië. Zo kun je kiezen tussen de meer uitdagende pistes in Zermatt en de vriendelijkere pistes in Breuil-Cervinia. Komende winter worden er zelfs voor het eerst wereldbekerwedstrijden georganiseerd in dit Zwitsers-Italiaanse skigebied. Deze grensoverschrijdende World Cup-wedstrijd in Zermatt en Breuil-Cervinia samen zal een primeur zijn!

© Skiinformatie.nl

Veranderende grens zorgt voor discussie

Toen de berghut opende in 1984 stond het gehele gebouw in Italië, maar sinds de afgelopen jaren staat nu twee derde van de hut in Zwitserland. Oorzaak hiervan is de klimaatverandering, want het smelten van de naastgelegen Theodul gletsjer zorgt voor veranderingen van de eerder genoemde waterscheidingslijn. Dit heeft echter gevolgen voor Rifugio Guide del Cervino. Zodra de hut van land verandert, zal het moeten voldoen aan alle wetten en regels van Zwitserland. Zelfs de munteenheid zal moeten veranderen van euro naar de Zwitserse frank! Dit zorgt voor discussie tussen beide landen. De Italianen zijn het er namelijk niet mee eens…

Deze discussie loopt al sinds 2018 en sindsdien zijn Zwitserland en Italië in gesprek om dit probleem op te lossen. In 2021 zijn de twee landen tot een beslissing gekomen, maar deze wordt nog niet openbaar gemaakt tot 2023. Het wordt dus even afwachten wat de uitkomst zal zijn…

Wil je meer leren over de waterscheidingslijn in Zermatt-Cervinia? Zie hier onderstaand filmpje voor opheldering van de kwestie!

Verandering van het klimaat heeft meer gevolgen

Het Zwitserse Zermatt ondervindt meer gevolgen door de klimaatverandering. Zo maakte het skigebied laatst bekend dat het tijdelijk het zomerskigebied sluit, iets wat opmerkelijk is voor het gebied. Hier kan normaal gesproken namelijk 365 dagen per jaar worden geskied. Dit komt door een combinatie van te hoge temperaturen en regen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in