Nieuwsalert per mail ontvangen

Zorgt het hebben van winterbanden voor meer ongelukken?

Tegenwoordig wordt overal aangegeven dat het rijden met winterbanden erg verstandig is gedurende de wintermaanden. Winterbanden zorgen immers voor meer grip op de weg en voorkomt dat je auto gaat glijden. Dat moet in theorie zo werken, maar verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen kijkt er anders naar. Hij zegt namelijk dat winterbanden alleen werken als het sneeuwt en het onder het vriespunt is, maar deze omstandigheden komen maar weinig voor in Nederland.

Omdat de langste tijd van de winter er geen sneeuw ligt en het wegdek voornamelijk beregent is, zijn zomerbanden zelfs effectiever. Het is dus maar de vraag of het nemen van winterbanden verstandig is als je niet naar het buitenland gaat.

“Automobilisten gaan harder rijden met winterbanden onder de auto. Het zit tussen de oren, want met beregent wegdek heb je zelfs minder grip met winterbanden.” Aldus psycholoog Tertoolen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is van mening dat winterbanden weldegelijk veiliger zijn. “Gezien de omstandigheden van vorig jaar, hadden er een hoop ongelukken voorkomen kunnen worden als die auto’s winterbanden hadden. Het moet alleen niet zo zijn dat mensen met winterbanden ineens harder gaan rijden”.

Door de omstandigheden van vorig jaar zijn een hele hoop mensen verstandiger geworden. De vraag naar winterbanden is momenteel haast niet bij te houden. Auto dealers hebben het momenteel super druk.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over winterbanden!? Gaan jullie dit jaar winterbanden kopen?

Bron: Trouw

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in