Waar je vroeger een praatje maakte in een drukke rij bij de skilift, zie je tegenwoordig iedereen druk communiceren met zijn eigen smartphone. Wat heeft Ajax gespeeld? Is de koers van mijn aandeel vandaag nog gestegen? Plaatsen mijn vrienden nog interessante berichten op Facebook? Ook op de piste lijkt het wel een gewoonte te worden om op de hoogte te blijven van het thuisfront en alles te delen met je vrienden. Kunnen we eigenlijk wel zonder internetverbinding volop genieten van onze wintersport?
Internet tijdperk:
We zitten momenteel midden in het internet-tijdperk en hebben zelfs de eer om dit vorm te geven. Dat de jongere generatie hier gebruik van maakt is wel duidelijk, want je kan nergens meer komen of er is wel iemand in je omgeving bezig met zijn of haar smartphone. Dat we op de piste met dit verschijnsel geconfronteerd worden is dan ook niet meer dan logisch.
Skigebieden springen dan ook optimaal in op deze massale trend door het aanbieden van Wi-Fi Hotspots op de piste. De Wi-Fi punten worden duidelijk kenbaar gemaakt bij drukke skiliften en bij restaurants, en als je dit ontgaan is? Boek eens een vakantie naar een populair skigebied en je zult zien wat ik bedoel. Met grote pijlen en borden wordt kenbaar gemaakt dat je je op dat moment in een gebied met Wi-Fi Hotspot bevindt. Voor veel mensen een reden om spontane pauzes in te lassen, de bammetjes uit de tas te halen en om vervolgens minimaal 10 minuten uit te trekken om het thuisfront te informeren met vakantieverhalen.
Irritaties:
Het zien van de Wi-Fi verbindings-streepjes en de ontvangst van de eerste berichtsignalen schijnt voor veel mensen een goede reden te zijn om zich helemaal af te zonderen van de
buitenwereld. Enig contact met de buitenwereld lijkt niet meer mogelijk wat bij veel mensen op de piste irritaties doen opwekken. Niet geheel onterecht, want de persoon in kwestie heeft vaak niet door dat hij/zij op een druk centraal punt stil staat of in de rij van de skilift met zijn ski’s ander materiaal beschadigd. Het communiceren via de telefoon lijkt op dat moment een stuk belangrijker dan de prachtige bergomgeving en heerlijke berglucht en het rekening houden met andere wintersporters is vaak ver te zoeken. Hoe ver zal het gaan in de toekomst? Hebben we straks een geïmplementeerd beeldscherm in onze bril die de Social Media pagina’s weergeeft en berichten direct in beeld brengt bij ontvangst?
Naast het berichten van het thuisfront over de vakanties, zijn er ook talloze applicaties op de markt gebracht die de hedendaagse wintersporter niet ontgaan zullen zijn. Voorbeelden van populaire applicaties zijn Sneeuwhoogte+, Maps 3D: GPS Tracks for Ski, Salomon Powfinder, Ski Tracks applicatie en iSki Swiss/ Austria. Bij de laatste twee applicaties gaat het vooral om de prestaties van de wintersporter. Wie heeft de snelste route afgelegd, wie heeft het snelheidsrecord verbroken en hoeveel kilometer piste is er vandaag afgelegd.
Dit wekt bij veel wintersporters een adrenaline boost op, wat voor gevaarlijke situaties op de piste kan zorgen. Zonder enige voorbereiding of ervaring proberen waaghalzen snelheden te halen die buiten hun macht liggen. Ook hier kunnen we niet om de Wi-Fi Hotspots heen, want op de Hotspots worden de statistieken die behaald zijn verteld aan vrienden en gedeeld via de bekende Social Media kanalen.
Toekomst:
Het gebruik van Wi-Fi op de piste zal komende jaren alleen maar toenemen. Elk jaar worden er extra Hotspots in de wintersportgebieden toegevoegd. Waar nu alleen de centrale punten dienen als Hotspots zullen in de toekomst alle skiliftpalen dienen als Wi-Fi Hotspot of in het extreemste geval zit er straks een Wi-Fi Hotspot in je skipas. Wintersport wordt dus steeds toegankelijker voor een bredere doelgroep. Zo zal het ook voor de niet-wintersporter straks interessant worden om naar de Alpen te vertrekken. De heerlijke berglucht, lekker eten en een Wi-Fi Hotspot. De ideale combinatie om er even tussen uit te trekken. Het klinkt niet alleen verleidelijk, maar het is ook nog eens verleidelijk. Wellicht worden de bergrestaurants wel de nieuwe flexplekken voor hardwerkende niet-wintersporters die even weg willen uit de werkomgeving in Nederland?
Dat de smartphone een grote toegevoegde waarde heeft in de wintersportbusiness is na dit artikel wel duidelijk. Aan het eind van de vakantie kunnen terugkijken hoeveel kilometer je hebt afgelegd, op de hoogte blijven van het wel en wee bij het thuisfront en kunnen terug zien wat je maximaal behaalde snelheid is geweest op de piste. Wintersportapplicaties groeien als paddenstoelen uit de grond en het aantal Wi-Fi Hotspots zal de komende jaren alleen maar toenemen. Toch zie je door deze internet hype ook negatieve invloeden me zich mee brengt op de piste. Waaghalzen zonder helm die snelheden van 80 km per uur behalen zijn geen uitzondering en tourskiers die midden op de piste kijken of zij nog een bericht hebben ontvangen lijkt steeds vaker voor te komen. We moeten ons dus bewust zijn dat het een grote toegevoegde waarde is om Wi-Fi verbinding te hebben tijdens wintersport, maar moeten wel blijven opletten waar wij de updates op onze telefoon bekijken.
Bij het zoeken van een geschikt skigebied wordt de beschikbaarheid van Wi-Fi Hotspots ook steeds vaker meegenomen als wegende factor. Of het genot van de wintersportvakantie verminderd op het moment dat er geen Wi-Fi Hotspots aanwezig zal zijn, zal op dit moment nog wel meevallen. Maar dat het in de toekomst van groter belang gaat worden staat vast.
De tijd zal het leren..!