Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© AktivArena am Kolben, Matthias Fend

Wintersport in Naturpark Ammergauer Alpen: in alle rust vakantievieren

Wintersportredacteur

Regelmatig nemen we een bepaald skigebied of een complete skiregio onder de loep. Om jou te inspireren en om tips met je te delen. Vandaag is de wintersportregio Naturpark Ammergauer Alpen aan de beurt. Een schitterend wintersportgebied in het zuiden van Duitsland. Van grote drukte is hier geen sprake en dat is ideaal! In dit artikel vind je tips en informatie voor een wintersport in Naturpark Ammergauer Alpen.

Naturpark Ammergauer Alpen

Op zo’n 800 km rijden vanaf Utrecht, ten noorden van Garmisch-Partenkirchen en in het Zuid-Duitse Beieren, ligt de prachtige en nog redelijk onontdekte wintersportregio Naturpark Ammergauer Alpen. De regio is onderdeel van het grootste natuurgebied van de deelstaat, de Ammergauer Alpen. Verwacht hier geen hossende menigte, maar juist veel rust en een ongerepte natuur. De skigebieden behoren dan wel niet de grootste van Duitsland, maar bieden wel genoeg mogelijkheden voor een heerlijke vakantie in de sneeuw.

Skiën of snowboarden is niet het enige waar het hier om draait. Winterse activiteiten, zoals rodelen, sneeuwschoenwandelen en langlaufen zijn net zo belangrijk. Dat maakt Naturpark Ammergauer Alpen dan ook ontzettend veelzijdig en geschikt voor verschillende wintersporters.

De skigebieden op een rijtje

In Naturpark Ammergauer Alpen liggen vier skigebieden. Die zijn samen goed voor zo’n 25 km aan pistes. Groot voordeel: de prijzen van een skipas zijn hier nog echt laag!

  • Skigebied Streckenberg: Gelegen bij Unterammergau en met 10 km aan pistes het grootste gebied van allemaal. De pistes reiken tot 1100 meter hoogte en er zijn mogelijkheden voor alle niveaus. Voor kinderen en beginners is er een oefenweide.
  • Skigebied Hörnle: De huisberg van Bad Kohlgrub, met 3,5 km aan pistes. Die reiken tot 1400 meter hoogte. Er zijn twee pistes en ook is er de uitdagende, ongeprepareerde Standardabfahrt. Ook toerskiën kun je hier goed.
  • AktivArena am Kolben: Vooral skiën op blauwe pistes? Dan moet je hier naartoe. Slechts 1 van de 7 km is rood. De rest is blauw. Perfect voor beginners dus! De pistes reiken tot maximaal 1276 meter hoogte.
  • Skigebied Laber: Geen geprepareerde pistes, maar wel de steilste freeride afdaling van Duitsland vanaf de 1683 meter hoge Laber. De 2,5 km lange afdaling is te bereiken via de iconische, blauwe 11-persoons gondeltjes van de Laberbahn. Let op: ga hier alleen skiën met de juiste kennis, ervaring én veiligheidsmaatregelen (lawine-uitrusting).
Wintersport in Naturpark Ammergauer Alpen
© AktivArena am Kolben, Matthias Fend

Tips tijdens je wintersport in Naturpark Ammergauer Alpen

Wat je allemaal naast skiën nog meer kunt beleven in Naturpark Ammergauer Alpen? We hebben een aantal tips voor je verzameld.

1. Erlebnisbad WellenBerg

Ook ontspanning hoort bij een wintersport in Naturpark Ammergauer Alpen. Even lekker de sauna in of juist een duik in het zwembad? Dan moet je bij Erlebnisbad WellenBerg zijn. Een heerlijk watercomplex voor de hele familie. Je vindt hier onder andere een natuurbad met vers water uit de bergen, een avonturenzwembad, een sportbad, whirlpools en sauna’s.

2. Rodelen

Wij zijn fan van rodelen. Een wintersport is wat ons betreft niet compleet zonder een afdaling op een echte houten slee. In de wintersportregio Naturpark Ammergauer Alpen vind je een aantal hele leuke rodelbanen. Bijvoorbeeld:

  • 1,1 km lange rodelbaan op de Scherenauer Strasse
  • 8,6 km lange rodelbaan op de Pürschling (wel eerst 2 uur omhoog lopen)
  • 4,5 km lange rodelbaan op de Hörnle
  • 600 m lange rodelbaan op de Kolbenalmbahn
Rodelen in de Ammergauer Alpen
© Ammergauer Alpen GmbH, Bernd Ritschel

3. Het BoW-Testcenter Winter 

In de twee BoW-Testcenters, oftewel Best of Wandern Testcenters, kun je gratis wandelmateriaal lenen én uitproberen. Van wandelschoenen tot rugzakken, verrekijkers, wandeljassen en ga zo maar door. Je vindt ze in Bad Bayersoien (Kur- und Touristinformation Bad Bayersoien) en Oberammergau (Sportzentrale Papistock).

4. Langlaufen

Naast 25 km aan pistes vind je hier ook ruim 180 km aan langlaufloipes. Die zijn gelijk verdeeld over skating en klassiek (90km/90km). Er zijn 12 routes mogelijk van verschillende niveaus en variërend in lengtes van ruim 2 tot ruim 12 km. Sta jij altijd op gewone ski’s? Dan moet je langlaufen echt eens uitproberen. Zeker in een regio als deze met zo veel mogelijkheden.

Langlaufen
© Ammergauer Alpen GmbH, Anton Brey

5. De KönigsCard

Als je overnacht bij een deelnemende accommodatie, dan krijg je de KönigsCard gratis. Met deze voordeelpas kun je niet alleen gratis aan 250 activiteiten deelnemen, maar je kunt bijvoorbeeld ook één keer per dag gratis omhoog met de Hörnle-Schwebebahn, Kolbensesselbahn en Laber-Bergbahn. Meer over de KönigsCard lees je hier.

6. Winter- en sneeuwschoenwandelen

Winter- of sneeuwschoenwandelen saai? Dan heb je het vast nog nooit geprobeerd! Te voet valt er ontzettend veel te ontdekken in dit prachtige natuurgebied. Van wilde dieren spotten in de sneeuw tot genieten van de machtige berglandschappen. Uiteraard zijn er genoeg knusse berghutten waar je tussendoor even kunt opwarmen met een warme choco met slagroom.

Winterwandelen Ammergauer Alpen
© Ammergauer Alpen GmbH, Thomas Bichler

7. Cultuursnuiven

In de Ammergauer Alpen draait het om veel meer dan alleen skiën en snowboarden. Natuurlijk kun je kiezen voor bovengenoemde winterse activiteiten, maar voor iedereen die daarvan houdt is een beetje cultuursnuiven ook aan te raden. In de regio vind je een aantal spectaculaire bezienswaardigheden. Bezoek bijvoorbeeld het magische Schloss Linderhof of de Abdij van Ettal. Ook leuk is een beetje struinen door de vele dorpjes, zoals Oberammergau, Ettal, Bad Bayeroien, Bad Kohlgrub, Saulgrub en Unterammergau.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in