Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersport in Finland: 3 bijzondere bestemmingen op een rijtje

Wintersport Finland

© Pixabay

Wintersportredacteur

Finland staat voor veel mensen hoog op de wintersportbucketlist. Niet gek, want het land biedt veel meer dan alleen skiën en snowboarden. De kans op het Noorderlicht, de ongerepte natuur, bijzondere activiteiten en vele elanden en rendieren maken dit een wintersportbestemming met een sterretje. Droom jij al jaren van een wintersport naar Finland? Ik heb hieronder 3 bijzondere bestemmingen voor je op een rijtje gezet. 

Bijzondere weetjes

Laten we even beginnen met een stukje topografie. Finland ligt in het noorden van Europa. Het land grenst in het noorden aan Noorwegen, in het oosten aan Rusland en in het westen aan Zweden. Qua landschap en natuur is alles heel anders dan in de Alpenlanden. Finland bestaat voor ongeveer 70% uit bos, de rest is water, huizen en weiland. De hoogte ga je niet in, de hoogste berg is maximaal 1242 meter hoog.

In de wintermaanden is het land bedekt onder een dikke sneeuwlaag. Sterker nog, een groot deel van Finland is jaarlijks meer dan zes maanden bedekt met sneeuw. Hoeveelheden van meer dan 6 meter zijn hier eerder regel dan uitzondering!

Wintersport in Finland

Een wintersport in Finland is een bijzondere ervaring. Je bevindt je hier vlakbij de Poolcirkel en dat betekent dat het in de wintermaanden niet lang licht is. Om die reden kan het er ook flink koud worden. Een temperatuur van -35°C is geen uitzondering. Een wintersport draait natuurlijk om skiën of snowboarden, maar in Finland is het heel veel meer dan dat. Daar kun je niet heen zonder een hondensledetocht of een ritje met sneeuwscooters te maken, te gaan ijsvissen of een poging tot het spotten van het Noorderlicht te doen. Benieuwd welke bestemmingen je echt moet bezoeken?

1. Inari-Saariselkä

Op de Lapse hoogvlakten, aan de rand van Nationaal Park Urho Kekkonen, ligt Saariselkä. De ongerepte natuur is één van de redenen waarom veel toeristen deze bestemming weten te vinden. Het centrum van het dorp bestaat uit een aantal winkels, accommodaties, restaurantjes en een spa. Het skigebied is niet groot: het biedt 15 pistes en 5 liften. Een aantal afdalingen zijn verlicht, ideaal voor de donkere periodes. Op ongeveer 30 km afstand ligt Inari, hier vind je een van oudsher grote Sami gemeenschap.

Must do’s in Saariselkä: bezoek de rendierboerderij, een avondje uit in Santa’s Hotel Tunturi, langlaufen en sneeuwschoenwandelen.

Rendiertocht Wintersport Finland
© Norman Tsui, Unsplash

2. Ruka & Kuusamo

Iets ten zuiden van de Poolcirkel, tegen de grens van Rusland, ligt Ruka-Kuusamo. Je bevindt je hier in de wildernis, in een prachtige en ongerepte natuur. Kuusamo heeft een eigen luchthaven en Ruka is één van de belangrijkste skigebieden in Finland (bekend van vroege seizoensstart). Het centrum beschikt over allerlei voorzieningen en meteen daarbuiten sta je middenin de natuur met veel bos. Je kunt hier skiën op zo’n 30 pistes, geschikt voor beginners en gevorderden.

Must do’s in Ruka-Kuusamo: après-ski in één van de bars, langlaufen (500 km loipe) en een safari in de wildernis.

Ruka Wintersport Finland
© Alexander Ulbrich, Unsplash

3. Levi & Ylläs

De wintersportbestemmingen Levi en Ylläs liggen beide in het westen van Finland. Hoewel Levi tot de populairste Finse skigebieden behoort, is het vooral Ylläs waar je een bezoek aan moet brengen. Dit is met maar liefst 63 pistes het grootste skigebied van Finland. Ondanks de populariteit is het hier nooit echt druk. Ideaal, op die manier sta je snel weer boven. Toch is het zonde om hier alleen maar op de latten te staan. Er zijn zoveel andere activiteiten mogelijk.

Must do’s in Levi & Ylläs: een safari in de wildernis, het Noorderlicht spotten, ijsvissen en sneeuwschoenwandelen.

Ylläs Wintersport in Finland
© Vincent Guth, Unsplash

Lees ook: 5 fijne skigebieden in Zweden op een rijtje

Boek je wintersport naar Finland bij TUI

Ben je na het lezen van dit artikel nog enthousiaster geworden over een wintersport naar Finland? Het avontuur is dichterbij dan je denkt! TUI biedt reizen naar verschillende bestemmingen in Finland. Voor een 8-daagse wintersport hoef je echt niet krom te liggen, die boek je al vanaf € 669,- per persoon.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in