Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Waarom valt je telefoon uit bij kou?

Wintersportredacteur

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit de wintersportvakantie. Hij kan gebruikt worden om gegevens van je tocht bij te houden, als fotocamera en natuurlijk om bereikbaar te blijven. Een veelgehoord probleem is echter dat de batterij erg snel leeg lijkt te lopen bij koude temperaturen. Hoe komt dit en wat is er tegen te doen?

Accu werkt trager bij kou

Het is niet zo dat de accu daadwerkelijk sneller leeg gaat als het koud is. De kou zorgt er enkel voor dat het proces dat in de batterij plaatsvindt om de telefoon van stroom te voorzien minder goed werkt. De chemische reactie die elektronen van het ene contact naar de andere laat stromen, gaat nu langzamer. Door de kou kan de accu van je telefoon minder energie leveren.

De hoeveelheid energie die een smartphone nodig heeft om normaal te kunnen functioneren varieert tussen 2,70 en 4,35 volt. De hoeveelheid volt die een batterij kan leveren wordt op je scherm weergegeven als percentage. Rond het spanningsniveau van 2,7 volt geeft de telefoon aan dat het een batterijpercentage van hooguit 1% heeft. Wanneer de spanning hieronder komt, valt de telefoon dus uit.

 

Hoe beperk je de snelheid waarmee het batterijniveau minder wordt?

Zoals hierboven te lezen is, wordt het batterijniveau minder zodra de batterij koud is. Om het gebruik tijdens de kou iets op te rekken kun je je telefoon beschermen met een hoesje. Zie dit als een soort jas voor de telefoon. Met een hoesje duurt het iets langer voordat de telefoon te koud wordt. Daarnaast is het aan te raden om de telefoon dicht tegen het lichaam te dragen. Stop hem bijvoorbeeld in het vest dat je onder je winterjas aan hebt of in de binnenzak van je jas. Op deze plekken is het door je lichaamswarmte warmer dan bijvoorbeeld in een buitenzak van je jas of in een rugzak.

Omdat de accu van je telefoon sneller leeg zal zijn, doe je er goed aan om ook een powerbank mee te nemen. Dan kun je tussentijds je telefoon bijladen zodat je hier de hele dag mee kunt doen. Houdt er wel rekening mee dat de meeste powerbanks ook voorzien zijn van een lithium-ion-batterij die in de kou ook minder presteert.

Skijas met speciale zak om telefoon warm te houden

Afgelopen jaar introduceerde Helly Hansen een aantal skijassen die voorzien waren van een speciale jaszak voor je telefoon. Ze beweerde dat je telefoon hier tot drie keer langer warm in blijft ten opzichte van een normale jaszak. De zakken waren voorzien van Prima Loft Gold Insulation Aerogel, dat ook door de NASA gebruikt wordt. Meer over deze jassen en techniek vind je in onderstaand artikel.

Helly Hansen maakt skijassen met zakken die je telefoon warm houden

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in