Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veel sneeuwval op de weerkaarten in de wintersportlanden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

We kijken elke dag gespannen naar de weersvoorspellingen nu de voorjaarsvakantie zo dichtbij is. Zoals je aan het begin van de week al kon lezen, wordt er nieuwe koude lucht verwacht in het Alpengebied. En deze voorspellingen zijn er nog steeds! De weerkaarten laten in veel skigebieden koudere lucht en sneeuwval zien vanaf vrijdag. Waar en hoeveel precies, dat vertellen we je in dit weerbericht.

Nog even mild en dan…

De komende paar dagen zet het milde weerbeeld nog even door in de skigebieden, maar dan komt er eindelijk verandering. We kunnen nu met iets meer zekerheid zeggen dat er een positieve weeromslag aankomt. Vooral in de hoger gelegen gebieden kan er een dik pak sneeuw vallen vanaf vrijdag. Daarna blijven de temperaturen laag en valt er eerst vooral aan de zuidkant van de Alpen sneeuw, aan het einde van de week breidt dit neerslaggebied zich ook uit naar de noordkant van de Alpen.

Sneeuwval op de weerkaarten

Vanaf vandaag zijn er sneeuwkansen in de skigebieden in de Franse Alpen en Zwitserland. Het wordt steeds meer bewolkt en een zuidwestenwind met kans op neerslag zorgt voor sneeuw. De neerslag die eraan komt zorgt in veel skigebieden in alle wintersportlanden voor verse vlokken. Vooral in Italië kan er zo’n meter sneeuw vallen vanaf vrijdag. Maar ook in Zwitserland en Frankrijk kan er een flink pak uit de lucht komen de komende dagen.

Vandaag ook verrassende sneeuwval in Winterberg en Willingen ›››

Duimen voor een lage sneeuwgrens

Vanwege de warme lucht is het lastig voor de koude lucht om echt in de skigebieden door te dringen. De milde lucht moet eerst plaatsmaken voordat het ook lagergelegen kan sneeuwen. Dit ‘probleem’ speelt vooral op in Oostenrijk, door een föhnwind die op dit moment waait. Hoe hoog de sneeuwgrens uitkomt is dus ook erg afhankelijk van het gebied en op dit moment lastig te voorspellen.

Zondag overal sneeuw!

Vertrek je dit weekend naar een van de wintersportlanden, dan kun je op zondag sneeuw verwachten. Dan draait de wind namelijk verder naar het westen en stopt de föhnwind aan de noordkant van de Alpen. Hierdoor gaat het zowel aan de noord- als aan de zuidkant van de Alpen sneeuwen. De sneeuwgrens zal op zondag rond de 1000 meter liggen in alle wintersportlanden. De voorspelde hoeveelheden lopen voor nu op tot zo’n 20 centimeter. Deze laag komt op de al gevallen 50 tot 100 centimeter in Zwitserland, Frankrijk en Italië. Voor Oostenrijk en Zuid-Duitsland zal dit de eerste sneeuwval van deze weeromslag zijn.

› Lees ook: Europees weermodel laat midden februari winterse inval zien

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in