Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Totale kosten wintersportvakantie

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Wintersport wordt door veel mensen gezien als een dure aangelegenheid. Is dat ook zo? Dat is helemaal afhankelijk van de keuzes die je maakt en de wensen die je hebt. Wat zijn de gemiddelde kosten van een wintersportvakantie? In dit artikel vind je een overzicht van alle kosten die je kunt verwachten. De kosten voor een wintersportvakantie zijn op te delen in een aantal categorieën; vervoer, accommodatie, huur of koop uitrusting, skipas, les en eten en drinken.

Vervoer

Het vervoer is de eerste kostenpost van je vakantie. De prijs voor vervoer is afhankelijk van je vervoermiddel. De meeste mensen gaan met de auto op wintersport. Ga je met de auto, dan zijn de benzinekosten natuurlijk vooral afhankelijk van je bestemming. Ga je in Duitsland skiën? Dan ben je minder geld kwijt aan benzine dan wanneer je naar Oostenrijk of Italië rijdt. Gemiddeld zullen de benzinekosten voor je vakantie ongeveer € 300,- per auto zijn. Hoe meer mensen er in de auto zitten, hoe lager de kosten gemiddeld per persoon zijn. Bij een wintersport met het vliegtuig kan de prijs ontzettend verschillen. Boek je laat en in de vakantie kunnen de kosten flink oplopen, zo kan een retour Oostenrijk oplopen tot € 600,-. De prijzen voor een treinreis hebben we uitgebreid voor je vergeleken.

Accommodatie

Kosten voor het verblijf zijn volledig afhankelijk van je wensen. Ga je voor een luxe hotel, dan betaal je meer dan voor een appartement een eindje van de pistes vandaan. Reken voor een niet al te luxe hotel of appartement in de buurt van de piste zo’n € 100,- tot € 200,- per nacht. Het scheelt dat je deze kosten vaak kunt delen met de mensen waarmee je de accommodatie huurt.

Skipas

Om op wintersport te kunnen skiën, heb je een aantal dingen nodig. De eerste is een skipas. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het gebied en de periode waarin je gaat. De skipasprijzen zijn gestegen dit jaar, waar de skipas de afgelopen jaren ongeveer € 200,- kostte voor een week skiën is dat dit jaar hoger. Een uitgebreid skipasprijzen onderzoek lees je via Snowplaza. Dit jaar is het lastig om te voorspellen hoeveel geld je kwijt bent aan een skipas, omdat er veel met dynamische skipasprijzen wordt gewerkt. Waarbij de prijs van de skipas afhangt van onder andere het weer, de sneeuwcondities, vakantieperiodes, etc.

Huur spullen

Naast een skipas heb je ook materiaal nodig. Heb je niet je eigen ski’s of snowboard meegenomen, dan zul je deze moeten huren. Het huren van een skiuitrusting kost gemiddeld tussen de € 150,- en € 200,- voor zes dagen.

Skilessen

Dan is er nog de skiles. Ben je een ervaren skiër en sta je al jaren elk jaar op de latten? Dan is skiles vast niet nodig. Heb je iets minder wintersportervaring? Dan is het wel fijn dat er even iemand meekijkt. Vijf dagen skiles kost gemiddeld tussen de € 230,- en € 360,-. De prijs is afhankelijk van de grote van het skigebied waar je heen gaat.

Eten en drinken

De laatste grote kostenpost van de wintersportvakantie is het eten. Reken voor een lunch op de piste € 15,- per persoon. Een diner kost je gemiddeld € 35,- per persoon per dag. Zet je het op het zuipen bij de après-ski? Dan kun je er flink wat tientjes bij optellen.

Totale kosten

De totale kosten voor een gemiddelde wintersportvakantie van zes dagen zijn zo’n € 1500,- tot € 2000,- per persoon. Dan heb je wel rekening gehouden met alle belangrijke kosten en kom je dus niet op vakantie voor verrassingen te staan. Dit is een flink bedrag. De beste manier om de vakantie te bekostigen, is door elke maand geld opzij zetten voor je vakantie. Lukt dat even niet dan kun je ook kijken of je kunt lenen. Vraag je af ‘wat kan ik lenen’ en ‘wat moet ik maximaal lenen’? Lenen kost altijd geld, dus het is niet verstandig. Wel levert het je een waarschijnlijk heerlijke, vrije ervaring op. Zorg er dan wel voor dat je niet krom hoeft te liggen bij terugkomst. Beter is de spaaroptie; wellicht kun je door het jaar heen besparen op de vaste lasten. Reken dat eens voor jezelf uit. Wie weet verdien je die wintersport zo bij elkaar.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in