Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Totale kosten skivakantie: wat kost een wintersport?

Geld in de Sneeuw

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Wintersport wordt door veel mensen gezien als een dure aangelegenheid. Is dat ook zo? Dat is helemaal afhankelijk van de keuzes die je maakt en de wensen die je hebt. Wat zijn de gemiddelde kosten van een wintersportvakantie? In dit artikel vind je een overzicht van alle kosten die je kunt verwachten. De kosten voor een wintersportvakantie zijn op te delen in een aantal categorieën; vervoer, accommodatie, huur of koop uitrusting, skipas, skiles en eten en drinken.

Kosten vervoer wintersport

Het vervoer is de eerste kostenpost van je wintersport. De prijs voor vervoer is afhankelijk van je vervoersmiddel: auto, bus, vliegtuig of trein.

Auto

De meeste mensen gaan met de auto op wintersport. Ga je met de auto, dan zijn de benzinekosten natuurlijk vooral afhankelijk van je bestemming. Ga je in Duitsland skiën? Dan ben je minder geld kwijt aan benzine dan wanneer je naar Oostenrijk of Italië rijdt. Gemiddeld zullen de benzinekosten voor je vakantie tussen de € 100,- en € 350,- per auto retour zijn. Hoe meer mensen er in de auto zitten, hoe lager de kosten gemiddeld per persoon zijn. Bij deze berekening is uitgegaan van Utrecht als het start- en eindpunt en als brandstofprijs € 2,- per liter. Let erop dat je voor sommige bestemmingen ook tol moet betalen (Frankrijk en Italië) en/of een vignet moet aanschaffen! Naar Oostenrijk komt er dan ongeveer een tientje bovenop. Richting Frankrijk, Zwitserland of Italië is dat iets meer. Deze extra kosten verschillen tussen een paar euro en enkele tientjes.

Vliegtuig

Bij een wintersport met het vliegtuig kan de prijs ontzettend verschillen. Boek je laat en in een vakantie, dan kunnen de kosten flink oplopen, zo kan een retour Oostenrijk, Italië, Frankrijk of Zwitserland oplopen tot € 500,- of € 600,-. De vlucht kun je zo luxe maken als je zelf wilt. Boek je echter vroeg in een periode buiten het hoogseizoen, dan kan het zijn dat je voor een retour maar € 150,- betaalt. Tip: zoek niet naar vluchten in het weekend, maar juist doordeweeks. Deze zijn vaak een stuk goedkoper!

Trein

Met de trein is de prijs erg afhankelijk van hoe vroeg je al boekt. Hoe eerder je de reis vastlegt, hoe goedkoper je treinticket is. De prijzen voor een treinreis hebben we uitgebreid voor je vergeleken.

Bus

Een busreis kun je apart of in een pakketreis boeken. De losse bustickets zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar via Flixbus of De Jong Intra. Bij Sunweb en Summit Travel boek je een accommodatie, skipas én busreis in één. Reisorganisaties hebben goede deals in de skigebieden, waardoor jij profiteert van een aantrekkelijke prijs. Bij de volgende organisaties kun je een wintersport met de bus boeken:

Kosten wintersportaccommodatie

Kosten voor het verblijf zijn volledig afhankelijk van je wensen. Ga je voor een luxe hotel, dan betaal je meer dan voor een appartement een eindje van de pistes vandaan. Reken voor een niet al te luxe hotel of appartement in de buurt van de piste zo’n € 150,- tot € 250,- per nacht. Het scheelt dat je deze kosten vaak kunt delen met de mensen waarmee je de accommodatie huurt. Kijk voor meer informatie bij:

Gemiddelde kosten skipas

Om op wintersport te kunnen skiën, heb je een aantal dingen nodig. De eerste is een skipas. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van het gebied en de periode waarin je gaat. We hebben al geschreven over het uitgebreide skipasprijzen onderzoek van Snowplaza. Dit jaar is het lastiger om te voorspellen hoeveel geld je precies kwijt bent aan een skipas, omdat er veel met dynamische skipasprijzen wordt gewerkt. Hierbij hangt de prijs van de skipas af van onder andere het weer, de sneeuwcondities, vakantieperiodes, etc. Dit zijn de gemiddelde prijzen per wintersportland:

WintersportlandGemiddelde prijs voor een 6-daagse skipas in het hoogseizoen (volwassenen)Gemiddelde procentuele stijging ten opzichte van skiseizoen 2022/2023
ZwitserlandCHF 388,80
(omgerekend ongeveer € 408,-)
2,34%
Frankrijk€ 335,148,44%
Italië€ 317,298,06%
Oostenrijk€ 363,0911,57%
Duitsland€ 270,-8,11%

Kosten huren materiaal wintersport

Naast een skipas heb je ook materiaal nodig. Heb je niet je eigen ski’s of snowboard meegenomen, dan zul je deze moeten huren. Het huren van een skiuitrusting kost gemiddeld tussen de € 150,- en € 350,- voor zes dagen. Daarbij gaan we ervan uit dat je ski’s, skistokken en skischoenen of een snowboard en snowboardschoenen huurt voor de hele week wintersporten. Meer informatie via Intersport Rent of Skiset!

››› Ski’s kopen of huren: de voordelen van eigen skimateriaal op een rijtje

Kosten skilessen

Dan is er nog de skiles. Ben je een ervaren skiër en sta je al jaren elk jaar op de latten? Dan is skiles vast niet nodig. Heb je iets minder wintersportervaring? Dan is het wel fijn als er even iemand meekijkt. Eén dag skiles kost gemiddeld tussen de € 20,- en € 600,-. De prijs is afhankelijk van de grootte van de groep en het skigebied waar je graag skiles wilt hebben. Dit zijn enkele prijsinschattingen:

  • Zwitserland: tussen de 52 CHF en 550 CHF per dag
  • Oostenrijk: tussen de € 41,- en € 460,- per dag
  • Italië: tussen de € 30,- en € 360,- per dag
  • Duitsland: tussen de € 21,- en € 295,- per dag

Kosten qua eten en drinken

De laatste grote kostenpost van de wintersport is het eten. Reken voor een lunch op de piste ongeveer € 25,- per persoon. De prijzen verschillen echter in de wintersportlanden en ook per berghut. Je kunt het ook zo luxe maken als je zelf wilt. Frankrijk en Zwitserland zijn qua lunch wat duurder, daarom kun je daar beter met € 30,- per dag voor lunch rekenen. Duitsland is weer wat goedkoper, vandaar dat je hier € 20,- per persoon per dag kunt rekenen. Voor het diner ligt de prijs gemiddeld op € 35,- per persoon per dag in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italië. In Zwitserland kun je rekenen op € 40,- per dag voor een diner. Alle prijzen kunnen flink lager, maar ook hoger uitvallen. Zet je het op een zuipen bij de après-ski? Dan kun je er flink wat tientjes bij optellen. Wil je besparen qua lunch, dan kun je ook een broodje in de supermarkt kopen en deze oppeuzelen in de skilift!

Kies je voor halfpension bij je accommodatie, dan zit het eten in de ochtend en avond er al bij in! Zo lijkt de prijs je voor accommodatie misschien wat aan de hoge kant, maar daar zit dus al een groot deel van de kosten voor eten en drinken bij. Sommige hotels bieden echt goede pakketten. Doe er eens onderzoek naar, nu weet je hoeveel je ongeveer voor een gemiddelde maaltijd betaald.

Lees ook:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in