Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Het belang van veiligheid en goede zorgdekking tijdens wintersport

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Waarschijnlijk heb je je reis al geboekt en zit je volop in de voorpret op je skireis. Het einde van het jaar is ook de periode waarin je van zorgverzekering kunt wisselen. Een goed moment dus om even stil te staan bij je zorgdekking tijdens wintersport én hoe je zo veilig mogelijk gaat skiën.

Je wilt natuurlijk veilig zijn op de piste en ongelukken voorkomen. Maar helemaal zeker weten dat je geen blessure of verwonding oploopt, ben je helaas niet. Daarom is het verstandig om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de wintersport: zowel voor je veiligheid als voor eventuele kosten bij een ongeval.

Zo veilig mogelijk skiën

Skiën kan gevaarlijk zijn, maar niet als je goed voorbereid bent en je je aan de regels die gelden op de piste houdt. Alles begint natuurlijk bij goede gear: draag altijd een helm tijdens het skiën en zorg voor waterdichte kleding en een goede skibril die niet beslaat. Zo blijft je zicht optimaal.

Houd daarnaast rekening met elkaar op de piste. De ene skiër heeft meer ervaring en controle dan de andere. Probeer dus goed in te schatten hoeveel snelheid anderen hebben en blijf op veilige afstand van elkaar. Ben je zelf een beginner, neem dan zeker lessen. Je gaat hierdoor beheerst en met meer zelfvertrouwen de piste af. Vermijd als beginner bovendien lastige pistes. Je hebt hier mogelijk nog onvoldoende ervaring voor en zit daardoor betere skiërs in de weg.

Zorgdekking op wintersport

Hoewel je je goed kunt voorbereiden op een veilige wintersport, is een ongeluk nooit volledig te voorkomen. Je hebt namelijk te maken met allerlei omstandigheden waar je niet tot nauwelijks invloed op hebt: andere wintersporters, slecht weer of gladheid kunnen een gevaar vormen.

In dat soort gevallen wil je goed verzekerd zijn tegen kosten door een ongeval. De basisverzekering biedt dekking voor zorgkosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. Maar omdat je in wintersportgebieden vaak in een privékliniek terechtkomt, zijn de kosten meestal hoger. Je hebt dan een aanvullende verzekering voor ‘medische kosten in het buitenland’ nodig om de kosten te dekken.Als je ieder jaar op wintersport gaat, kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden tijdens het zorgverzekering vergelijken.

Via je reisverzekering kun een aanvullende wintersportverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je spullen en kosten zoals je verblijf, skipas of gehuurde skiuitrusting. Het gaat dan om de kosten die je hebt gemaakt waarvan je geen gebruik meer kan maken door je medische situatie. Ook repatriëring – wanneer je terug naar Nederland moet vanwege je letsel – valt onder je reisverzekering en niet je zorgverzekering.

Off-piste skiën: meestal onverzekerd

Soms kun je er niets aan doen dat je medische zorg nodig hebt. Daarom ben je in die gevallen verzekerd voor (een groot deel van) de kosten. Dat geldt echter lang niet altijd voor off-piste skiën. Dit kun je dus beter vermijden. Ben je het toch van plan? Ga dan alleen samen met een gediplomeerde begeleider en als er geen lawinewaarschuwing is afgegeven. Controleer in dat geval ook de dekking van jouw verzekering zodat je weet of je eventueel off-piste onder bepaalde voorwaarden verzekerd bent, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Op naar het skigebied!

Nu je weet waar je rekening mee moet houden om ongevallen te voorkomen én voor welke kosten je verzekerd bent, kan je zonder zorgen toeleven naar je wintersportvakantie. Op naar het skigebied!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in