Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Snowboarden versus skiën

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Afgelopen week schreef Jochem een blog waarin hij met een knipoog acht redenen aandroeg om niet te gaan snowboarden. De discussie barstte los op Facebook en één van de reacties kwam van Billy. Hij zou de skiërs wel eens aanpakken en een blog schrijven waarbij hij redenen aan zou dragen om je ski’s in te wisselen voor een snowboard. Zijn uiteindelijke blog is wat genuanceerder geworden. Lees hieronder het resultaat. 

Een reactie op…
Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik als ski- en snowboardleraar beide sporten uitoefen en dus geweldig vind om te doen. Een blog maken met daarin 8 redenen om niet te snowboarden vind ik daarom wel erg crux… In het artikel van Jochem kwam één reden naar voren waarmee ik het, voor beginnende boarders, eens ben. Het is namelijk zeker waar dat de snowboarders onder ons het moeilijker hebben op de vlakke stukken dan de skiërs, maar dit betekent niet dat het onmogelijk is voor snowboarders om zonder problemen over de vlakke stukken heen te komen.

Eén van de andere redenen die Jochem aanhaalde was dat snowboarders altijd maar moeten zitten. Hier ben ik het duidelijk mee oneens. Ik snap best dat er bepaalde mensen zijn die het irritant vinden als er snowboarders midden in hun spoor zitten, maar tegenwoordig wordt al aangeleerd in de lessen dat het veel handiger is om je board al staand aan te trekken. Er zijn ook skiërs die even gaan zitten omdat ze moe zijn, en ik heb daar nog nooit een boarder óf skiër over gehoord.

Uiteraard ben ik het ook niet eens met de andere redenen uit het artikel van Jochem, maar ik wil ze niet allemaal gaan weerleggen. Ik vind het interessanter om een vergelijking te maken tussen de twee sporten waar je meer aan hebt. Ik ben bepaalde punten op een rij gaan zetten om te bekijken wat nou leuker, vetter, relaxter of cooler is om te doen voor de beginnende wintersporter.

Snowboarden en skiën voor de beginner

1. Het lopen
Als beginner trek je de fijne skischoenen aan en begint te lopen. Tot je verbazing gaat dit niet allemaal zo makkelijk als je dacht. Je loopt wankel, je moet je evenwicht zoeken en als je dit dan eindelijk gevonden hebt, doen je voeten zeer. Geen aangename start van je wintersport zo. In schril contrast daarmee staan de snowboardschoenen die je zo aantrekt, dichtknoopt en waarmee je loopt alsof het een wat grotere schoen is dan je normaal gewend bent. No problemo! Op naar de les.

2. De eerste lessen
Op naar het kinderland om alle beginselen van het skiën en snowboarden onder de knie te krijgen. De eerste lessen op ski’s zijn hartstikke fijn. Je leert al snel in je Pflug (pizzapunt) draaien, sturen en remmen. En dan kijk je met een schuin oog naar de snowboaders die bezig zijn met het rutchen (slippen) en steeds weer vallen. HA! Wij gaan beter! Dan komt de overgang van de Pflug naar parallel skisturen (met de ski’s parrallel aan elkaar je bocht in en uitgaan). Dit is al stukken moeilijker en weer kijk je met een schuin oog naar de boarders. Ze zijn al bezig met bochten te draaien zonder hulp, en gaan al gauw naar de blauwe piste om daar hun kunsten te gaan vertonen onder leiding van de leraar.

Kort maar krachtig samengevat: in het begin is het skien makkelijker aan te leren dan het boarden, maar om verder te komen in de techniek, is dit gemakkelijker in het snowboarden.

3. De gondel naar het dal
Je bent net begonnen, dus de kans om een dalafdaling te maken is erg klein. Je bent moe en hebt waarschijnlijk de techniek nog niet goed genoeg onder de knie om door de zachte sneeuw en buckels te komen, dus pak je de gondel. Hop ski’s uit en gaan, maar wacht, weer dat rare lopen op die schoenen. Eindelijk in balans begint de tocht naar de lift, en eenmaal aangekomen bij de lift lijkt het nog niet voorbij. Hier stap je de draaiende gondel in terwijl je op die lekkere skischoenen steun zoekt die ver te vinden is. Eindelijk in de lift tijd om te ontspannen! De snowboarders lopen lekker alsof ze het al jaren doen zo de lift in en ook weer uit.

 4. Aprés-sk!
Lekker een biertje doen in de gezellige kroeg onder aan het dal heb je wel verdiend na zo een dag! Vanaf de gondel loop je daar in één rechte lijn heen, maar weer die schoenen… De snowboarders zetten het nog net niet op een rennen. Eenmaal in de kroeg wordt het steeds gezelliger en drukker, en natuurlijk ook wat meer alcohol, en moet je naar de toilet. Slalommend tussen de andere gasten vind je dan je weg naar de toilet, maar ja, de vloer is nat geworden van de naar binnen meegenomen sneeuwresten dus het is spekglad! Voor je het weet lig je op de grond dus doe je extra voorzichtig op je skischoenen. Dit neemt wat extra tijd in beslag waardoor je nog erger moet urineren (of wat anders, dat is geheel aan jezelf). Jullie snappen precies wat ik hiermee bedoel: de boarders zijn in de kroeg in het voordeel.

5. De stoeltjesliften
We hebben al genoeg techniek om gemakkelijk van de blauwe en rode piste af te komen, en gaan lekker een tour maken door het gebied. Uiteindelijk komen we aan bij de stoeltjeslift en jawel, de boarders moeten hun achterste voet losmaken uit de binding halen, terwijl de skiërs lekker door kunnen glijden. Eenmaal boven kunnen de skiers meteen de tour doorzetten, maar de boarders moeten toch echt even wachten om hun binding dicht te strappen. En inderdaad: de skiërs zijn in het voordeel.

6. Blessure’s
Als je kijkt bij de snowboarders zie je dat de snowboarders voornamelijk blessures aan de armen/pols hebben. Doordat je snowboard sneeuwt hapt bij het omkanten val je vaak voor- of achterover. Om de val te breken steek je vaak je armen uit, wat de arm / pols blessures verklaart. Beenblessures treden minder frequent op, maar als er sprake is van een beenblessure is deze vaak ernstig van aard. Één op de vijf blessures bij snowboarden betreft hoofdletsel.

Tijdens het skiën krijgen de knieën het zwaar te verduren. Skiërs hebben hierdoor ook met name letsel aan de knieën, onderbeen of enkel. Doordat je onderbeen/voet vast zit in de ski, geldt dat als de ski sneeuw hapt je gemakkelijk je knie/onderbeen verdraait. Een blessures aan je kruisband is dan ook niet ongewoon. Ook hier geldt dat indien hoofdletsel wordt opgedaan deze vaak ernstig is.

Mijn voorkeur gaat hier toch uit naar het snowboarden, want ik heb liever iets met mijn hand(en) dan met mijn been(benen).

7. Freeride ( off piste )
Voor de echte freaks onder ons, hoera, is dit natuurlijk het mooiste wat er is. Lekker verse poeder rijden en genieten van de verse sneeuw onder je. Het skien is zeker moeilijker in de poeder sneeuw, maar des te vetter is het! Mooie lijnen rijden op hellingen waar geen piste’s zijn. AWESOME!! Bekijk eens de twee volgende filmpjes, en oordeel zelf. Er is toch niks mooiers dan skiën en boarden?!

Voor de coole skiër:

Voor de freaky boarder:

Conclusie:
Als je voor het eerst op wintersport gaat moet je lekker doen waar je zin in hebt, want de wintersport is verschrikkelijk leuk, welke sport je ook doet!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in