Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Sledehonden in de sneeuw

Wintersportredacteur

Sledehonden, ook wel poolhonden genoemd, komen van oorsprong uit de koudere streken van het Noordelijk halfrond. Een hond die door zijn indrukwekkende vacht en doordringende ogen de indruk wekt van menig mens. Ook in verschillende wintersportgebieden kan er onder begeleiding met sledehonden gereden worden. Een mooie ervaring voor minimaal eens in je leven.

De sledehonden zijn door de koude omstandigheden op het Noordelijk halfrond primair ingesteld om te overleven. Deze eigenschap komt vanuit het verre verleden. Deze eigenschap zie je sterk terug in het altijd gericht zijn op voedsel, het ver ontwikkelde jachtinstinct en de zelfstandigheid van de dieren. Een andere eigenschap van de honden zijn dat zij haast niet blaffen, maar een huilend geluid maken net zoals de wolf. Door de wilskracht van de sledehonden kunnen zij 100 km afleggen per dag.

Hoe gaat de samenwerking tussen sledehonden?
De baas van de slee is uiteraard de persoon (drijver) die achterop staat, ook wel Musher genoemd. Het is heel duidelijk merkbaar dat hij de baas is over de dieren. Bij tochten zijn de sledehonden in de gebruikelijke dubbelspan voor de slede gebonden. Elke rij heeft zijn eigen rol. De psychisch sterkste en meest intelligente hond, ook wel de Leader genoemd, loopt vooraan en neemt het initiatief. Deze zorgt er ook voor dat alle honden netjes in een lijn achter elkaar blijven lopen en communiceert met de Musher als er dingen fout gaan.

Naast intelligente honden zijn er ook sterke honden nodig in het span. De sterkste honden, ook wel de Wheelers genoemd, worden vlak voor de slee gespannen. De middelste twee honden worden de Swingers genoemd. Vaak worden de Wheelers en Swingers vergeleken met een auto. De wheelers zorgen voor het vermogen van de groep (kW) en de swingers zijn de motor die de hele groep draaiende houdt.

De snelheid van de slee wordt bepaald door de samenwerking tussen de honden. De slee hoeft dus niet sneller te gaan naarmate er meer honden voorgebonden zijn.

Slede-rijschool:
Voor kinderen heeft het plateau van de Tschengla/Bürserberg wel een hele leuke en leerzame school opgezet. De slede-rijschool is door Toni Husky opgezet, de eerste gecertificeerde sledehondgids. De kinderen leren de theoretische gedragregels van de honden en kunnen dan al snel de eerste meters met de sledehonden afleggen.

Zelf als je geen dierenliefhebber bent is een ervaring op de slee geweldig.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in