Nieuwsalert per mail ontvangen

Skipistes op energiecentrale in Denemarken volgend jaar voltooid

© Christoffer Regild

Wintersportredacteur

Het was een groot en volgens sommigen vrijwel onmogelijk project om van de grond te krijgen, maar het is zich toch echt aan het ontwikkelen. Op het dak van een energiecentrale in Denemarken wordt hard gewerkt aan het bouwen van skipistes. Deze energiecentrale voorziet Kopenhagen van elektriciteit, warm water en stroom.

Zes jaar geleden onthulde Bjarke Ingels Group plannen voor de skipistes op een energiecentrale. Copenhill, ook wel bekend als Amager Bakke, is de naam voor dit groene project. Hoewel sommigen dachten dat het concept niet zou gaan werken, blijkt het toch echt van de grond te komen. In de zomer van 2018 verwacht men dat de bouw van Copenhill is voltooid.

Een bijzonder groen project

Copenhill is geen eenvoudig project, het tegenovergestelde eigenlijk. De energiecentrale in Denemarken wil jaarlijks 400.000 ton afval verwerken om zo 160.000 woningen in Kopenhagen te voorzien van schoon water en 62.500 woningen van elektriciteit. De centrale vervangt het Amager Resourcce Center en verwacht met het nieuwe concept 25 procent meer groene energie te produceren dan de oude fabriek deed. Ook wordt de CO2-uitstoot met 100.000 ton per jaar verminderd. De uitstoot van de energiecentrale is opmerkelijk schoon. Dit komt door de geavanceerde filtertechnologie. De fabriek zal de hoofdstad van Denemarken in staat stellen om 90 procent van de metalen in de afvalstroom te redden en 100.000 ton as te hergebruiken als wegmateriaal.

BUCKET LIST: Bekijk deze video en je ben verliefd op Noorwegen. WAUW! Bekijk hier de video!

De gevel van het gebouw bestaat uit beweegbare plantenbakken. Deze variëren in grootte en vorm om de blootstelling aan de zon zo nauwkeurig mogelijk te beheersen. Het dak van Copenhill wordt gemaakt van een soort kunstgras. Ook worden er volgend jaar 30 bomen op geplant.

© Christoffer Regild

© Justin Hummerston

 

De skipistes van Copenhill

Hoe ziet het dak van deze energiecentrale er dan precies uit voor skiërs? Het hele jaar door gaat Copenhill geopend zijn. Op het dak komt het skigebied van Amager Bakke. De pistes bestaan uit drie verschillende niveaus, namelijk een blauwe, rode en diepzwarte. Lees hier meer over in het onderstaande bericht. Naast de skipistes vind je in Amager Bakke ook ’s werelds grootste klimmuur. De lengte van deze muur is 86 meter en hij is 10 meter breed. Het dak heeft een tevens een café en hardlooppad.

Denemarken opent skipistes op energiecentrale in 2017

Opening eind zomer 2018

BIG Project Manager Jesper Boye Andersen verwacht dat de bouw van Copenhill voltooid is na de zomer van 2018. De totale kosten van de nieuwe energiecentrale zouden zo’n 632 miljoen dollar bedragen en dit is gefinancierd door vijf gemeenten. Met wie zou jij deze bijzondere kunstpiste wel eens willen proberen?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in