Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Rustige weken wintersport: skiseizoen 2021/2022

Wintersportredacteur

Niks is fijner dan op wintersport gaan tijdens de rustige weken van skiseizoen 2021/2022. Geen overvolle pistes en zij-aan-zij situaties in de après-ski, maar in alle rust genieten van een heerlijke vakantie in de sneeuw. Lang leve een wintersport in het laagseizoen! Wil jij de drukte graag vermijden? In dit artikel een overzicht van de rustige weken voor een wintersport in 2021/2022.

Wie niet aan de schoolvakanties gebonden is, kan tijdens wintersportseizoen 2021/2022 prima op wintersport gaan in het laagseizoen. Want zeg nou zelf: geen meterslange wachtrijen voor de skiliften, weinig tot geen files onderweg, voldoende beschikbaarheid in de accommodaties en geen overvolle berghutten rond lunchtijd zijn toch wel het aller fijnst!

Verschillende factoren

In tijden van corona vinden we rust en met weinig mensen samenkomen nog belangrijker dan anders. Voor veel mensen gaat de wintersport dit seizoen niet door en daarom kijken zij alvast naar de mogelijkheden voor aankomende winter. De rustige weken in skiseizoen 2021/2022 hangen af van verschillende factoren. De drukste weken zijn die waarin de schoolvakanties vallen. Allereerst de kerstvakantie en dan met name de tweede week omdat veel mensen Kerst thuis vieren. De tweede drukke periode is tijdens voorjaarsvakantie in februari t/m de eerste week van maart. Een andere belangrijke factor is verse sneeuw. Als er veel gevallen is, trekken locals graag naar de skigebieden. Hetzelfde geldt voor weekenden met mooi weer. Daarnaast is het in de populaire skigebieden altijd drukker dan in de onbekende kleinere, zelfs in het laagseizoen. Maar wat zijn nou de rustige weken voor een wintersport in 2021/2022?

Rustige weken wintersport 2021/2022

De rustige weken voor een wintersport in 2021/2022 zijn niet in alle landen gelijk. Bijvoorbeeld omdat de schoolvakanties van dat land meer verspreid vallen. We hebben de rustige weken per wintersportland voor je op een rijtje gezet.

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Oostenrijk

Vooral Oostenrijkers, Duitsers en Nederlanders kiezen voor een wintersport in Oostenrijk. Tijdens de vakanties van die landen en dan met name als alles samenvalt, is het extra druk in de skigebieden. Bij Nederlanders zijn vooral de skigebieden in Tirol en het Salzburgerland populair. De kerst- en paasvakantie is voor alle Oostenrijkers gelijk, maar de voorjaarsvakantie verschilt per deelstaat. Van 7 februari t/m 5 maart kun je in Oostenrijk de meeste drukte verwachten. Rustige weken voor een wintersport in Oostenrijk zijn:

 • De weken voor de kerstvakantie. Skiën kan in Oostenrijk al vroeg in het seizoen. De Hintertuxer Gletscher is het hele jaar door geopend en Sölden, de Stubaier Gletscher, Kaunertaler Gletscher en Pitztaler Gletscher openen vaak al in september.
 • De weken na de kerstvakantie, van 10 januari t/m 6 februari.
 • Na de voorjaarsvakantie, vanaf 7 maart tot het einde van het seizoen. Wel drukker met Pasen.

>>> Aanbiedingen Oostenrijk vanaf € 109,- p.p.

Gerlos in Tirol in Oostenrijk

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Frankrijk

In Frankrijk, het land van de grootste skigebieden ter wereld, ben je aan het juiste adres voor een rustige wintersport tijdens skiseizoen 2021/2022. Het enige dat je moet doen is rekening houden met de weken waarin ook veel Fransen, Belgen en Engelsen vakantie hebben. Zij kiezen het liefst voor een wintersport in Frankrijk. De Franse schoolvakanties zijn opgedeeld in de zones A, B en C. Niet alle departementen hebben samen vakantie. De voorjaarsvakantie valt hier tussen 7 februari en 6 maart 2022 en dus kun je in deze periode de meeste drukte verwachten. De rustige weken voor een wintersport in Frankrijk zijn:

 • De weken voor de kerstvakantie. In Frankrijk openen de eerste skigebieden in oktober. Skiën is vanaf dat moment mogelijk in Tignes en Les Deux Alpes.
 • De tweede week van de kerstvakantie is dit seizoen rustiger dan ooit, omdat de Fransen maar tot 3 januari vakantie hebben.
 • Na de kerstvakantie, van 10 januari t/m 6 februari 2022.
 • Van 7 maart t/m einde skiseizoen. Wel drukker rond Pasen.

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Italië

Italianen kennen eigenlijk alleen de kerstvakantie en paasvakantie. Een aantal scholen is met carnaval dicht, maar daartussen profiteren ze vooral van dagen met mooi weer en worden de kinderen af en toe een week van school gehaald. Daarnaast is het zo dat Italianen vooral graag in eigen land skiën. Dit merk je tijdens de weekenden en op zonnige dagen, dan is het vaak extra druk. Verder is het druk met kerst en tussen 21 februari en 6 maart 2022. De paasvakantie valt van 11 t/m 24 april 2022. Rustige weken voor een wintersport in Italië zijn:

 • De weken voor Kerst. Skiën kan hier al vanaf september, onder andere op de Schnalstaler Gletscher en in Breuil – Cervinia.
 • Van 10 januari t/m 20 februari.
 • Van 7 maart tot einde skiseizoen, met Pasen wel drukker.

>>> Boek een wintersport in Italië vanaf € 278,- p.p. met skipas

Rustige weken wintersport 2021/2022 italië

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Duitsland

Duitsland biedt veel mogelijkheden voor een wintersport. Zo kun je skiën in Winterberg en Willingen in het Sauerland, maar ook in Feldberg in het Zwarte Woud en in de skigebieden in de Duitse Alpen. Schoolvakanties zijn in Duitsland afhankelijk per deelstaat en daartussen zitten grote verschillen. De meeste deelstaten zijn vrij met Kerst van 23 december 2021 t/m 8 januari 2022. De voorjaarsvakantie valt hier tussen 31 januari en 4 maart 2022, maar de meeste mensen zijn vrij tussen 31 januari en 19 februari 2022. De paasvakantie valt tussen 11 en 23 april. De rustige weken voor een wintersport in Duitsland zijn:

 • De periode voor de kerstvakantie. Wel kan het de week ervoor al drukker zijn, omdat veel Duitsers dan al vakantie hebben.
 • Tussen 10 januari en 30 januari 2022.
 • Van 7 maart tot het eind van het skiseizoen. Met Pasen wel drukker.

>>> Bekijk hier de mogelijkheden voor een wintersport in een vakantiepark in Duitsland

Rustige weken wintersport 2021/2022 in Zwitserland

Over het algemeen is het in de Zwitserse skigebieden vaak rustiger dan in de andere wintersportlanden. Toch kan het ook in de bekende, populaire skigebieden flink druk worden tijdens het hoogseizoen. De schoolvakanties in Zwitserland verschillen per kanton. Zo valt de voorjaarsvakantie hier tussen 30 januari en 5 maart 2022. De drukste week in die periode is weeknummer 9 (28 februari – 5 maart 2022). Ook de kerstvakantie behoort tot de drukke weken en daarnaast kan het drukker zijn rond Pasen. Rustige weken voor een wintersport in Zwitserland zijn:

 • De weken voor de kerstvakantie. Skiën kan in Zwitserland al vroeg in het seizoen. De gletsjer bij Zermatt is het hele jaar door geopend en Saas-Fee is maar 2 maanden per jaar gesloten. Vanaf oktober kun je ook skiën in o.a. Arosa Lenzerheide en Engelberg. In de week voor de kerstvakantie kan het wel al iets drukker zijn, omdat de eerste Zwitsers dan al vakantie hebben.
 • Van 10 t/m 30 januari.
 • Van 7 maart tot 10 april en dan weer na Pasen.

>>> Aanbiedingen wintersport Zwitserland in de rustige weken vanaf € 245,- p.p.

Rustige weken wintersport 2021/2022 leeg terras Saas-Fee
Voldoende ruimte op dit Zwitserse terras in Saas-Fee in het laagseizoen!

Rustige wintersportmaanden

Voordat het skiseizoen officieel van start gaat in december, kun je in meerdere skigebieden al skiën. Een aantal is zelfs het hele jaar door geopend en daarna openen de eerste in september, oktober en november. Een wintersport in november is erg aan te raden. De keuze qua skigebieden is beperkt, maar er zijn daarentegen maar weinig mensen op de pistes. Hetzelfde geldt voor de eerste twee weken van december. Andere rustige wintersportmaanden zijn januari, maart en april. Houd wel rekening met Pasen. Wij hebben alleen het paasweekend vrij, andere landen hebben dan 1 of 2 weken vakantie en voor hen is dit één van de laatste kansen om nog een keer van de sneeuw te genieten voordat het seizoen voorbij is.

Rustige weken wintersport 2021/2022 Gurgl november
Wintersport in november: ribbels en lege pistes!

Schoolvakanties in Nederland

De weken waarin de Nederlandse scholen vakantie hebben, zijn per schooljaar verschillend. Daarnaast is het zo dat alleen de kerst- en meivakantie voor het hele land gelijk zijn. Voor de voorjaarsvakantie, zomervakantie en herfstvakantie is ons land opgedeeld in de regio’s noord, midden en zuid. Tijdens skiseizoen 2021/2022 vallen de schoolvakanties voor Nederland als volgt:

 • Kerstvakantie:
  25 december 2021 t/m 9 januari 2022
 • Voorjaarsvakantie:
  Noord: van 19 februari t/m 27 februari 2022
  Midden/zuid: van 26 februari t/m 6 maart 2022
 • Pasen:
  17 en 18 april 2022

Rustige skigebieden

Ben je wel gebonden aan de schoolvakanties, maar wil je de grote drukte graag vermijden? Zelfs tijdens het hoogseizoen zijn daar mogelijkheden voor. De meeste wintersporters reizen af naar de populaire en bekende grote skigebieden. In kleine, onbekende skigebieden is het dan een stuk rustiger. Benieuwd welke skigebieden dat zijn?

>>> Rustige skigebieden in Oostenrijk
>>> Rustige skigebieden in de Alpen

Drukke weken skiseizoen 2021/2022

Uiteraard hebben we niet alleen de rustige weken van skiseizoen 2021/2022 voor je op een rijtje gezet, maar ook de drukke. Die zijn niet alleen gebaseerd op de Nederlandse schoolvakanties, maar ook op die van Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. Een overzicht van de drukke vakantieweken kun je in onderstaand artikel bekijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in