Nieuwsalert per mail ontvangen

Portes du Soleil

Met 650 kilometer aan piste is Portes du Soleil één van de grootste skigebieden van Europa. Twaalf verschillende dorpen worden gelinkt door brede en lange pistes. Het uitgestrekte gebied ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland, wat het mogelijk maakt om van het ene naar het andere land te skiën. Elke wintersporter voelt zich hier thuis, want met zoveel piste kan het ook niet anders dan dat er voor zowel gevorderden als beginners genoeg te beleven is. Toch vind je in het gebied vooral gevorderde skiërs.

Algemeen
Portes du Soleil telt 286 pistes, waarvan het overgrote deel blauw en rood is. De 27 zwarte pistes bieden uitdaging aan de gevorderde wintersporters en 33 groene pistes maken het gebied een mooie introductie tot de wintersport. De 650 km aan piste wordt verbonden door middel van 195 liften. De meeste tijd in de lift spendeer je in stoeltjes- en sleepliften. In het gebied vind je de dorpen Abondance, Avoriaz, Châtel, La Chapelle d’Abondance, Les Gets, Montriond, Morzine-Avoriaz, St Jean d’Aulps, Champéry, Morgins, Torgon en Val-d’Illiez – Les Crosets – Champoussin.

Groot, maar fijn
De grootste concurrent van het gebied is Les Trois Vallees. Dat gebied heeft ongeveer evenveel pistekilometers, maar wijkt qua karakter sterk af van Portes du Soleil. Waar Les Trois Vallees heel compact is opgezet kenmerkt Portes du Soleil zich juist door de weidsheid van het gebied. Deze weidsheid en de vele dorpen zorgen ervoor dat het gebied de sfeer van kleinere gebieden ademt, wat bij Les Trois Vallees niet het geval is. Dezelfde weidsheid zorgt ook voor veel ruimte op de pistes. Zelfs in de drukkere periodes komen lange rijen voor liften niet voor. Kilometervreters kunnen dus lekker door skiën om op tijd thuis te zijn voor het diner. In het Zwitserse gedeelte van het gebied vind je veelal laagbouw en doet authentiek aan. Aan de Franse kant van de grens is in de grote dorpen duidelijk een moderner beeld te zien met ook veel hoogbouw. Dit maakt het daar echter niet ongezellig. In Avoriaz geldt bijvoorbeeld een autoverbod, waardoor er het hele jaar paardensleeën door het dorp glijden. De kosten om van de parkeerplek naar het hotel te komen met een paardenslee zijn €5,-. Een mooie ervaring waarbij je vanaf minuut 1 het vakantiegevoel krijgt. Vanuit elk appartement/hotel kunnen de ski’s direct aangeklikt worden en naar de dichtsbijzijnde skilift geskied worden.

Freeriding
Vanwege de grootte van het gebied kunnen ook freeriders hun ei hier kwijt. Er is altijd wel onverspoorde poeder te vinden, met of zonder een korte hike. Grote velden en mooie treeruns zijn in het resort te combineren en lang niet alles is in een weekje te skiën. Dat wordt dus elke dag vroeg op om de eerste lift te pakken voor de poederliefhebbers.

Mur Suisse
Eén van de bekendste plaatsen van het gebied is toch wel de Mur Suisse, oftewel de Zwitserse muur. Deze ongeprepareerde piste behoort tot de steilsten ter wereld. Hoewel de piste maar ongeveer een kilometer lang is, ben je gegarandeerd kapot als je beneden komt. De altijd hoge buckels op de piste maken hem zelfs tot een uitdaging voor de vergevorderde skiër. Ski je nog maar pas, of doe je het liever rustig aan, neem dan lekker de lift naar beneden. Maar ben je sportief en vind je van jezelf dat je een aardig bochtje kan draaien, dan moet je één keer in je leven hieraf zijn geweest. Mensen die er nog nooit zijn geweest en je proberen te overtreffen met hun verhalen over steile pistes, kun je gewoon laten praten. Want als je hier heelhuids naar beneden bent gekomen, hoef je je niet te schamen over je skikwaliteiten.

 

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in