Nieuwsalert per mail ontvangen

Opvallende skiliften in Frankrijk

Je ziet tegenwoordig de meest geavanceerde skiliften in de moderne skigebieden. Frankrijk bouwde als eerste wintersportland in Europa gigantische hoeveelheden skiliften. Een tweetal van die skiliften zijn wel heel erg bijzonder en nemen wij daarom onder de loep.

Vanoise Express, Paradiski:

Sinds 2003 zijn de skigebieden van Les Arcs en La Plagne met elkaar verbonden doormiddel van de Vanoise Express. Een imposante skilift die 200 passagiers tegelijk kan vervoeren. De verbindingslift tussen La Plagne en Les Arcs is één van de grootste skiliften in Europa. Deze skilift zorgt er voor dat het skigebied Paradiski in totaal over 425 kilomoter pistes beschikt. De lift beschikt over onafhankelijke kabels waardoor de liften kunnen gaan wanneer zij willen. Hij vertrekt ook pas wanneer de lift vol zit met wintersporters. Normaal gesproken gaan de liften altijd langs elkaar, maar bij deze hebben zij dat probleem kunnen omzeilen.

De sterke punten van de skilift zijn:

 • Kwaliteit
  De aërodynamische vorm van de twee cabines zorgen voor een betere wind stabiliteit.
 • Dienst optimalisatie:
  Het kan 200 wintersporters in beide richting per keer voeren.
 • Veiligheid:
  De hydraulische kanteling van de cabines zorgt er voor dat het klimmen en dalen soepeler verloopt
 • Milieu
  De lift maakt geen gebruik van een mast in het midden. Hierdoor blijft de natuur in stand.

Om naamsbekendheid van de skilift te generen worden er ook opvallende experimenten met de lift uitgevoerd. Bekijk de volgende video en zie hoe drie BMX fanaten de oversteek op hun fiets op het dak maken:

Aquille du Midi, Chamonix

De Aquille du Midi is in 1955 gebouwd en is 20 jaar lang de hoogste in de wereld geweest. De lift is overigens nog wel de wereldrecordhouder op het onderdeel ‘ te overbruggen hoogtemeters’. In totaal legt de lift een hoogteverschil af van 2.934 meter. Bij aankomst op het hoogste punt zijn er geen officiele routes geprepareerd. Je mag dan ook alleen de afdalingen nemen onder leiding van een professionele gids.

Het traject dat de kabelbaan aflegt bestaat uit twee delen. Het eerste deel begint in het dorp Chamonix ter hoogte van 1.035m en eindigt op de Plan d’Aiguille (2.317m). Daarna vervolgt het traject met een spannende tocht waarbij de lift ondersteunt wordt door maar twee grote pilaren. Het tweede traject eind op de noordelijke piek ter hoogte van 3.777 meter. Dichter bij de Mont Blanc zonder te klimmen is niet mogelijk.

Om gebruik te maken van de kabelbaan dient er ook gereserveerd te worden. Wees er op tijd bij, want in het hoogseizoen zijn er veel boekingen.

Uiteraard zijn wij erg benieuwd wat voor opmerkelijke skiliften jullie zijn tegenkomen in wintersportgebieden?

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in