Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Op skivakantie met de elektrische auto? Vergeet de winterbanden niet!

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Zoals jij ski’s nodig hebt om van de berg te kunnen sjezen, heeft je auto het juiste schoeisel nodig om veilig door de bergen te rijden. Dit geldt des te meer voor elektrische auto’s. Waarom? Dat kun je hieronder lezen.

Onderschat het nut van winterbanden niet

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar volgens de Rijksoverheid is het wel verstandig om bij winterse omstandigheden winterbanden te gebruiken. Dat beweren ze niet zomaar. Winterbanden presteren bij winterse omstandigheden nu eenmaal beter dan zomerbanden.

Je hebt er meer grip mee en ze bieden een korte remweg. Dit is te danken aan de samenstelling van het rubber, dat soepeler is en zodoende voor beter contact met het wegdek zorgt. Daarnaast kunnen winterbanden beter omgaan met zaken als regen, sneeuw en vuil.

Waarom winterbanden essentieel zijn voor elektrische auto’s

Winterbanden zijn extra belangrijk voor elektrische auto’s. Om te beginnen zijn elektrische auto’s gemiddeld 20 tot 25 procent zwaarder. Het kan al gauw gaan om enkele honderden kilogrammen. Om die extra massa tijdig tot stilstand te brengen, heb je de juiste banden nodig.

Daarnaast bieden winterbanden in winterse omstandigheden meer grip bij het accelereren. De kans op slippende banden vermindert aanzienlijk, aangezien de winterbanden meer controle bieden.

De voordelen van winterbanden op elektrische auto’s

Het is bekend dat koud weer de actieradius van elektrische auto’s beperkt. Dit heeft niet alleen met de lage temperaturen te maken, maar ook met het verhoogde gebruik van elektrische systemen zoals climate control en stoelverwarming. Aangezien winterbanden meer grip en tractie bieden, verspil je minder kostbare energie.

Het slippen van de banden neemt af en zodoende rijd je efficiënter. Winterbanden helpen je in die zin de actieradius te maximaliseren. Desondanks moet je voorzichtig met het gaspedaal omgaan, met een volledig elektrische auto kun je immers te allen tijde direct het volledige vermogen ontketenen.

Zijn er speciale winterbanden voor elektrische auto’s?

Elektrische auto’s worden steeds populairder en daar spelen bandenfabrikanten slim op in door er speciale banden voor te maken. Deze banden helpen je het maximale uit de unieke eigenschappen van je elektrische auto te halen. Dit soort banden produceren minder rijgeluid om het geluid in de cabine te dempen en leveren tevens minder rolweerstand, ter verbetering van de efficiëntie.

Lange tijd ging het alleen om speciale zomerbanden, maar inmiddels zijn ook de eerste winterbanden voor elektrische auto’s op de markt gekomen. Zo heeft Hankook bijvoorbeeld de iON-lijn.

Rekening houden met bandenspanning

Het controleren van de bandenspanning is een must, ongeacht de omstandigheden. Het wordt aangeraden om dit een tot twee keer per maand te doen. Zet dit vooral ook op je checklist voordat je op skivakantie gaat. Voor elektrische auto’s is een optimale bandenspanning essentieel.

Is dit niet in orde, dan kan dit de actieradius beperken en het rijgedrag van je auto negatief beïnvloeden. Een voordeel van elektrische auto’s is dat deze vaak met allerlei handige technische snufjes zijn uitgerust, die je bijvoorbeeld op de hoogte kunnen brengen van de bandenspanning.

Zijn winterbanden verplicht?

Als je op skivakantie gaat, is het niet alleen aan te raden om winterbanden te gebruiken, in veel populaire vakantielanden is het verplicht om bij winterse omstandigheden winterbanden onder je auto te hebben. In landen als Duitsland, Oostenrijk, en Zwitserland is het in de wintermaanden bijvoorbeeld verplicht om met winterbanden te rijden.

Hetzelfde geldt voor specifieke regio’s in Frankrijk en Italië, om maar een paar voorbeelden te noemen. De exacte regels variëren per land. Controleer voor je op reis gaat wat de regels zijn om een boete te voorkomen.

Wanneer moet je winterbanden laten monteren?

Zoals gezegd zijn winterbanden in Nederland niet verplicht, maar als de temperatuur stelselmatig onder de 7 graden Celsius ligt, presteren winterbanden een stuk beter dan zomerbanden. Om problemen te voorkomen, kun je beter te vroeg dan te laat zijn – zeker in het geval van een elektrische auto. Ben je van plan om op skivakantie te gaan, dan doe je er goed aan om ruim op tijd een afspraak in te plannen om de winterbanden te laten monteren.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in