Nieuwsalert per mail ontvangen

Ondanks innovaties skimateriaal, toename ongelukken

Momenteel is het een van de drukste weken van het jaar in Oostenrijk en Frankrijk. Alle Nederlanders bevinden zich momenteel in de populaire wintersportgebieden en leven zich letterlijk uit op de pistes. Mensen arriveren in het wintersportdorp, gaan naar het dichtstbijzijnde verhuurbedrijf voor materiaal en stuiven de pistes op. Het is dan ook niet wonderlijk dat alle skischolen melden dat het niveau van de skiers en snowboarders op de pistes de afgelopen jaren drastisch is gedaald. Veel skiers onderschatten de gevaren op de piste en nemen onnodige risico’s.

De technologie op het gebied van wintersportmaterialen neemt elk jaar weer toe. Waar vroeger een ski bestond uit een simpele houten lat, zijn er tegenwoordig veel materialen in verwerkt die het skien en snowboarden vereenvoudigd hebben. Waar voorheen skiers het lichaamsgewicht inzette bij het maken van bochten, wordt nu meer gebruik gemaakt van de taillering van de ski.

Veel beginnende skiers kunnen hierdoor makkelijker en met minder kracht bochten maken op de piste. Hierdoor wordt vaak het skien onderschat en denkt iedereen maar zonder skiles pistes te kunnen nemen. Een gedachte die zorgt voor zeer veel onnodige ongevallen op de piste. Uiteraard zorgt het materiaal er voor dat skien makkelijker is geworden dan voorheen, maar nog steeds zijn skilessen noodzakelijk om de materialen onder controle te krijgen.

“Het is ongelooflijk om te zien dat mensen snelheid belangrijker vinden dan de techniek. Waaghalzen gaan onervaren op de ski’s staan en denken dat zij binnen 1 a 2 dagen zonder les zelf naar beneden kunnen. Het aantal ongevallen op de pistes in de Krokusvakantie is dan ook met circa 30 procent toegenomen.” aldus Michael Staudacher, eigenaar van een skischool in Gerlos.

Ga je nog op wintersport of zit je momenteel met vrienden of familie in Oostenrijk en heb je het gevoel dat je de ski’s niet helemaal onder controle hebt? Ga op skiles en zorg er voor dat je de basistechniek van skien onder de knie krijgt.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in