Nieuwsalert per mail ontvangen

Nederlandse avonturier legt 2620km af met snowkite in Groenland

De een zit lekker de hele dag achter z’n bureau, de ander loopt de Nijmeegse vierdaagse, maar voor weer een ander is beide geen optie. Voor drie mannen met een snowkite zag de maand mei er extreem anders uit dan de hiervoor beschreven dagindeling. Zij reisden met snowkites dwars door Groenland en legden in een maand tijd meer dan 2500 kilometer af. 

Het team, bestaande uit een Nederlander (Eric MTwater – niet z’n echte achternaam), een Deen en een Engelsman, bereidde zich zeven maanden voor op deze loodzware expeditie over de ijskap van Groenland. Gewapend met 40 dagen aan voedsel, stormproof tenten, slaapzakken voor in extreme kou, warme kleding, GPS en kompas navigatie, satelliet telefoon en natuurlijk een pistool – ja, een pistool, want dat is een vereiste om je te kunnen verdedigen tegen ijsberen – trokken ze er in mei op uit. Voor het daadwerkelijke snowkiten brachten ze een stel ultra stabiele HEAD ski’s mee van 1,95 mee en een 10 kites in verschillende maten. Het geheel werd vervoerd op een slee met een beladen gewicht van meer dan 110 kg. Een flinke uitdaging als je het ons vraagt.

DSC02818P1170963

De reis begon extreem slecht met veel klimwerk, weinig wind om te kiten en ook nog eens een flinke sneeuwstorm, wat betekent dat het team na week 1 pas op circa 60 kilometer van de rand van de ijskap zat. Gelukkig verliep het avontuur daarna een stuk beter. Na 12 dagen en 700 kilometer werd het verlaten Amerikaanse radar station DYE-II bereikt dat in de Koude Oorlog gebruikt werd. In 1988 werd het legerpersoneel geïnstrueerd om het station met spoed te verlaten en is daarna nooit meer teruggekomen. Op dit moment is het volgens de mannen een soort spookbasis.

Schermafbeelding 2016-07-25 om 17.03.39

Na het bezoek aan de basis ging de reis verder en dankzij goede omstandigheden werden topsnelheden van 60 km/h bereikt en legden de mannen tot wel 220 kilometer per dag af. Helaas keerde het tij tegen het einde van de tocht weer toen zij sneeuwduinen tegenkwamen van 20-50 cm hoog. Drie dagen lang was het een hel op aarde en werden de kniegewrichten gepijnigd. De snelheid ging omlaag, maar gelukkig werden er geen blessures opgelopen. Na bijna een maand werd de reis afgesloten in het noorden van Groenland en kijken de mannen terug op een prachtige expeditie.

LEES OOK: Vader doet Antarctica expeditie met 11-jarige dochter

In de video hieronder krijg je een kijkje in het leven van de mannen. Zou jij je kantoorbaan er een maandje voor verruilen?

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in