Nieuwsalert per mail ontvangen

Nederlands Trots: Jelle Staleman

Een Nederlander die zowel het Oostenrijkse Staatliche als het UIAGM Skigids en Berggids diploma heeft? Ja het kan. Jelle Staleman is de enige Nederlander in het bezit van deze twee diploma’s. Hiermee heeft hij zijn eigen bergsport bedrijf opgezet en reist hij de hele wereld over waar hij de meeste extreme sporten doet. Voor Jelle betekent dit avontuur, rust en natuurlijk heel veel lol!

Marine als introductie tot het skiën
Jelle heeft niet zoals de meesten leren skiën in een skiklas. Op zijn achttiende kwam hij pas voor het eerst in aanraking met de wintersport bij de mariniers. Als kind klopte hij al eens bij zijn vader aan met het idee om berggids te worden, maar de mogelijkheid om de opleiding tot ‘Mountain Leader’ bij het korps maakte dit idee pas echt serieus. De daarvoor verplichte berg- en wintertraining hebben zijn passie voor de sneeuw doen ontwaken. Met ski’s van 2.20 meter, leren schoenen tot aan de enkels en een gebrek aan pistes was het een conventionele leerschool voor Jelle. Pistes werden zelf geprepareerd door 10 á 20 keer omhoog te lopen en naar beneden te rutschen. Kortom, een bijzondere kennismaking met de sport.

 

Opleidingsbeest
Na de basis van het skiën onder de knie gekregen te hebben is Jelle doorgegaan met een opleiding tot militaire ski instructeur. Als instructeur bij de marine leerde hij zijn leerlingen behalve hoe ze moesten skiën ook hoe zij moesten overleven in de bergen. Zijn doel was op dat moment nog lang niet bereikt, dus op weg naar de volgende opleiding dan maar.

Jelle nam ontslag bij de overheid en meldde zich aan bij het CIOS, waar hij het Nederlands Skileraar A diploma binnensleepte. Zijn ambitie ging echter verder, dus verkoos hij de Oostenrijkse leerweg boven de Nederlandse. Achtereenvolgens heeft hij zijn Anwärter, Landes en Staatliche skileraar diploma gehaald om vervolgens door te stomen tot Skiführer en Bergführer. En alsof dat niet genoeg is, mag hij ook nog de opleidingen NKBV toerski instructeur, Euro Speed Test en Landes snowboardleraar op zijn CV zetten.

Trainen, trainen en nog eens trainen
Hoewel een gezonde dosis talent veel helpt bij het slagen voor al deze opleidingen, gaat aanleg alleen je niet redden. Dat betekent dat er flink getraind moest worden om op niveau te komen. Zeven jaar lang heeft Jelle voor een skischool gewerkt om zijn trainingen te kunnen bekostigen. Zowel voor als na de skiles pakte hij zijn trainingsuren. Geen ‘lekker skiën’ afdalingen, maar bikkelharde trainingsafdalingen waarbij het verbeteren van zijn techniek voorop stond. En sloten de pistes, dan werden de vellen onder zijn ski’s gebonden en beukte hij met de toerski’s omhoog. Wat nou, heerlijk leventje als skileraar in de après-ski?

Jelle Staleman Bergsport
In mei 2011 ging dan na een jarenlange voorbereiding eindelijk Jelle’s droom in vervulling, met de oprichting van Jelle Staleman Bergsport. Op Jellestaleman.nl biedt Jelle sindsdien avontuurlijke reizen aan, uiteenlopen van freeriden tot waterval ijsklimmen. Tijdens deze reizen deelt hij zijn passie voor de bergsport met zijn klanten. Dus, ben je geïnteresseerd in de bergsport, dan is dit bij wie je moet zijn. Jelle Staleman, een bergsport pro waar wij als Nederland trots op mogen zijn.

Het leven van Jelle buiten Jelle Staleman Bergsport.
Naast zijn eigen bergsport bedrijf geeft Jelle lawinecursussen bij Snow Safety Center en leidt hij toekomstige ski- en snowboardleraren op bij Snowsports Academy. Om zijn eigen skills nog beter te ontwikkelen gaat Jelle vaak zelf op pad. Zo beklimt hij wel eens een berg of doet hij een extra cursus om bij de tijd te blijven. Maar onlangs heeft Jelle iets gedaan wat niet veel mensen kunnen zeggen. Hij heeft de K2, de 2e hoogste berg ter wereld, beklommen. Dit heeft hem een moment of glory in de onderstaande documentaire van Discovery Channel hieronder bekijken.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in