Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Lockdown in Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Oberösterreich

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

In de Oostenrijkse deelstaten Salzburg en Oberösterreich komt vanaf 21 november een lockdown voor iedereen. De details werden vanmiddag in een persconferentie bekendgemaakt. In de persconferentie werd verder iedereen in de deelstaten opgeroepen om zich te laten vaccineren.

Vanwege de sterk oplopende coronagetallen – veel positieve testen, ziekenhuisopnames en IC-bezetting – hebben de deelstaten Salzburg en Oberösterreich een algehele lockdown aangekondigd. De gouverneurs van beide deelstaten hebben dat bevestigd. Een andere mogelijkheid zouden zij niet meer zien om de getallen naar beneden te krijgen.

“Geen andere optie”

De gouverneur van Salzburg, Wilfried Haslauer, zei in de persconferentie het volgende: “Er blijft ons niets anders over dan een lockdown aan te kondigen voor inwoners van Salzburg. Als het mogelijk is, moet een triage in de ziekenhuizen vermeden worden. We hebben ons best gedaan om deze stap niet te nemen. Er is echter geen andere optie voor ons. Het is een strenge lockdown. In Salzburg en Oberösterreich gelden dezelfde maatregelen. En die maatregelen gelden ook voor andere deelstaten die mogelijk in lockdown gaan. We hebben tijd nodig voordat de eerder getroffen maatregelen resultaat laten zien. Deze tijd hebben de ziekenhuizen niet meer, dus moeten we maatregelen nemen.” Haslauer noemt het, ondanks dat hij de maatregelen liever niet had willen nemen, een kans om zo snel mogelijk weer uit de crisis te komen. Bovendien vertelde hij dat een beloningssysteem voor vaccinatie in de maak is en dat er ook wordt gesproken over een vaccinatieplicht.

Tijdens de lockdown mag men enkel het huis verlaten voor noodzakelijk boodschappen, voor het werk en bijvoorbeeld bezoeken aan de dokter of apotheek. De restaurants en hotels gaan dicht. De lockdown wordt ‘hopelijk’ voor kerst opgeheven als de getallen de juiste kant op gaan.

Duur lockdown

Een concrete einddatum van de lockdown is niet genoemd. Het is idee is dat de lockdown minimaal drie weken, maar eerder vier weken duurt. De lockdown wordt gezien als de laatste maatregel om het virus onder controle te krijgen. De gouverneur van Tirol sprak zich overigens gisteren nog uit tegen een algehele lockdown. Die wil eerst zien hoe de getallen zich ontwikkelen na de recent aangekondigde maatregelen. Vrijdag wordt meer informatie over een mogelijke lockdown in heel Oostenrijk gegeven.

Mogelijk de redding van het toerismeseizoen

Een lockdown vanaf volgende week zou een manier kunnen zijn om het toerismeseizoen te redden. De grote horde wintersporters komt ‘pas’ vanaf de kerst naar Oostenrijk. De eerste weken van het seizoen zijn daarom over het algemeen van minder groot belang voor het toerisme dan de tijd erna. Laten we hopen dat het de goede kant op gaat met de cijfers in de deelstaten en er dus gewoon geskied kan worden vanaf kerst.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in