Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Livigno, daar moet je zijn geweest!

Livigno

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Livigno was voor mij tot twee weken terug een nog onbekende wintersportbestemming, maar wat ben ik blij dat ik het heb leren kennen! Ik wil je dan ook echt aanraden om dit zelf uit te proberen. Livigno is een langgerekt dorp (22 km!) vlakbij de grens van Zwitserland en Italië. Dat het dorp zo lang is, besef je pas wanneer je van bovenop de berg naar beneden kijkt. Op internet staat het bekend als klein Tibet omdat het er in de winter heel erg koud kan zijn, maar voor mij is het een paradijs in de Alpen.

Over Livigno
Livigno is een dorp met historie, dus daarom wil ik je daar toch iets over vertellen. Don’t worry, ik hou het kort! Over het exacte jaartal van het ontstaan en wie er zijn begonnen zijn ze het in Livigno niet echt eens, het komt er in ieder geval op neer dat het er rond 1100 begonnen is. Omdat Livigno tussen de Alpen ligt, is het gebied jaren lang erg moeilijk bereikbaar geweest voor de buitenwereld. Gelukkig is daar in 1952 verandering in gekomen toen de weg van Bormio naar Livigno werd geopend. Vanaf dat moment werd het voor de wintersporters mogelijk om het gebied te ontdekken. Het is dan ook echt verassend om te zien dat een dorp dat zo lang geïsoleerd is geweest van de buitenwereld, toch zo modern is en met de tijd mee is gegaan.

livigno

Foto: Livigno vanaf skigebied Mottolino

Skigebied
Livigno is opgesplitst in twee skigebieden met een totaal van 115 km piste. De pistes zijn breed en goed geprepareerd, met voor iedere skiër wat wils. Zo zijn er 12 zwarte, 37 rode en 29 blauwe pistes. Aan de ene zijde van het dorp bevindt zich het skigebied Mottolino en aan de andere zijde Carosello. Je kunt niet van het ene gebied naar het andere skiën, maar je kunt wel gemakkelijk met de ski bus pendelen van het een naar het andere gebied. Door de hoge ligging van het skigebied, is je wintersport naar Livigno sneeuwzeker. Het dorp ligt namelijk op ruim 1800 meter hoogte.

En na het skiën? Dan kun je lekker de après-ski induiken in een van de vele barretjes die het dorp rijk is, of lekker ontspannen in de wellness. Daarna kun je ervoor kiezen om in een van de vele goede restaurants te genieten van de Italiaanse keuken en de lokale gerechten van Livigno.

livigno sneeuwFoto: skigebied Carosello

Freeriden Livigno
Je hebt vast al eens naast de piste geskied, of van die echte helden gezien die met een rugzak vol de berg op klimmen, om daar vervolgens in de verse sneeuw hun ‘first-track‘ te zetten. Livigno staat bekend om het freeriden en is echt de freeride hotspot van Italië.

Er zijn veel mogelijkheden, voor de beginners zijn er bijvoorbeeld in beide gebieden freeride approaching area’s, om het eens een keer uit te proberen. Op de foto hieronder kun je zien waarmee deze worden aangegeven. Daarnaast is het echt een aanrader om met een freeride gids van Alpine Guides op pad te gaan. Die kan je alles vertellen over het freeriden, de gevaren en de speciale uitrusting die daar bij komt kijken. Daarnaast neemt hij je mee offpiste en kom je op de mooiste en spannendste plekken. Ben je een gevorderde freerider? Dan is Livigno voor jou de ideale plek waar je helemaal los kunt gaan. Je kunt ervoor kiezen om zelf omhoog te lopen of te gaan voor een heliski ervaring.

freeride

Bereikbaarheid
Vanaf Amsterdam is het ongeveer 988 km rijden naar Livigno. Met het vliegtuig is het zo’n 1,5 uur vliegen naar Innsbruck. Vanaf daar is het 2,5 uur rijden met de taxi. Voor beide opties geldt dat je via de tunnel Livigno in moet rijden. Dit kost je doordeweeks 35 euro en in het weekend 42 euro voor een retourtje, dat het zo duur in komt helaas door Zwitserland, maar geloof me, het is het waard!

flo livigno

Livigno is bovendien een belastingvrij dorp, ideaal dus als je van shoppen houdt! Op heel veel producten scheelt het zo’n 21% BTW ten opzichte van de rest van Italië. Je vrouw kan dus ook mee.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in