Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Is een vaccinatie verplicht voor je wintersport in Oostenrijk?

Corona wintersport 2021 2022

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

We horen steeds vaker de vraag langskomen: ‘Is een vaccinatie straks verplicht om in Oostenrijk op wintersport te gaan?’. Op het moment is het nog niet duidelijk of je verplicht gevaccineerd moet zijn. Echter, wordt er wel druk overlegd over komend winterseizoen en de kans is groot dat de coronamaatregelen in Oostenrijk komende maanden veranderen. Het land voerde als een van de eerste landen in Europa de 3G-regel (getest, genezen of gevaccineerd) in en de ministers spreken nu ook over een 1G-regel. Deze regel stelt dat je alleen toegang hebt tot bepaalde faciliteiten als je volledig gevaccineerd bent. Het is nu alleen nog afwachten of de skiliften en horeca daar ook onder gaan vallen en of er een vaccinatieplicht komt voor een wintersport in Oostenrijk.

Oostenrijk kijkt terug op een bizar skiseizoen. De skigebieden mochten uiteindelijk wel open, maar dankzij de strenge inreisregels was een wintersport voor toeristen vrijwel onmogelijk. Iedereen hoopt dat de winter van 2021/2022 wel gewoon kan doorgaan en dat de pistes straks ook weer gevuld zijn met toeristen. Iedereen is positief en de voorbereidingen zijn in volle gang. Wel is het de vraag hoe komend winterseizoen eruit gaat zien. De kans is aanwezig dat er straks een vaccinatieplicht komt voor iedereen die gebruik wil maken van de liften en horeca. Voor nu is het vooral afwachten over wat er besloten wordt.

Vaccinatieplicht in Oostenrijk voor het gebruik van liften

Een vaccinatieplicht voor een wintersport in Oostenrijk, het zou zomaar kunnen gebeuren. Volgens meerdere Oostenrijkers is het dé oplossing voor een veilig wintersportseizoen. Door alleen gevaccineerde mensen toegang te geven tot de liften, willen ze de kans op besmetting zo laag mogelijk houden. Eerder werd al gekeken naar een fast-lane voor gevaccineerde wintersporters, maar dat bleek geen optie. Er zijn inmiddels zo veel volledig gevaccineerde mensen, dat deze aparte rij alsnog voor opstoppingen zou gaan zorgen. Er wordt daarom gezocht naar andere mogelijke oplossingen voor komende winter.

1G-regel ligt nu op tafel

Of een vaccinatie straks echt verplicht is voor een wintersport in Oostenrijk is nog even afwachten. Wel weten we dat gezondheidsminister Mückstein aangaf in een persconferentie eerder deze week, dat ze nu kijken naar een mogelijke 1G-regel. Deze regel houdt in dat alleen gevaccineerden toegang hebben tot bepaalde faciliteiten. De nieuwe regel zou niet overal gaan gelden, vooral voor de horeca en de evenementen- en vrijetijdsbranche. De skiliften zouden daar dus bij kunnen horen. Mückstein kreeg steun maar ook tegenspraak voor deze plannen. We zijn benieuwd of de regel er uiteindelijk echt gaat komen.

Nog geen 3G-regel voor liften

De skigebieden en regio’s in Oostenrijk zitten nog volop in het zomerseizoen. Op dit moment geldt hier nog geen 3G-regel en hoef je dus geen bewijs te laten zien voor je in de lift stapt. Toch zou het kunnen dat dit gaat veranderen. De liften worden ’s winters nog intensiever gebruikt en dus is een veilige oplossing noodzakelijk. Het grootste probleem in dit geval is het controleren van de 1G- of 3G-bewijzen. Men wil voorkomen dat er lange rijen bij de liften ontstaan door de controles. Er is al een bedrijf dat een systeem heeft ontwikkeld dat de liftpas activeert op het moment dat iemand door middel van een QR-code kan aantonen aan de 1G- of 3G-regel te voldoen. Nogmaals, het is nog niet zeker dat deze maatregelen komende winter gaan gelden.

Vaccinatieplicht voor skileraren in Oostenrijk

Een vaccinatieplicht voor wintersporters in Oostenrijk is nog niet ingevoerd, voor veel (aankomende) skileraren is dat een ander verhaal. De Oostenrijkse skischoolvereniging (ÖSSV) heeft aangegeven dat iedereen die een opleiding tot skileraar of -lerares wil volgen, gevaccineerd moet zijn. Behalve Vorarlberg gaan alle deelstaten mee in dit besluit. Daarnaast raadt de ÖSSV aan om alleen maar gevaccineerde leraren aan te nemen bij de skischool. Zo kun je de skilessen zo veilig mogelijk laten verlopen. Meer over deze vaccinatieplicht voor skileraren lees je in het artikel hieronder.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in