Nieuwsalert per mail ontvangen

Hoe kun je duurzaam op wintersport gaan?

Wintersportredacteur

Het winterseizoen is inmiddels aangebroken en dat betekent dat weer heel wat mensen op wintersportvakantie trekken. Nu duurzaam reizen in de lift zit, is dat ook het geval bij het reizen naar de Alpen, Scandinavië of Duitsland om er te gaan skiën. Heel wat skiresorts promoten zichzelf als een duurzame wintersportbestemming. Het verschil hierin is vooral te merken als we naar het energieverbruik op de bestemming.

Zo worden er vooral investeringen gedaan op installaties die zorgen voor besparingen van water en stroom. Als we de energie vergelijken met het verbruik bij een skiresort met kunstmatige sneeuw, dan merken we dat het verbruik daar een stuk hoger ligt. Dat heeft een grote impact op het milieu (in negatieve zin) en kwetsbare bergen. Ook zelf kun je met enkele zaken rekening houden om duurzaam op wintersportvakantie te trekken.

Reis buiten het hoogseizoen

Sommige wintersportbestemmingen zijn sneeuwzeker voor een lange periode. Denk maar aan de Alpen of Zweden en Noorwegen. Toch ligt de piek vooral rond het eindejaar omdat er heel wat gezinnen net in die periode gaan skiën. Ben je niet afhankelijk van schoolvakanties of je werk? Overweeg dan misschien of wat buiten het hoogseizoen op wintersportvakantie te trekken. Niet alleen zullen de prijzen een stuk interessanter (lager) zijn, maar het is er dan ook een stuk minder druk.

Gebruik het openbaar vervoer

De meeste skiresorts staan in verbinding met elkaar door een skibusnetwerk. Deze bussen zorgen ervoor dat wintersporters zich heel makkelijk kunnen verplaatsen van het ene resort naar het andere. Op die manier kun je de eigen wagen veilig bij het hotel achterlaten. Dit is tevens ook een interessante optie wanneer je net iets langer wilt genieten van de après-ski. Op deze manier wordt er minder brandstof verbruikt én loop je ook nog eens minder risico’s op ongelukken met de eigen wagen.

Ski niet off-piste

Het is soms erg verleidelijk om off-piste te skiën of snowboarden. Op die manier omzeil je immers de drukte op de pistes zelf. Toch doe je het beter niet. Er is immers een goede reden waarom offpiste skiën niet toegestaan is. Afhankelijk van de plaats waar je gaat skiën of snowboarden kan het niet alleen onveilig zijn, maar je maakt er ook het (onderliggende) groen mee kapot, waardoor je skivakantie een erg grote impact op het milieu heeft.

Ski niet op een dunne laag sneeuw

Ligt er niet genoeg sneeuw op een bepaalde piste? Dan vermijd je deze beter. Het is niet alleen niet leuk om te skiën of snowboarden op een piste met te weinig sneeuw, maar het is ook erg slecht voor de planten die onder de sneeuw groeien. Ski’s kunnen erg scherp zijn waardoor je de gevoelige vegetatie onder het dunne laagje sneeuw beschadigt.

Kies een hoog gelegen skibestemming

Hoe hoger het skigebied dat je kiest, hoe zekerder je bent dat er effectief sneeuw ligt. In lager gelegen gebieden lossen ze dit probleem op met sneeuwkanonnen, maar zoals je kunt verwachten vraagt dit enorm veel energie. Hierdoor is het niet meteen de milieuvriendelijkste oplossing.

Energieverbruik thuis

We hebben het nu gehad over het energieverbruik op de wintersportlocatie, maar ook in het huis dat je tijdens de vakantie achterlaat kun je duurzaam bezig zijn tijdens je afwezigheid. Hoe? In eerste instantie door te kiezen voor groene stroom. Die hoeft niet duurder te zijn dan fossiele varianten, wat te ontdekken is door te kiezen voor energie vergelijken. De top tien bestaat vaak uit groene contracten. Zorg er verder voor dat er zo min mogelijk energie wordt verbruikt als jij er toch geen gebruik van maakt. Zet de kachel zo laag mogelijk (in de vriesperiodes niet onder 15 graden, want dan kunnen leidingen bevriezen en knappen), haal stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit stopcontacten en laat zeker geen opladers in de stopcontacten zitten. Hierdoor vindt er sluipverbruik plaats, wat betekent dat er alsnog wat energie wordt verbruikt. En ga je lang op vakantie? Maak de vriezer en koelkast dan schoon en leeg voor vertrek, zodat je de stekkers hiervan ook uit de stopcontacten kunt halen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in