Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Heliskiën in Vorarlberg blijft voorlopig mogelijk ondanks hoger beroep milieuorganisatie

Helikopter

© Skiinfomatie.nl

Wintersportredacteur

Voor de fans van heliskiën in Vorarlberg is het goed nieuws, het is echter een tegenslag voor de plaatselijke klimaatbeweging. Voorlopig blijft het mogelijk deze activiteit in het Oostenrijkse Arlberg te beoefenen. De rechtszaak tegen Wucher Helicopter heeft de Alpenvereniging die zich inzet voor duurzaamheid namelijk verloren. Ze hadden een hoger beroep ingediend na de rechtszaak afgelopen januari.

Dit alles om de vergunning voor heliskiën in Vorarlberg terug te draaien. In januari 2022 werd de vergunning voor het heliskiën door de regering van Vorarlberg namelijk goedgekeurd. Omdat de Alpenvereniging hier fel op tegen is, gingen ze in hoger beroep.

Heliskiën in Vorarlberg

Heliskiën is alleen toegestaan in de deelstaat Vorarlberg van Oostenrijk. Echter heeft de lokale Alpenvereniging hier veel kritiek op. Dit komt door de grote gevolgen van heliskiën op het milieu. Na een vergunningsaanvraag voor nog eens vijf jaar afgelopen januari, grepen de natuurorganisaties in. In januari 2022 werd de vergunning voor het heliskiën aan Wucher Helicopter maar voor 2,5 jaar verleend. Maar aan deze vergunning zaten strenge voorwaarden, in verband met het thema duurzaamheid.

In hoger beroep

Na het verlenen van de vergunning ging de Alpenvereniging in hoger beroep. De uitslag hiervan is vandaag openbaar gemaakt. De rechtbank heeft het beroep afgewezen door gebrek aan partijschap. Als vanzelfsprekend is Wucher Helicopter hier heel tevreden mee. De eigenaar vindt dat deze beslissing klopt volgens de wet.

De Alpenvereniging is daarentegen erg teleurgesteld over de uitkomst. De rechtbank verklaart in de beslissing dat er geen natuurbeschermingsprocedure is uitgevoerd. Er is te weinig onderzoek gedaan om de vergunning te kunnen tegengaan. Echter zou de Alpenvereniging het recht op een eventueel volgend hoger beroep hebben als ze kunnen laten zien dat heliskiën een enorme ingreep is op de natuur. De verdere stappen tegen het heliskiën in Vorarlberg worden nu door de milieuorganisatie verder onderzocht.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in