Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

8 hele steile pistes in Oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Kan het jou niet steil genoeg of vermijd je liever de diep zwarte pistes? Prent dit lijstje met hele steile pistes in Oostenrijk dan maar goed in je hoofd. Om ze allemaal af te strepen of om er juist heel ver bij uit de buurt te blijven. Ideaal als je de wintersport van aankomend seizoen al aan het plannen bent. Lees daarom maar snel verder voor de steilste pistes van Oostenrijk.

Steil, steiler, steilst. Dat is iets wat al deze pistes in Oostenrijk met elkaar gemeen hebben. Hoeveel kun jij er al afvinken en welke komen er absoluut op je lijstje voor aankomend seizoen?

Steile pistes in Oostenrijk

Deze hele steile Oostenrijk zijn niet voor beginners weggelegd. En eerlijk is eerlijk, ook gevorderden zullen bovenaan soms best even moeten slikken. Want steil is in dit geval echt steil, met een indrukwekkend hellingspercentage. Benieuwd naar de steilste pistes van Oostenrijk?

1. Black Quartett || Schladming

Een potje kwartetten, maar dan anders! De Black Quartett is de verzamelnaam van vier super steile pistes in Schladming. Absoluut een leuke uitdaging tijdens je wintersport. De Black Queen, Black Power, Black Rose en Black Horse hebben stuk voor stuk een hellingspercentage tot 80% en garanderen een afdaling met zweet tussen de billen. Ach, denk maar zo: aan het eind van de dag mag je jezelf belonen met een groot glas bier, wijn of Aperol in een van de grootste après-ski bars van de Alpen!

2. Trass & Black Mamba || Zell am See – Kaprun

Zell am See – Kaprun telt maar liefst twee zeer steile pistes: de Trass en de Black Mamba. De Tras is te vinden op de Schmittenhöhe, heeft een maximale hellingspercentage van 70%, is maar liefst 4150 meter lang en overbrugt 1000 hoogtemeters. Met die gegevens behoort deze afdaling tot een van de langste zwarte pistes in Salzburg. Wil je de afdaling vastleggen? Je kunt eventueel gratis een GoPro lenen. De tweede steile piste, de Black Mamba, is te vinden op de Kitzsteinhorn en heeft haar naam te denken aan de gelijknamige slang. Niet omdat de afdaling giftig is, maar wel om de vele smalle bochten. De Black Mamba is 1000 meter lang, bereikt een maximaal hellingspercentage van 63% en onderweg overbrug je 290 hoogtemeters.

3. Diabolo || Golm, Montafon

Het Montafon is een prachtig dal in Vorarlberg met meerdere fijne skigebieden. Een daarvan is het kleine, maar fijne skigebied Golm met zo’n 30 pistekilometers. Op zoek naar hele steile pistes in Oostenrijk? Zet de Diabolo afdaling dan maar snel op je lijstje. Hoewel deze met een lengte van 312 meter niet de langste is in dit lijstje, is het met een maximaal hellingspercentage van 70% wel een hele pittige.

4. Manfred Pranger || Steinach am Brenner

De Brennerautobahn is absoluut een van de bekendste verbindingen tussen Oostenrijk en Italië. Vlakbij deze weg ligt het kleine en zeer gemoedelijke plaatsje Steinach am Brenner (Wipptal). Met zo’n 30 km aan pistes is het skigebied niet heel groot, maar er is wel een grote uitdaging te vinden. Je vindt hier namelijk een van de steilste pistes van Oostenrijk, de Manfred pranger (1B). Met een maximaal hellingspercentage van 102% is dit absoluut een van de steilste in dit rijtje. De afdaling is zo steil, dat deze alleen door een speciale pistenbully met lier kan worden geprepareerd. Durf jij deze ruim 1000 meter lange afdaling aan?

5. Direttissima || Serfaus-Fiss-Ladis

Serfaus-Fiss-Ladis is absoluut een van de meest kindvriendelijke skigebieden van Oostenrijk. Met meerdere uitgebreide kinderlanden, skischolen met Nederlandse skileraren, leuke activiteiten en twee vrolijke mascottes is het een waar paradijs voor gezinnen met kinderen. Toch betekent dit niet dat je er als volwassene geen spannende dagen kunt beleven. Daar zorgt onder andere een afdaling van de Direttissima piste wel voor (piste 56). Het betekent in het Italiaans iets van ‘bijna rechte route’ en daar lijkt het soms wel op. De Direttissima is ongeveer 1,5 km lang, overbrugt 450 hoogtemeters en heeft een maximaal hellingspercentage van 70%.

Steilste pistes Oostenrijk

6. Gamsleiten 2 || Obertauern

Obertauern is een prachtige en bovendien zeer sneeuwzekere wintersportbestemming. Het dorp ligt op 1665 meter hoogte, aan het begin van de Tauernpas. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit een van de meest sneeuwzekere bestemmingen in Oostenrijk is! Gemiddeld ligt hier 264 cm sneeuw in de wintermaanden en dat is al ruim 100 jaar hetzelfde. Naast dat je hier de prachtige Tauernrunde kunt skiën, is er nog een hoogtepunt voor op je Obertauern-lijstje: de Gamsleiten 2. De muur van Oostenrijk met een maximaal hellingspercentage van 100% en buckels die soms gruwelijke formaten aannemen. Geen afdaling om lacherig over te doen!

7. Harakiri || Mayrhofen

Denk je aan hele steile pistes in Oostenrijk, dan denk je al snel aan de Harakiri. Een gevreesde piste in Mayrhofen die haar naam te danken heeft aan het Japanse woord voor zelfmoord. De kritieken over deze afdaling zijn wisselend. De een vind het inderdaad een zelfmoordactie, de ander vind de piste eerder tegenvallen. Hoewel de Harakiri 2000 meter lang en een maximaal hellingspercentage van 78% heeft, is het echt steile gedeelte maar heel kort. Wel kan de afdaling behoorlijk ijzig zijn. Wat zijn jouw ervaringen?

8.  Langer Zug || Lech-Zürs

Lech-Zürs is niet alleen bekend omdat onze koning er jaarlijks zijn wintersport doorbrengt. Ook de Langer Zug, een van de steilste pistes van Oostenrijk, is hier een groot begrip. Hoewel het officieel een skiroute is, wordt deze wel geprepareerd en daarom hebben we de afdaling toch in dit rijtje opgenomen. De Langer Zug is 852 meter lang en heeft een maximaal hellingspercentage van 80%. Onderweg overbrug je 373 hoogtemeters. Een pittige uitdaging!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in