Nieuwsalert per mail ontvangen

Heerlijk die verse sneeuw, maar pas op!

verse sneeuwWat is het toch heerlijk om weer blije reacties te zien op het internet over de bulk sneeuw die momenteel valt in de Alpen. We hebben er lang op moeten wachten, maar de weides zien weer helemaal wit en de daken van huizen moeten weer kilo’s sneeuw dragen. Voor de wintersporters die aankomende weken richting de Alpen is dit bijna een geschenk uit de hemel, want het leek er even op dat de warmte de komende weken stand zou houden. Bij zoveel sneeuw in korte tijd komen ook een hoop risico’s kijken. Risico’s die nog steeds worden onderschat door een grote groep mensen.

Off-piste gevaren sneeuwAfgelopen week hebben de hulpdiensten overuren gedraaid door lawines en andere ongevallen. Er hebben veel te veel mensen onverantwoorde risico’s genomen door zonder begeleiding en preventiemateriaal off-piste routes te nemen. Ook de meest ervaren freeride skiers waarschuwen voor de grote risico’s die komen kijken bij zoveel sneeuwval in korte tijd. Zo wees Xavier de le Rue afgelopen week zijn Facebookvolgers erop dat de sneeuw momenteel erg kwetsbaar is. Op deze afbeelding is duidelijk zichtbaar dat de verse sneeuw kan gaan glijden op de reeds bestaande ijslaag (zie afbeelding). Een goed signaal vanuit de freestyle wereld, want de spectaculaire video’s op het internet doen er soms op lijken dat iedereen capabel is om de off-piste routes ongeschonden te overwinnen.

lawine gevaar pas op!Het schokkende nieuws dat zelfs jonge kinderen betrokken zijn bij lawines buiten de pistes wekt bij mij flink wat vraagtekens op. Hoe kun je met de wetenschap van vandaag en alle nieuwsitems rond lawines, je kinderen zonder begeleiding buiten de piste laten? Uberhaupt hebben jonge kinderen te weinig kennis en benul van de risico’s buiten de pistes. Leg asjeblieft je kinderen uit dat de risico’s momenteel te groot zijn, want je ‘heerlijke’ vakantie kan in een klap veranderen. Zeker met de sneeuwvoorspellingen voor komende dagen/weken is aandacht voor dit onderwerp erg belangrijk.

Genoeg negatieve berichtgeving, want die sneeuw brengt ons voornamelijk alleen maar leuk nieuws. Het is heerlijk om die sneeuwbeelden weer te zien en de ‘groene’ pistes weer wit te zien opkleuren. Laten we hopen dat koning winter de afgelopen warme weken goedmaakt en nog voor een flinke dosus sneeuw zal gaan zorgen. Het seizoen is tenslotte nog lang en een goede vaste basislaag is geen overbodige luxe.

De wisseling van de weersomstandigheden is ook in Nederland duidelijk merkbaar. Met ijssel en sneeuwval in het noorden komen bij veel mensen de ‘Elfstedentocht’ kriebels langzaam op. Zal het dit jaar dan eindelijk weer eens gaan gebeuren? De vraag die we al jarenlang positief hopen te gaan beantwoorden, maar dat elk jaar weer wordt verpest door opkomende warme temperaturen. Ondanks dat het wintersportseizoen al vanaf begin december is begonnen, moet ik toegeven dat door de warme temperatuur een beetje een winterdip is ontstaan. Een paar weken achter elkaar wakker worden met groene pistes om je heen, zorgt er voor dat je langzaam in een mineur sfeer begint te komen. De nieuwe sneeuwval zorgt dan ook voor een flinke oplevingen zorgt voor het gevoel dat het allemaal toch goed gaat komen dit seizoen.

De witte pistes liggen op mij te wachten dus ik sluit mijn bericht af. Doe voorzichtig en zorg maar dat je snel richting de sneeuw vertrekt. Het is namelijk heerlijk vertoeven!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in