Wat vind je eigenlijk van sneeuwkanonnen? Er zullen weinig mensen zijn die op deze vraag afkeurend reageren. Skigebieden kunnen op de geplande datum de deuren openen en de wintersporters hebben het hele seizoen sneeuwzekerheid. Het is dan ook niet gek dat skigebieden jaarlijks miljoen euro’s investeren in het plaatsen van sneeuwkanonnen en het aanleggen van waterresservoirs. Tot nu toe bieden sneeuwkanonnen een grote meerwaarde in de wintersportindustrie, maar hoe lang blijven de sneeuwkanonnen de tegenvallende sneeuwcondities compenseren? Met de stijgende temperatuur op deze aardbol zal dit de komende jaren een steeds meer besproken onderwerp gaan worden. Gaan de sneeuwkanonnen de wintersportbranche in leven houden?
Het sneeuwkanon heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt afgelopen eeuw. In 1940 werd door tuinders in Californië al opgemerkt dat hun sproeiers onder het vriespunt sneeuw produceerden. Veel later (1973) werd de ‘sproeiers’ ingezet om skigebieden te voorzien van kunstsneeuw. Momenteel gaan de ontwikkelingen enorm snel en komen er elk jaar weer nieuwe innovatieve functionaliteiten bij die de sneeuw zo natuurlijk mogelijk maken.
De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan, dat het al als normaal beschouwd wordt dat een skigebied beschikt over een enorme hoeveelheid aan sneeuwkanonnen. Het is zelfs zo erg dat we niet eens meer beseffen wat het eigenlijk kost om op de kunstsneeuw bedekte pistes te mogen skien. Hierbij hebben we het niet alleen over de geldkosten, maar ook over de aantasting van de flora en fauna van natuurgebieden (skigebieden).
Allemaal positieve en negatieve ontwikkelingen, maar zullen de ontwikkelingen zo snel gaan dat er ook bij hoge temperaturen de sneeuwkanonnen de tegenvallende weersomstandigheden gaan compenseren? De meest geavanceerde kanonnen van tegenwoordig kunnen bij een aantal graden boven nul sneeuw produceren. Hierdoor kan al vroeg in het seizoen een basislaag aangemaakt worden, waar het gebied de rest van het jaar profijt van heeft. Maar als we de verhalen over stijgende temperaturen op de aardbol mogen geloven, dan moet er wel een heel geavanceerd sneeuwkanon op de markt gebracht gaan worden.
Uit onderzoek van verschillende klimatologen zal in jaar 2100 tweederde van de skigebieden niet meer bestaan vanwege te weinig sneeuwval als oorzaak van de stijgende temperatuur. Dat betekent dat de miljoenen investeringen van skigebieden binnen nu en 2100 terugverdiend moeten gaan worden. Daarnaast moet er binnen het tijdsbestek van 87 jaar flinke technologische ontwikkelingen moeten plaatsvinden om de Europese skigebieden te redden van hun ondergang.
Wat voor acties skigebieden gaan ondernemen om de stijgende temperatuur op de aardbol aan te kunnen, zal de komende eeuw gaan blijken. Dat dit een veel besproken onderwerp gaat worden staat vast. Laten we hopen dat de technologische ontwikkelingen ook in deze branche een flinke spurt blijft maken, want het zou toch verschrikkelijk zijn als we in de toekomst alleen van de sport kunnen genieten in de grote indoorskihallen.
De heerlijke berglucht, de oneindige afdalingen en de heerlijke restaurants halverwege de pistes……… Ik kan echt niet zonder!