Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Demonteren sleepliften op de Dachstein Gletscher gestart

© Photo-Austria/Hans-Peter Steiner

Wintersportredacteur

Gisteren is het demonteren van de sleepliften op de Dachstein Gletscher begonnen. Dit betekent het officiële einde van het skiën en snowboarden op een van de hoogste bergen van Oostenrijk. Afgelopen jaar werd bekendgemaakt dat een deel van de liften helemaal niet in bedrijf wordt genomen deze winter. Nu blijkt met het demonteren van de sleepliften dat het gletsjerskigebied officieel sluit voor skiërs/snowboarders.

Gletsjerskigebied sluit

In de toekomst kun je op de Dachstein Gletscher nog wintersporten, alleen het traditionele skiën of snowboarden kan niet meer. De gletsjer blijft geopend voor onder andere langlaufers, wandelaars, toerskiërs en bergklimmers. Deze lastige beslissing is genomen omdat het sneeuwdek de afgelopen jaren met meer dan 30 meter is afgenomen. Dit komt voornamelijk door de impact van skiërs/snowboarders in de herfst in het gletsjerskigebied. Dit jaar was er weer een enorme afname. In plaats van de gebruikelijke drie meter, is het sneeuwdek met zeven tot acht meter geslonken. Dit was het laatste zetje dat voor het officiële einde van het skiën en snowboarden in het gletsjerskigebied heeft gezorgd.

Lastige dag op de Dachstein Gletscher

“Het is een zware dag voor iedereen die op de Dachstein werkt”, aldus Martin Perhab, de manager van de Gletscherbahn in Ramsau. De beslissing is al een tijdje geleden genomen, deze week zijn de werkzaamheden begonnen op de Dachstein Gletscher. De drie sleepliften op de gletsjer worden gedemonteerd. De Dachstein Gletscherbahn blijft in bedrijf voor mensen die de gletsjer op willen voor andere activiteiten. Ook blijft de stoeltjeslift voor nu staan, deze kan ingezet worden voor toerskiërs in de toekomst.

Toekomst van de gletsjer?

Deze winter heeft laten zien dat toerisme voor de gletsjer ook prima functioneert zonder de skiërs en liften. Er werd namelijk 15% meer gasten op de gletsjer geteld. Hierbij gaat het om gasten die voornamelijk komen om het panorama te bewonderen. Voor de toekomst staat er voor dit soort mensen ook een nieuw bergstation op de planning om nog meer bergliefhebbers naar de Dachstein Gletscher te trekken.

Renovatie bergstation Dachstein Gletscherbahn

De ombouw van het bergstation van de Dachstein Gletscherbahn gaat op 6 september 2023 beginnen. Volgens de huidige planning zal de renovatie tot mei 2024 duren. Alleen langlauftrainingsgroepen kunnen in oktober 2023 op de gletsjer trainen. Verder is de gletsjer voor het publiek gesloten. Uitgezonderd zijn bepaalde periodes, dan is er beperkt toegang tot de Dachstein Gletscher, bijvoorbeeld in de kerstperiode en vanaf februari 2024.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in