Nieuwsalert per mail ontvangen

De historie van Club Med

Club Med staat bij de meeste wintersportliefhebbers bekend als een all-inclusive formule waarbij je als klant totaal geen zorgen hoeft te maken en volop kan genieten van je vakantie. Over het algemeen een duurdere aangelegenheid die niet alle doelgroepen aanspreekt. De voornaamste reden hier voor zijn de financiën. Club Med zorgt voor de skipas, skileraar, heerlijk eten en entertainment in de avond. De organisatie heeft ook in veel skigebieden all-inclusive hotels zitten en wordt door veel mensen gezien als de eerste hotelketen met een all-inclusive formule. Club Med heeft een rijke geschiedenis en is niet zomaar uitgegroeid tot een hotelketen met dit imago. 

Het concept Club Med is bedacht door waterpolo-kampioen Gérard Blitz die tijdens zijn verblijf in een tentenkamp bij de Olympische Club op Corsica op het idee kwam; ‘Het oprichten van een stichting onder de naam Club Med’. Op 38 jarige leeftijd vraagt hij patent aan voor het in zijn ogen ideale vakantieconcept. Het ging hierbij om het vakantie vieren waarbij het buitenleven en sporten gestimuleerd wordt.

In de jaren 50 betaalde je 300 frank voor een jaarlidmaatschap en als je dan in aanmerking wilde komen voor de vakantie diende je 15.900 frank te betalen (€2.500,-).

De eerste twintig man van het team werden zorgvuldig uitgekozen. De taak was het animeren en verzorgen van de leden. De eerste dag worden er 300 leden verwelkomt, gedurende de zomer waren dit 2.300 en moesten er zelfs 10.000 leden afgewezen worden. In die tijd waren de voorzieningen nog niet van hoge kwaliteit, maar centraal stond het verzorgen van een ontspannen sfeer onder de leden.

Uiteindenlijk is het de Fransman Jean-Pierre Bécret die besloot om de zomerformule ook toe te passen in de besneeuwde bergen, zodat ook het winterseizoen benut kon worden. Bij formule geldt dat het verblijf, skimateriaal en de liftpas betaald worden door Club Med en de Fransen onbeperkt gebruikt kunnen maken van de sneeuw.

Waar Club Med zich mede door onderscheidt is de ‘Chef de Village’, ook wel Clubdorp Manager genoemd. Deze managers zijn het gezicht van de desbetreffende locatie en waren vaak bepalend voor de keuze waarom bepaalde leden naar een clubdorp kwamen.Alle dorpen zijn gerenoveerd en omgetoverd tot luxe verblijven van de categorie 3 a 4. Luxe en comfort zijn belangrijke onderscheidende elementen geworden, maar de all-inclusive formule nooit veranderd.

In de volgende video zie je ook dat Chef de Village een locatie in Frankrijk promoot.

Begin december zal Skiinformatie.nl de nieuwste wintersportlocatie van Club Med gaan testen. Deze locatie is Pragelato in Italie. Gedurende het verblijf zullen wij schrijven over onze ervaringen met Club Med.

 

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in