Nieuwsalert per mail ontvangen

De evolutie van de stoeltjeslift

We weten allemaal dat wintersport een dure aangelegenheid is. Voordat je nog maar 1 meter geskied hebt ben je al een vermogen kwijt. Je betaalt tegenwoordig voor een 7 daagse skipas circa €230, het huren van skimateriaal kost per week ongeveer €150,- en een week skiles nemen gaat je ook circa €180,- kosten. Voor al dit geld mag je toch wel wat terug verwachten van het skigebied. Een van de onderdelen hoe een skigebied dit compenseert zijn de skiliften.

Een van de eerste luxe verbeteringen van een skilift waren de verbeterde kussentjes. De stoeltjes waren vroeger voorzien van schuim zitjes. Een herkenbaar beeld waren de skistok punten in de zitjes. Gelukkig werden deze snel vervangen met voering bekleedde kunststof zittingen.

Veel skiliften hebben vroeger gebruik gemaakt van een lopende band op het moment van instappen. Een functie die niet door veel mensen gewaardeerd wordt. Je hebt bij het passeren van de poortjes altijd het gevoel dat de stoeltjeslift je te laat meeneemt. On die reden hebben weinig skiliften deze functionaliteit overgenomen.

Een verbetering waar veel mensen smachtend naar uit hebben gekeken is het vertragende moment van de skilift voor dat je plaats neemt op de zitting van de lift. Blauwe kuiten door de harde aankomst van de skilift wordt hiermee voorkomen en zorgt voor een groter gebruiksgemak.

Doordat je stil zit in een skilift kun je snel afkoelen. Met harde windvlagen en sneeuwval zorgt dit voor koude momenten. Om die reden hebben steeds meer skiliften de mogelijkheid om een kap over de zittingen te plaatsen.

De skiliften van tegenwoordig zijn van alle gemakken voorzien. Er wordt niet meer gek opgekeken als er in een moderne skilift stoelverwarming zit. Heerlijk op een koude winterdag in de skilift de billen opwarmen en bijkomen van een zware afdaling. Een functie die op een warme dag alleen maar zorgt voor energie verspilling.

Het lijkt maar niet op te houden. Wat zal de volgende stap zijn?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in