Nieuwsalert per mail ontvangen

De eerste keer langlaufen

Wikipedia: “Langlaufen is een manier van voortbewegen op latten door de sneeuw. Het wordt in de winter als sport beoefend en is ook een Olympische sport. Het is ‘lopen en glijden op latten’. Behalve twee (langlauf)ski’s, heeft men ook twee stokken nodig.” Nou, laten we dat maar eens proberen dan, het klinkt simpel.

Om 07.30u word ik vanuit het hotel in Chapelle d’Abondance opgehaald door de mooie jongedame die mij gisteren heeft aangeboden om me de beginselen van de voor mij nieuwe sport bij te brengen. We rijden naar de verhuur om  onze gear op te halen. Even later sta ik weer buiten met een paar gekke schoentjes, smalle latten met een lengte van afdalingsski’s en stokken die perfect kunnen dienen als okselkrukken. Wat moet ik hier nu mee?

In de veronderstelling dat we naar de mooie vlakte midden in het dorp rijden, probeer ik nog in mijn beste Frans te vragen waarom we zover omrijden. Al snel begrijp ik dat er een nog betere plek is om te langlaufen. We parkeren de auto en ik heb uitzicht over een sprookjesachtig, door bergen omringd en met sneeuw bedekt meer, Le Lac des Plagnes. De stoke is aanwezig, ik ben er klaar voor!

Ski nordique1

Eigenwijs als ik ben probeer ik de latten zelf onder te binden zonder te vragen hoe dat werkt. Ski nummer 1, CHECK. Dat gaat goed! Nog even in de tweede ski klikken en ik ben klaar om te gaan. Nog geen halve seconde later heb ik mijn eerste faceplant te pakken. Daar gaat mijn kans op indruk te maken op de langlauflerares. Dan maar braaf opletten. Zodra beide ski’s onder gebonden zijn moeten we even een naar beneden glijden, daar start het parcours. Met de tweede faceplant wordt duidelijk dat remmen met zachte schoenen die alleen aan de voorkant contact maken met de ski’s niet zo werkt als op de gewone ski’s. Even wennen dus.

Na die tweede val stappen we de loipe in en kan mijn eerste keer langlaufen echt beginnen. Vanaf dat moment ben ik in mijn element. De gezellige gesprekken worden steeds wat minder en de ademhaling gaat steeds sneller. Nee, dit is geen sport voor skiërs zonder talent, dit is een sport voor doorzetters. We langlaufen om het meer heen en door de bossen, ik geniet. Een uurtje later is het alweer tijd om afscheid te nemen van deze prachtige omgeving, maar niet voordat de juf uit haar rugzak een een zakmes en een zakje met verschillende Franse kazen uit de regio haalt. Mij zien jullie zeker nog eens op de langlauflatten.

Langlaufen, just do it!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in