Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Spalder Media Group

Coronapaspoort wintersport: de huidige stand van zaken

Wintersportredacteur

Het coronapaspoort wintersport 2021-2022…. Zou dat er komen? Heeft iedereen die volgende winter op wintersport wil een groen paspoort nodig om de wintersportlanden binnen te komen? En hoe gaat dat er dan uitzien? Er zijn op dit moment nog veel vragen over het covidpaspoort en hoe dat er in de praktijk uit gaan zien.

Hoe de toekomst van reizen eruit gaat zien is nog lastig te voorspellen. We hebben wereldwijd te maken met een ziekte die zich niet gemakkelijk laat temmen. Toch lijkt er licht aan het einde van de tunnel en volgen de versoepelingen elkaar (zeker in andere landen) snel op. Ook reizen voor vakantiedoeleinden moet binnenkort weer gemakkelijker mogelijk zijn. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat de komende maanden gebeuren met een coronapaspoort. Is het dan ook denkelijk dat we komende winter te maken krijgen met een coronapaspoort wintersport?

Reizen in coronatijd

In het voorjaar van vorig jaar werden we in Europa overvallen door het inmiddels wereldwijd verspreide coronavirus. Direct werden er vele maatregelen ingevoerd om het virus in te dammen. Dit zorgde ervoor dat de besmettingsaantallen rap daalden en dat er tijdens de zomer van 2020 weer gereisd kon worden. Zo kon men, al dan niet met beperkende maatregelen, van een welverdiende vakantie genieten. Na deze zomerperiode liepen in vrijwel heel Europa de coronacijfers hard op. Weer werden de teugels aangetrokken door de overheden en werd het vrije reizen beperkt.

Het algemene idee was dat we ons weer goed aan de virusregels moesten houden en dat dan de besmettingen weer zo zouden dalen dat een wintersportseizoen met maatregelen mogelijk zou zijn. Maandenlang hielden wij ons liveblog bij in de hoop dat we toch nog even lekker konden gaan skiën. Dat liep even anders. Het wintersportseizoen viel in het water. Enkele Nederlanders vertrokken in het begin van het seizoen nog naar Zwitserland, maar daarna werd een wintersportvakantie vrijwel onmogelijk. Er werd wel geskied in de Alpen, maar we waren niet welkom. Met de zomervakantie in het vooruitzicht, lijkt reizen weer mogelijk te worden.

In Zwitserland werd veel geskied dit seizoen, maar met name door de Zwitsers zelf.

Vaccinatiebewijs

Op dit moment wordt in Europa gesproken over een coronapaspoort, een vaccinatiebewijs, een vaccinatiepaspoort, een groene pas of het Digitaal Groen Certificaat (DGC). Allemaal namen voor ongeveer hetzelfde: een manier om te bewijzen dat je gevaccineerd of getest bent. Ook is het in bepaalde landen mogelijk om af te lezen of je recentelijk besmet bent geweest met COVID-19. In Oostenrijk werd gisteren het plan voor de ‘Grüne Pass’ bekendgemaakt. Vanaf 19 mei kan men daar middels een bewijs van vaccinatie, negatieve test of genezen van meerdere vrijheden genieten. Vanaf juli moet men met deze bewijzen ook in Europa vrij rond kunnen reizen, meldt de Oostenrijkse regering.

Reizen voor Nederlanders

Demissionair minister De Jonge verwacht dat het Nederlandse kabinet begin juni een besluit kan nemen over het invoeren van het vaccinatiebewijs. Hij stelt dat gezien het begin van de zomervakanties steeds dichterbij komt, het van belang is om geen tijd te verliezen en van start te gaan met het vaccinatiebewijs zodra dat medisch en technisch verantwoord is. In de kamerbrief daarover legt hij meer uit over de huidige stand van zaken en de planning.

Het is de bedoeling dat een vaccinatiebewijs en een negatief testbewijs in dezelfde CoronaCheck app komen te staan. Met deze app zou je in heel Europa dan moeten kunnen reizen deze zomer en ook bijvoorbeeld evenementen kunnen bezoeken. Wel wil De Jonge eerst nog meer onderzoek zien over de kans dat een gevaccineerd persoon iemand besmet met corona. Een land heeft echter wel nog de vrijheid om zelf te bepalen onder welke voorwaarden iemand het land in mag. Landen kunnen bijvoorbeeld zeggen dat iemand pas het land binnen mag na een tweede vaccinatie. Het is dus nog even afwachten hoe het er precies uit gaan zien, maar in de eerste weken van juni verwachten we meer duidelijkheid.

coronapaspoort wintersport
Het gewone paspoort is niet meer genoeg om vrij te reizen binnen de EU deze zomer.

Coronapaspoort wintersport 2021/2022

Als wintersportliefhebbers kijken wij natuurlijk ook al over de zomer heen naar de winter. Want wat staan we graag weer op de latten, na dat een seizoen gemist te hebben! We smachten naar de sneeuw en kunnen niet wachten om er weer van te genieten. Hoe de toekomst van wintersport er met corona uit gaat zien, is uiteraard nog gissen. Wij houden het voor mogelijk dat het vaccinatiebewijs een blijvertje is voor komende winter. Dat zou dus betekenen dat je een ‘coronapaspoort wintersport’ nodig zou hebben om te kunnen skiën. Met dit bewijs zou je dan welkom zijn in de Alpenlanden en ook gebruik kunnen maken van de skiliften en horeca.

Maar zouden we met zo’n coronapaspoort op zak dan ook weer ouderwets in de aprés-ski kunnen staan? Wij weten het echt niet. We kunnen enkel hopen dat het wintersportseizoen van 2021/2022 weer zo normaal als mogelijk wordt en we weer kunnen genieten van de sneeuw!

>>> Je wintersport van 2021/2022 gratis annuleren: bij deze reisorganisaties kan het

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in