Tijdens onze wintersport liggen de pistes er altijd prachtig wit bij. Dit komt onder andere door de goede kunstsneeuw voorzieningen die door de gebieden wordt ingezet. Op die manier kan er ook bij onvoldoende sneeuw gezorgd worden voor perfecte condities. Ook het Zillertal maakt gebruik van deze technologie, maar hoe maken ze nu eigenlijk kunstmatige sneeuw? Een vraag die wij vaak langs horen komen en waar wij hieronder antwoord op geven.
Het ontstaan van kunstsneeuw
De kunstsneeuw zien wij allemaal wel eens uit de sneeuwkanonnen komen. Maar achter het ontstaan van die sneeuw zit heel veel technologie. Voor het ontstaan van technologische sneeuw zijn stuwmeren nodig. Deze worden gekoeld door een koelinstallatie tot een temperatuur van 0,5 °C. Hiervandaan wordt het water naar de sneeuwkanonnen gepompt. Dit water is van drinkwaterkwaliteit en wordt onder hoge druk van de nozzles van het sneeuwkanon gepompt en fijn verstoven. Dit kristalliseert vervolgens in de lucht en valt als sneeuw op de grond.
Bekijk hieronder de indrukwekkende video van het complete proces van kunstsneeuwproductie:
Sneeuwzekerheid
In het Zillertal wordt er in de herfst al gestart met kunstmatige sneeuwproductie. Dit is nodig om te zorgen dat het gebied van voldoende sneeuw is voorzien. Zeker als we kijken naar de afgelopen twee jaar, waarbij veel skigebieden in december moeite hadden om de pistes te voorzien van sneeuw. Om dit voor elkaar te krijgen wordt de kunstsneeuw als belangrijkste sneeuwbron gebruikt. Het voorspellen van de hoeveelheid echte sneeuw is namelijk erg moeilijk. Het liefst wordt er dan ook sneeuw geproduceerd bij nachtvorst van -10 °C en bij lage luchtvochtigheid.
Perfecte sneeuw
Voor een perfecte piste heb je een combinatie nodig van echte sneeuw en kunstsneeuw. Daarom worden in het Zillertal de laatste skiërs om 17 uur van de berg afgehaald. Zodra iedereen van de piste is verdwenen, wordt de sneeuw losgemaakt met behulp van een sneeuwschuiver en wordt de kunstsneeuw en de echte sneeuw met behulp van de snowfinisher vermengd. Ook wordt hiermee de sneeuw geëgaliseerd en platgedrukt. Zodat wij de volgende dag weer kunnen genieten van mooie strakke pistes.
Soorten sneeuwkanonnen
In het totaal zijn er 3 soorten sneeuwkanonnen, namelijk:
- lansen
- propellermachines
- mobiele sneeuwkanonnen
Lansen zijn hoge ijzeren palen die op de piste staan. Deze verspreiden heel gericht en efficiënt sneeuw en worden vaak op smallere pistes ingezet. Bij dit sneeuwkanon worden de druppels tot op een hoogte van 9,5 meter verstoven. Het tweede type sneeuwkanon is de bekendste, namelijk de zogenoemde propellormachine. De druppels hieruit bevriezen en vallen als sneeuw op de grond. Deze wordt voornamelijk ingezet als er wind wordt verwacht en de pistes erg breed zijn. Als laatste heb je nog het mobiele sneeuwkanon. Dit sneeuwkanon is mobiel vanwege de pistebully die hem kan verplaatsen. Verder werkt deze hetzelfde als de propellormachine.
Het klimaat
Is kunstsneeuwproductie nou goed of slecht voor het klimaat? Dit is een vraag waar veel discussies over ontstaan. Er zijn voor- en tegenstanders die dagelijks met elkaar praten over de voor- en nadelen van kunstsneeuwproductie. Echter is er uit een onderzoek gebleken dat de kunstsneeuw een positief effect heeft op het klimaat. Lees hieronder meer over de positieve werking op het klimaat.