Meestal in mooie rode pakken met het beste materiaal staan ze daar ’s ochtends vroeg. Al die leraren die klaar zijn om de skiles te starten. Het ziet er heel leuk uit dat lesgeven, maar is dit nou wel zo leuk? Elke winter vertrekken er honderden, misschien wel duizenden skileraren vanuit Nederland richting de Alpen om de lessen te verzorgen. Stelletje idioten… hier 10 redenen om geen skileraar te worden.
1. Je komt terug als alcoholist
Het is over het algemeen wel bekend dat de leraren niet keurig op tijd liggen te slapen en tot in de late uurtjes de aprés-ski in gaan. Je krijgt als leraar vaak ook korting op je drankjes en dat stimuleert je niet echt om na de les thuis een filmpje te kijken of te gaan sporten. Hierdoor ga je na elke les toch wel een klein afzakkertje halen. En wat begint met een afzakkertje, eindigt vaak verkeerd. Zeker als je een heel seizoen in de sneeuw geweest bent is het wat lastig om eenmaal terug in Nederland ’s middags geen biertje te nemen.
2. Vol verwachting heen, in verwachting terug
Tsja, in je skileraren pak ben je natuurlijk de hunk of chick van de wintersport! En dan sta je ook nog eens bij veel vakantiegangers op de bucket list, want hoe stoer is het om te zeggen dat je in het skilerarenhuis hebt geslapen. Vol verwachting heen, in verwachting terug!
3. Kiloknaller
De overheerlijke “Wienerschnitzel mit Pommes” of andere heerlijke Oostenrijkse gerechten zijn prima voor een week wintersport. In combinatie met het alcoholgebruik kom je in een weekje wintersport misschien één of twee kilo aan. Wanneer je als skileraar daar zit, ben je daar niet maar voor 1 week en als je kan rekenen komt er aardig wat bij. Wanneer je terugkomt dus gelijk naar de sportschool!
4. Je moet met handgebaren spreken
Ook al ga je naar een Nederlands dorp als Gerlos of Westendorf, er zijn altijd mensen die niet uit Nederland komen. Je moet dus de skitermen kennen in meerdere talen. In de meeste gevallen spreek je Duits of Engels als het geen Nederlanders zijn, maar het kan wel eens gebeuren dat je groep Russen voor je hebt die geen woord over de grens spreken! Hoe pak je dit aan?
5. Je houdt geen cent over
Over het algemeen eet je gratis tussen de middag en betaal je niks tot weinig voor een skipas en je verblijf. Alleen daarna komt het pas, je biertje in de kroeg, een vette hap na het stappen. Dit tikt erg hard aan. Je kan het rustiger aan doen, maar echt winstgevend is het zeker niet. Al helemaal niet als je ook nog de kosten van je diploma meerekent!
6. Prachtige poederdag, maar niet voor jou!
Als er verse poeder is gevallen wil je natuurlijk direct je brede latten pakken en de dikste afdaling pakken. Het ‘vervelende’ is alleen dat je moet werken. En precies op je vrije dag is het slecht weer en sneeuwt het. Voordat de les begint nog 1 of 2 afdalingen pakken zit er vaak ook niet in, want ook al heb je geen kater in de bergen, opstaan blijft moeilijk!
7. Pizzapunt, pizzapunt, pizzapunt
De hele winter gas geven als skileraar? Dacht het niet. Over het algemeen geef je les aan beginners, die hebben immers de meeste les nodig. Je staat dus voornamelijk in de pizzapunt. Wel goed voor de bovenbenen, maar veel eigen skitijd heb je niet.
8. Uitzwaaien
Je krijgt een beetje contact met je klanten of andere vakantiegangers en misschien is er wel iemand die een paar keer naast je wakker is geworden. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om langer dan een week in de sneeuw te zijn. Deze gaan eind van de week weer weg en dan moet je ze gaan uitzwaaien. Dat gaat tranen opleveren.
9. Slecht weer
Daar sta je zondagochtend in spanning te wachten welk klasje je krijgt. Je hoopt een beetje gevorderd, want het weerbericht is niet zo goed voor deze week. Helaas beginners. Daar sta je dan onder aan de berg in de regen te skiën terwijl je collega’s over de pistes knallen boven de sneeuwgrens…
10. Verslaafd!
Of dit nou een reden is om het niet te doen durf ik niet te zeggen, maar het lesgeven is erg verslavend! Wat is er dan negatief aan deze verslaving? Je wilt elk jaar minimaal 6 weken de sneeuw in waardoor je bijvoorbeeld school totaal vergeet. En als je dan ook nog eens deze 9 punten van hierboven meeneemt kan je het zelf wel invullen.
Dus… wil je nog steeds skileraar worden na al deze nadelen? Er zitten gelukkig ook genoeg voordelen aan het beroep.