Afgelopen tijd hebben we wel gemerkt dat de weersomstandigheden alles behalve winters waren, ondanks de warme temperaturen kon er toch nog redelijk goed en heerlijk geskied worden. Maar vraag jij je soms ook af hoe dit kan? Ik heb begrepen dat dit door de inzet van sneeuwkanonnen komt, kunstsneeuw dus. Maar welke omstandigheden heb je daarvoor nodig? Waarom staan deze sneeuwkanonnen bijvoorbeeld niet altijd aan bij 0 graden? Ik was hier wel benieuwd naar, vandaar dat ik op onderzoek ben uitgegaan in Saalbach.
Op mijn vragen heb ik antwoorden gekregen van het marketingteam van het skigebied. Belangrijk voor sneeuwkanonnen is de vereiste temperatuur die nodig is. Deze is afhankelijk van de luchtvochtigheid. Hoe hoger het vochtgehalte, des te lager de temperatuur moet zijn. In theorie kan er met een lage luchtvochtigheid sneeuw worden geproduceerd zelfs bij temperaturen boven de nul, maar in het algemeen wordt min 2 graden Celsius aangehouden om de sneeuwkanonnen optimaal te kunnen gebruiken.
In een uur kan per sneeuwkanon bij ideale omstandigheden ongeveer 50 kubieke meter sneeuw gemaakt worden. Daarvoor is per seconde 5 liter water nodig. Met 1 kubieke meter water kan circa 2 kubieke meter sneeuw gemaakt worden. De sneeuwkwaliteit kan bij de machines zelf ingesteld worden op een schaal van 1-10, waarbij schaal 1 zeer droge sneeuw is en schaal 10 natte sneeuw. Schaal 5 is voor skiërs optimaal en daarom zijn de machines zo ingesteld. Op de vraag of kunstsneeuw slecht voor je is was het antwoord heel duidelijk ‘NEE’. Er worden geen stoffen toegevoegd, er wordt alleen puur water gebruikt.
Sneeuwdepot
Omdat de temperatuur het niet altijd toelaat om sneeuw te maken heeft Saalbach ook voor een andere interessante oplossing gekozen: een sneeuwdepot. Hier hebben ze aan het einde van het vorige winterseizoen 14.000 kubieke meter sneeuw opgeslagen. Deze sneeuw wordt getransporteerd naar het depot waarbij er wordt gezorgd dat er zo min mogelijk lucht in zit. Dit wordt bedekt met 25-30cm aan houtsnippers, een bouwzeil, een folie, en deze folie wordt weer bedekt met zandzakken, zodat de sneeuw niet bereikt kan worden door water. Deze sneeuw werd dit jaar gebruikt voor het Snow Mobile event (sneeuwscooterrace) en voor bepaalde pistes die extra sneeuw nodig hadden. Een interessante oplossing voor de wat mildere winters.