Winterbanden bij de garage

© Skiinformatie.nl

6 tips om je auto lente- en zomerklaar te maken

April doet dit jaar absoluut wat ‘ie wil. Nadat we maart afsloten met temperaturen van 20 graden plus, bracht april ons vooral kou en sneeuw. Nog altijd liggen de temperaturen niet echt hoog, maar daar gaat hopelijk wel snel verandering in komen. Hoog tijd voor een beetje voorbereiding. Is jouw auto al lente- en zomerklaar? Wij geven je zes tips om dit te doen.

Wat ons betreft was de Hollandse winter zo slecht nog niet. Het begon dan wel allemaal behoorlijk regenachtig, maar regelmatig viel er ook wat verse sneeuw en we kregen zelfs een echte dump met ijskoude sneeuwstorm en temperaturen ver onder nul. Hierdoor konden we niet alleen in eigen land skiën, maar ook schaatsen. En hoewel ons winterhart altijd klopt, zijn we nu we toch niet naar de Alpen kunnen best wel toe aan wat zomersere temperaturen!

Auto lente- en zomerklaar

Normaal gesproken is april de maand waarin we nog een laatste keer met de auto op wintersport gaan, voordat we alles klaarmaken voor de zomer. Ski’s waxen en slijpen, wintersportkleding wassen en alles weer netjes opbergen. Maar niet alleen ons skimateriaal verdient in deze periode een beurt. Ook de auto kan wel wat liefde gebruiken. Het zout waarmee op de wegen is gestrooid is nou niet echt bevorderlijk voor je bolide. En heb je al gedacht aan de ruitenwissers die overuren hebben gedraaid? Hoog tijd om je geliefde voertuig eens even onder handen te nemen. Met deze zes tips maak je jouw auto lente- en zomerklaar

1. Winterbanden wisselen voor zomerbanden

Afgelopen zomer deed BOVAG onderzoek naar hoeveel Nederlanders er tijdens de hittegolf nog op winterbanden reden. Met ruim een half miljoen lag dat aantal behoorlijk hoog. Veel mensen vergeten het of slaan de bandenwissel gewoon over, maar dat is absoluut niet verstandig. De reden hiervoor is simpel: winterbanden presteren het best bij winterse omstandigheden en temperaturen onder de 7 graden Celsius, zomerbanden beter daarboven. Dit zit ‘m in de samenstelling van het rubber, ook wel de compound genoemd. Rubber wordt namelijk hard als het koud wordt, wat dus bij zomerbanden het geval is. Hierdoor neemt de remweg toe en het rijcomfort af. Winterbanden vervormen makkelijk in de zomer. Hierdoor neemt de remweg toe. Om je een idee te geven: Bij een temperatuur van +/- 35 °C, zijn de remprestaties van winterbanden maar liefst 30% minder dan die van zomerbanden. Hoog tijd om ze te wisselen als je dit nog niet hebt gedaan! Over het algemeen geldt:

  • Winterbanden: november tot eind maart/ begin april
  • Zomerbanden: eind maart maart/ begin april tot begin november
Auto lente- en zomerklaar maken: Winterbanden wisselen voor zomerbanden en andersom

2. Geef ‘m een lekkere wasbeurt

Saharastof dat tijdens een van de vele regenbuien naar beneden is gekomen, pekel van het strooien tijdens winterse omstandigheden, vuil van de wegen: je auto snakt naar een lekkere wasbeurt. Doe dit zelf of laat het doen, maar kies in beide gevallen voor een uitgebreide behandeling. Zorg dat je geen nare hoekjes overslaat! Na de buitenkant is natuurlijk ook de binnenkant aan de beurt. Stofzuigen, de ramen goed schoonmaken en een frisse doek over het dashboard. Nieuw autoluchtje erin en het lijkt net alsof ‘ie uit de showroom komt.

3. Ruitenwissers

Ruitenwissers maken in de wintermaanden overuren. De vele regenbuien, maar ook sneeuwbuien en het vochtige wegdek zorgen ervoor dat ze met regelmaat aanstaan. Maken ze geluid tijdens het wissen, veroorzaken ze strepen en ziet het rubber er uitgedroogd of beschadigd uit? Vervang ze zelf of laat dit doen. Twijfel je? Je kunt dit natuurlijk ook even bij de garage navragen.

files voorkomen door vroeg vertrekken

4. Ruitenvloeistof

In de wintermaanden kun je ruitenvloeistof met antivries gebruiken. Deze vloeistof kan ook lage temperaturen aan (ga voor die van minimaal -20°C). Vooral ideaal als je naar de Alpen gaat, waar het vaak veel kouder is dan bij ons. In de zomermaanden kun je kiezen voor een speciale zomerse ruitenvloeistof. Die bevat onder andere een goedje waarmee je al die vieze vliegenlijkjes goed van je autoruit afkrijgt. Bestel online bij Bol.com.

5. Check het oliepeil

Niet geheel onbelangrijk als je toch bezig bent: het oliepeil checken. Een tekort aan olie is ontzettend slecht voor je motor en je wilt natuurlijk wel nog langer met ‘m door. Doe dit niet als je net gereden hebt, maar pas als de auto minimaal een uur heeft stilgestaan.

6. Aircocheck

In de winter is de verwarming van groot belang, in de zomer is de airco je beste vriend. Belangrijk is om deze elk jaar even te laten controleren door een garage. Aircovloeistof vervangen, dat soort dingen.

En nu maar hopen dat we deze zomer wel naar de bergen kunnen gaan. Als dit zo is, vergeet dan geen vignet Oosterijk 2021 of vignet Zwitserland 2021 op de voorruit te plakken en lees je ook meteen even in over de tol in Frankrijk.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?