Vignet Oostenrijk 2021: prijzen, informatie en tips

Het vignet Oostenrijk 2021 is verplicht voor alle motorvoertuigen die in dat jaar van de Oostenrijkse snelwegen gebruik willen maken. Er zijn twee opties waar je uit kunt kiezen: het digitale vignet of de stickervariant. Op de tolplicht gelden wel een aantal uitzonderingen. Zo zijn er sinds kort een aantal snelwegtrajecten waar je geen vignet nodig hebt en moet je op bepaalde wegen juist extra tol betalen. Hoe het allemaal zit met het vignet Oostenrijk 2021 lees je op deze pagina.

Waarom een vignet?

Alle motorvoertuigen die gebruik willen maken van de Oostenrijkse snelwegen, moeten tol betalen. Die tol betaal je niet in de vorm van wegenbelasting of bij een tolpoortje dat je om de zoveel kilometer tegenkomt, maar met het vignet Oostenrijk 2021. Deze vorm van tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Van motoren tot auto’s met of zonder aanhanger en van campers tot auto’s met caravan.

Zwaardere voertuigen, zoals bussen, zware campers en vrachtwagens betalen tol door middel van een speciale GO-Box. Deze tolkast is via de website van wegbeheerder ASFiNAG bestellen.

Auto op besneeuwde weg

Prijzen vignet Oostenrijk 2021

Op donderdag 24 september 2020 zijn de prijzen voor het vignet Oostenrijk 2021 bekendgemaakt. Net zoals de afgelopen jaren, zijn die weer iets gestegen. Een overzicht vind je in de tabel hieronder.

10 dagen2 maanden1 jaar
Auto
€ 9,50€ 27,80€ 92,50
Motor
€ 5,50€ 13,90€ 36,70

* Het jaarvignet is 14 maanden geldig: van 1 december 2020 tot en met 31 januari 2022

Vignet Oostenrijk 2021: digitaal en fysiek

Sinds kort is het vignet Oostenrijk ook digitaal te koop. Dit betekent dat je niet meer per se een sticker nodig hebt, maar dat het vignet gewoon aan je kentenen gekoppeld wordt. Ideaal, want daarmee is er geen gedoe meer met het verwijderen van de sticker en de ellendige lijmresten. Uiteraard is de vignetsticker nog wel altijd te koop.

NIET VERGETEN: Kies je voor de oude, vertrouwde stickervariant? Plak deze dan voor je de grens overgaat op het voorruit van je auto. Zo voorkom je eventuele boetes.

Klik hier voor het complete aanbod aan campings in Oostenrijk.

Waar koop je het vignet Oostenrijk 2021?

Het digitale en fysieke vignet Oostenrijk 2021 zijn beide te koop op verschillende locaties. In Nederland via Vignetbestellen.nl of bij de ANWB (bij die laatste betaal je wel +/- €2,95 extra aan administratiekosten). Een andere optie is de website van wegbeheerder ASFINAG, evenals een aantal tankstations langs de Duitse Autobahn.

Let op: Koop je het digitale vignet online? Dan moet je rekening houden met de wet van 14 dagen bedenktijd. Dit betekent dat het digitale vignet Oostenrijk 2021 op z’n vroegst pas 18 dagen na aankoop geldig is. Inmiddels zijn er ook een aantal verkoopkantoren en kun je het digitale vignet ook onderweg bij het tankstation kopen. Kies je voor deze opties, dan vervalt de wet van bedenktijd. Lees hier waar je allemaal op moet letten bij aanschaf van een digitaal vignet Oostenrijk.

Vignet Oostenrijk 2021 te koop
Dit bord geeft aan dat je het vignet bij een tankstation kunt kopen

Vignetvrijstellingen

Sinds 15 december 2019 gelden er op vijf snelwegtrajecten in Oostenrijk vignetvrijstellingen. Ideaal voor iedereen die eerst altijd zocht naar een alternatieve route. Vanaf nu kun je een aantal wintersportbestemmingen zonder vignet bereiken. Het gaat om de volgende snelwegtrajecten:

  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr
Auto in de sneeuw met vignet Oostenrijk 2021

Handige tips voor het vignet Oostenrijk 2021

Verder vind je hieronder nog een aantal handige weetjes en tips over het vignet Oostenrijk.

  • Kies je voor de vignetsticker? Zorg ervoor dat je deze altijd op de juiste plek aan de binnenkant van het voorruit plakt. Op de achterkant van het vignet kun je de plaatsen duidelijk terugvinden.
  • Reis je met een caravan of aanhangwagen? Die hebben geen eigen vignet nodig.
  • In Oostenrijk heb je een aantal ‘Sondermautstrecken‘. Dit zijn routes waar je extra tol moet betalen. Bijvoorbeeld de Brenner- en Tauern-Autobahn. Voordat je deze wegen kunt betreden, moet je bij een tolpoortje geld betalen. Dit kan contant, of met pin of creditcard. Mensen die regelmatig over deze wegen rijden, kunnen eventueel een digitaal jaarabonnement afsluiten.
  • Bewaar altijd de achterkant en het aankoopbewijs van het vignet Oostenrijk.
  • Reis je via Duitsland naar Oostenrijk en overnacht je ergens onderweg? Je hebt in sommige gebieden een milieusticker nodig. Zonder kun je een flinke boete krijgen. Meer daarover lees je hier.

Ook handig:

Tot slot hebben we nog een aantal handige links met informatie over rijden naar de wintersport op een rijtje gezet.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in